Spätburgunder Mesterskab hos Mr Ruby 2021

Så var den gal igen. Den ikke særligt kommercielt kloge vinhandler på Langdalsvej inviterede til nørderi på 1. klasse. En aften uden begrænsninger. En aften hvor vi er ligeglade med hvem der forhandler hvad og hvorfor. Her handler det kun om vin. Eneste begrænsning er så vinhandlerens udsyn. Det kan altid diskuteres om det er stort nok. Men han bruger meget tid på udvælgelsen, og han finder stor fornøjelse, i at lave noget kommercielt uklogt, når folk hygger sig, og slutter aftenen af med at sige: “Nej, man kunne ikke blive mester i noget, men jeg har fået en kæmpe pokal med hjem!”

Hvordan de 12 Spätburgunder vine blev valgt til smagningen

Setup´et er sat i verden for at smage noget af det bedst mulige Tyskland har at byde på inden for Pinot Noir lige nu. Der var fundet 7 vine udefra, valgt på omtaler fra internationale og nationale skribenter, samt et forsøg på at dække flest mulige områder og stilarter. 5 vine var fra Mr Ruby´s eget sortiment, som også viser meget forskellige stilarter. Diversiteten på feltet var enorm. Det stak i alle retninger, der var forskellige filosofier repræsenteret, forskellige jordbundstyper, forskelligt klonvalg, forskellige produktionsteknikker.

Aftenens forløb

Vinene blev smagt semi-blindt. Det vil sige, at deltagerne vidste hvilke vine de skulle smage, de vidste bare ikke hvornår de kom. Der blev smagt i 4 sæt med 3 vine i hver. Efter smagningen blev der afgivet point og vinene afsløret. Der kunne naturligvis gættes på hvad man troede der gemte sig bag de indpakkede flasker, men det var ikke hoved formålet. Det handlede udelukkende om at vurdere 12 top spätburgunder vine mod hinanden.

De nye deltagere i årets smagning var Schnaitmann, Julia Bertram, Franz Keller og Friedrich Becker. Alle andre havde haft en tur før. Schnaitmann er feltets eneste “naturvin”. Becker blev valgt, fordi han, ligesom Jülg, afstilker komplet og fordi de to i fællesskab er ved at gøre området omkring Schweigen Rechtenbach i det sydlige Pfalz til nyt Pinot-mekka. Julia Bertram er med fordi hun har været efterspurgt blandt panel-deltagerne tidligere, og Franz Keller skulle ifølge den tyske vinskribent Anne Krebiel have begået noget af det bedste spätburgunder i Tyskland i årgang 2018.

Aftenens indledning fokuserede på fænomenet “Helklase-gæring”. Hvad gør det ved vinen teknisk og aromatisk. Emnet havde nok begrænset anvendelighed under smagningen, for ingen af vinene fremstod markant “urtede” eller “tobakkede”. Den mest stilkede var sjovt nok Huber, der smagte meget grøn og frisk. Ikke ubehageligt grøn, men ungt grøn. Overraskende fordi Julian har skåret ned på andelen af hele klaser, fordi han gerne vil gøre sine vine mindre urtede.

oversigt over hvordan gæring på hele klaser påvirker din spätburgunder
Hvordan gæring på hele klaser påvirker din spätburgunder

Diskussionslystent panel

Kan man blive for begejstret? Det korte svar herfra er – nej. Man skal have begejstringen med på sådan en aften her. Det bliver rigtig svært at finde den vin der skal komme og smage meget bedre end alle de 12 der serveres til Spätburgunder Mesterskabet hos Mr Ruby. Der er brugt meget tid på udvælgelsen, og enkelte vine har været næsten umulige at få fat på. Tag bare Fürst, som har været udsolgt fra vingården længe. Så husk det. Mød begejstret op, og gå om muligt endnu mere begejstret fra Langdalsvej efter smagningen 🙂
Når det er sagt, så vil der altid være vine, især i første sæt, som måske lider lidt under, at folk lige skal finde niveauet.

Uenigheden denne aften var til at tage at føle på. Sådan skal det være. For hvordan skal en Pinot smage? Meget passende så endte 4 meget forskellige udgaver i top 4. De stringente, pirrende krydrede versioner fra Burggarten og Fürst, samt de komplekse, mørke og saftige afstilkede versioner fra Becker og Jülg. De tre mest reduktive vine fra Julia Bertram, Schnaitmann og Neus endt i bunden. Det er alle vine der skal arbejdes med i glasset for at få det bedste ud af dem. Det var i det store hele forudsigeligt. Nogen er til moderen, andre til datteren…

Resultatet af Spätburgunder Mesterskabet 2021

12017 Kräuterberg, Burggarten, Ahr95,0
22016 Sonneneberg KB, Friedrich Becker, Pfalz94,3
32018 Sonnenberg KB, Jülg, Pfalz93,8
42018 Hundsrück, Fürst, Franken93,7
52017 Binenberg, Bernhard Huber, Baden93,0
62017 Pinot Noix, Daniel Twardowski, Mosel92,9
72014 Reserve du Patron, Knipser, Pfalz92,7
82018 Eichberg, Franz Keller, Baden92,6
92018 Mayschosser Mönchberg, Bertram-Baltes, Ahr92,0
102018 Kirchgasse, Wöhrle, Baden91,9
112018 Lämmler, Schnaitmann, Württemberg91,2
122017 Pares, J. Neus, Rheinhessen91,1

Noter og meninger

Nedenstående beskrivelser er naturligvis værtens noter og ikke et udtryk for den generelle holdning til vinene:

Første sæt – frisk syre, ingen syre, garvesyre

1 Den med syre. Jeg blev taget med storm. Er du da fuldstændig vanvittig en vin! Jeg plejer at ligge lidt forsigtigt ud hvad pointgivning angår men det var der ingen grund til her. Hundsrück 2018 fra Fürst er simpelthen et mesterværk. En anelse sur/sød kirsebær i starten, som hurtigt overtages af et fyrværkeri af krydrede noter – kanel, orangeskal, marcipan og en let røget karakter. Smuk, rank og elegant smag, med spændstig og viltert krydret pirrende syre. Smukt. 98 point herfra, lidt for mange gjorde som jeg plejer – lagde forsigtigt ud, så vinen endte med beskedne 93,7 samlet.

2 Den uden syre. Mørk frugt, chokolade, savsmuld, røg og flæsk i næsen. Flæsket fyldig smag, igen med mørke bær, og igen masser af røg. Lav syre. Jeg var i vildrede, men da vinen blev afsløret: 2018 Eichberg fra Franz Keller gav det mening. Den vulkanske undergrund på Kaiserstuhl var forklaringen på det røgede bacon-agtige islæt. Jeg mangler noget syre. Ender på 92 point, samlet får vinen 92,6 point.

3 Den med garvesyre. Blomme, sur/sød sovs, hybenroser, gær og soya i næsen. Det kan ikke være andet end naturvin. Det dufter meget naturligt. Smagen er mørk. Det smager af kul og koks, and og slutter i solidt tanninbid. Den smider noget af det naturlige, men vi bliver ikke sådan rigtig gode venner. 2018 Lämmler fra Schnaitmann ender på 92 point, samlet får den 91,2.

Andet sæt – 3 stilarter mere

4 Den reduktive. Paneldeltagerne kom med underlige udbrud da de stak næsen i denne. Og indrømmet, 2017 Pares fra Neus er reduktiv. Den dufter af krudt og kugler. Men giv den lidt tid i glasset, så sker miraklet, røgsløret letter. Friske lyse bær toner frem. Ananaskirsebær, hyben, orangeskal og nybagt rugbrød overtager aroma-billedet. Smagen er lys, pirrende, sitrende. Lys fersken-agtig frugt. Jeg knus-elsker det. Dette er Spätburgunder med lokalt særpræg. Ikke et forsøg på at kopiere noget som helst, men et forsøg på at bidrage med noget til denne verden. Jeg gav vinen 94 point. Det var en vin der delte vandene, – desværre var det ikke alle der kunne fortrænge det indledende krudtslør. Samlet endte vinen på 91,1 point.

5 Den unge og friske. Overraskende frisk hindbæragtig duft. Med tid overtager et grønt stilket udtryk. Ikke ubehagelig stilk, men et græsset, ungt udtryk. Flot tyngde, nogen fedme i munden, lidt kærnemælk. Frisk pirrende syre. Rent og flot, men ungt. Skal ærligt indrømme, at jeg overhovedet ikke kunne placere vinen. Rystende at opleve, at det var 2017 Binenberg fra Huber der gemte sig bag forklædningen. Ikke rystende fordi vinen fejlede noget, men rystende fordi jeg jo havde smagt vinen tidligere på dagen og slet ikke fik en klokke til at ringe. Den var som forvandlet. Jeg endte på 93 point og det gjorde den samlede score lige præcis også.

6 Den afstilkede. Cremet blommet mørk duft. Let fadnote med kardemomme og marcipan. Mørk frugt i munden med fast tanninbid. Ikke stilket tannin, men den mundvandsdrivende komplekse tannin fra drueskaller. 2016 Sonnenberg KB fra Becker trykker de rigtige steder. Man kan altid diskutere, om stilen er Pinot, men det smager godt. Det er nøjagtigt samme problematik som med Jülg. Det er Schweigen siger de – og naturligvis er det det. 93 point herfra og 94,3 samlet.

Tredie sæt – taget letter

7 Aftenens vildeste sæt. Alle tre vine ville jeg blive henrykt over hvis nogen serverede dem for mig. Nu skal man pludselig forholde sig til de tre op mod hinanden. På en måde unødvendigt og uretfærdigt, men hvor kan unødvendigheder og uretfærdigheder af og til være dejlige at udføre. Sættet startede med en vin der duftede lidt af alder. Blomme, sød kirsch og stald. Alderen tog dog af efterhånden som vinen fik luft. Den duftede faktisk yngre og yngre. Fadnoter med kardemomme og marcipan trådte frem. Det var faktisk min eneste anke mod denne vin, at fadet blev en smule dominerende i forhold til de to øvrige vine i sættet. Smagsmæssigt havde vinen nogen sødme, men jeg synes balancen var flot, med både frisk syre og fint alkoholbid. Vinen viste sig at være 2014 Reserve du Patron fra Knipser. Jeg endte på 96 point, samlet fik vinen beskedne 92,7.

8 For mig, en af aftenens lettest genkendelige vine. Det feminine, det lette, det svævende, det der kendetegner Daniel Twardowski´s vine – det rammes man af allerede i næsen. 2017 Pinot Noix dufter af jordbær, hyben, orangeskal, provencekrydderi og hø i skøn forening. Smagen er let og rank, med flot frisk syre og en sitrende og vedvarende mineralitet på tungen, som bare løfter denne vin ind i sin helt egen liga. Den lave alkoholprocent på 12,3% røber ikke vinen, for der er så meget andet godt i den som kompenserer og giver rygrad. Det der røber den er balance og dygtigt håndarbejde. 97 point herfra, 92,9 samlet.

9 Mørk kirsch, jordbærkompot, salmiak og røg i næsen. Kødfuld smag, med masser af saftig frugt. Frisk levende syre. Pirrende og prikkende Pinot-spice i eftersmagen. Det er let og stringent, men buldrer afsted med smagsindtryk. Det er smukt, det er Spätburgunder, som en Spätburgunder skal smage. Jeg skrev Huber, men blev snigløbet af 2017 Kräuterberg fra Burggarten. Det er ufatteligt smukt, fra en kølig og besværlig årgang. Jeg var helt oppe på 98 point, samlet fik vinen 95.

Fjerde sæt – en tur rundt i karusellen

10 Et sæt der bød på tre vildt forskellige vine. Første vin havde jeg ledt efter. Da den endelig kom i glasset var jeg ikke i tvivl. Her havde vi fat i 2018 Kirchgasse fra Wöhrle. Vinen er stadig meget ung, og der er vist ingen tvivl om, at Markus har brugt lidt mere stilk end vanligt i den varme årgang. Vinen har mere tannin end tidligere årgange. Virker lidt lukket. Det pirrende, legende krydderi, som vinen plejer at besidde, er gemt lidt bag mørk kirsch og kardemomme. Men potentialet er uomtvisteligt. Jeg vil elske at følge denne vin de næste 5-10 år. Jeg er på 95 point, samlet ender vinen på 91,9 point.

11 Benedikt Baltes er flyttet hjem til Julia Bertram i Ahr. Så nu er der to stjernekokke på 2018 Mayschosser Mönchberg. Jeg ved ikke om for mange kokker fordærver maden, men dette var aftenens skuffelse. Jeg havde store forventninger, men vinen var voldsomt reduktiv. Virkelig svovlet. Æg og brakvand stod op af glasset. Desværre formåede jeg ikke at arbejde det svovlede indtryk ud af denne, – som det ellers var muligt med både Schnaitmann og Neus. Det bliver til aftenens laveste score fra min side 89 point – samlet fik vinen 92 point.

12 Meget let genkendelig 2018 Sonneneberg KB fra Jülg. Det er tæt, det er kompakt, det er saftigt, med solid tannin og kompleksitet til et langt liv. Den er meget ung lige nu og fadet en smule dominerende i næsen, med masser af nyslået hø og kardemomme. Kødfuld smag med mørke kirsebær og mundvandsdrivende tanninbid. 94 point herfra og 93,8 samlet.

En tanke om “Spätburgunder Mesterskab hos Mr Ruby 2021

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *