Smagning: Barbaresco contra Barolo

Den 23. september 2021 tager vi igen fat i Nebbiolo-druen, holder den frem, og ryster den lidt. Til forskel fra tidligere smagninger, der har haft fokus på Barolo, så bringer vi nu Barbaresco til bordet. For hvor langt er de egentlig fra, at være lige så gode, eller bedre? Kan du overhovedet kende forskel når du smager dem blindt?

Der findes forskellige jordbundstyper i Barolo. Det var dem vi prøvede at finde ud af om vi kunne smage forskel på i 2020. I 2021 bliver det altså to forskellige Nebbiolo dyrkende vin-områder vi skal se om vi kan smage forskel på. For at gøre opgaven sværest mulig, så er der kun valgt vine fra mergel-jord i Barolo-området, – det er nemlig mergel der præger undergrunden i Barbaresco. Men der er stadig forskelle. Klimatisk er der mindre forskel på dag og nat-temperaturer i Barbaresco, grundet Tanaro-floden, der løber lige forbi. Hvad højdemeter angår ligger Barbaresco lidt lavere end Barolo, hvilket naturligvis også øver indflydelse på mikroklimaet. Men kan vi smage det?

Vinene smages blindt og vi afgiver slutteligt karakterer og kårer aftenens vinder. Vi smager i fire heats af tre og der smages af “New World Pinot” Riedel-glas.

Vi smager Barbaresco mod Barolo hos Mr Ruby den 23. september 2021

Vi skal smage følgende vine:

Repræsentanter for Barbaresco

2015 Barbaresco Montefico Riserva, Produttori del Barbaresco
Vin fra topmark i Barbaresco og fra historisk andelsforening. Mange kalder Produttori del Barbaresco for “Verdens bedste kooperativ”. Jordbunden på Montefico består af en blålig mergel og er direkte sydvendte. Vinen har tilbragt 36 måneder på fad og dernæst 12 måneder på flaske.
Pris: 480,-
95 point i Wine Advocate

2016 Barbaresco, Taverna
Et nyt hus i Barbaresco, som i 2019 ansatte Bisso Atanassov som vinmager. Bisso har tidligere arbejdet for Vietti og La Bioca i Barolo. Denne vin er ikke produceret af Bisso, men det var den der fik ham overbevist om, at ejendommen har et kæmpe potentiale og derfor lod sig overtale til ansættelse. Druerne til vinen er egentlig høstet på marken “Gaia Principe”, men Roberto Taverna var ikke klar over, at man skal ansøge om lov til at anføre marknavne på sine vine, – og de skal godkendes af konsortiet. Derfor bærer vinen kun navnet Barbaresco. Der er dog føjet et “GP” ind – gemt bag en sky, for at vise, at det er rent faktisk noget særligt der er i denne flaske. Skyen vil en dag forsvinde og “GP” vil blive til Gaia Principe. Vinen er spontan-gæret og har tilbragt 12 måneder på ét gammelt og ét nyt egetræsfad – mere er der faktisk ikke produceret. Fadlagringen er naturligvis fulgt op af 12 måneder på flaske.
Pris 349,-
6 stjerner på Houlbergs Vinblog

2016 Barbaresco “Pajoré”, Rizzi
Vinhuset ligger egentlig på marken Rizzi nær Treviso, men jeg har tilladt mig at søge råd hos allestedsnærværende Bisso Atanassov, der ikke tøvede et sekund med at udpege “Pajoré” som husets bedste vin. Rizzi er traditionalister hvad angår lagringsdelen af deres vine. De vil gerne undgå fadpræget i deres vine. Til gengæld er de modernister i forhold til gæring. Al gæring foregår på temperaturstyrede ståltanke. Gæringen holdes under 30 grader og sikrer dermed god lang kontakt mellem most og skind, så der trækkes godt med farve, smag og tannin ud af skallerne. Gæring efterfølges af 12 måneders lagring på betontanke og dernæst 8 måneder på store gamle træfade.
Pris 349,-
96 point i Wine Enthusiast

2018 Barbaresco, Angelo Gaja
Huset Gaja har været stærkt medvirkende til at give Barbaresco sit renommé som værende en seriøs konkurrent til Barolo. Familien Gaja åbnede i 1856 en taverna i byen Barbaresco hvor de serverede deres egen vin. Både vin og taverna blev en succes og fortjenesten blev brugt på at opkøbe jord i området. I dag ejer Gaja 81 hektar hvilket svarer til næsten 12,6% af de samlede vinmarkareal i Barbaresco. Kvalitetsmæssigt har Gaja flyttet området ind i en helt anden division og kan i dag få priser for deres Barbaresco-vine, som flere Barolo-producenter ville være misundelige over.
Detailpris 2.200,-

2015 Barbaresco Asili, Bruno Giacosa
Bruno Giacosa blev en del af arbejdsstyrken på familiens egen vingård i Neive allerede som 15-årig. Året var 1944 og 2. verdenskrig hærgede i Europa, så Bruno forlod skolen og blev i “hjemmet”. I 1960´erne blev han betragtet som en af de bedste producenter i Barbaresco. I 1964 tappede Bruno Giacosa den første Barbaresco med marknavn. Det var ikke sket før i området. Det var faktisk heller ikke sket i Barolo, men det startede i den grad en revolution og har medvirket til at der i dag findes et MGA system – også det nogle kalder et cru-system.
Detailpris 1.499,-
94 point af James Suckling

2016 Barbaresco Montestefano, Guido Rivella
Guido Rivella var Angelo Gajas højre hånd og vinhusets ubestridte chef-winemaker i 46 år. I 2015 besluttede han sig for at realisere sin livsdrøm; at fremstille vin i eget navn. Han startede sit projekt op i kælderen under Rivella-familiens gamle landhus midt i Montestefano vinmarken. Druerne var i øvrigt tidligere blevet solgt til netop Gaja. Montestefano er nok den mest berømte cru i hele Barbaresco-distriktet. Jordbunden er rig, dyb med højt indhold af ler og kalk. Alkoholisk gæring og maceration finder sted på ståltank. Den malolaktiske gæring samt modning foregår i barriques i ca. 18 måneder, hvorefter vinen bliver tappet og får lov at sætte sig et par måneder inden frigivelsen.
Detailpris 899,-

Repræsentanter for Barolo

2013 Barolo “Bussia”, La Bioca
Bisso Atanassov (tidligere nævnt under Barbaresco fra Taverna) er manden bag denne vin. Han producerede den imens han var ansat på ejendommen La Bioca i Serralunga d´Alba. Det er første og indtil videre eneste årgang af denne vin fra La Bioca – desværre. For hold nu op hvor er det dog bare et helt enestående glas vin. Druerne blev leveret af en nabos, nabo kan man næsten sige. Men naboens nabo døde samme år som han leverede de første druer og den ældre mands familie havde andre planer, så leverancen ophørte. Mosten har gennemgået en kold macerering sammen med skallerne i 2 dage inden gæringen er sat i gang. Gæringen er foregået i åbne trækar og efter endt gæring har vinen hvilet med skallerne i 25 dage. Vinen har dernæst modnet 30 måneder i 300 liters træfade af fransk eg og efterfølgende på flaske indtil sin frigivelse i januar 2017. Der er blot produceret 936 flasker af denne vin.
Pris 699,-
6½ stjerne på Houlbergs Vinblog

2015 Barolo “La Serra”, Voerzio Martini
Tvillingerne Mirko og Federica producerer fremragende vine fra mergel-skråningerne nedenfor La Morra by.
Barolo “La Serra” er produceret udelukkende på Nebbiolo klonen “Michet”. Plantematerialet på La Serra er 50 år og yder helt enestående intensitet. Læg dertil grøn høst og ekstremt lavt udbytte. Denne vin er helt enestående og tilhører uden tvivl den absolutte top i Barolo. Vinifikationen foregår på samme måde som husets Barolo DOCG, men La Serra indeholder hvert eneste år mere tørstof end Barolo DOCG.
Pris 595,-
96 point af James Suckling

2013 Barolo “Terlo”, Camerano
Druerne høstes fra marken Terlo, der er beliggende lige vest for Barolo by. Høsten foregår manuelt, gæringen starter spontant og lagrer efter endt gæring 24 måneder på lige dele store fade gamle fade, samt mindre tonneaux, af nyere såvel som ældre fransk og slovensk eg. Der foretages ingen klaring og filtrering ved aftapning. Cameranos Barolo’er virker ofte unge, når de sammenlignes med andre Barolo’er i samme årgang, da vinene er helt traditionelt fremstillet og derfor udvikler sig langsomt.
Detailpris 449,-

2015 Barolo “Conca”, Ratti
Barolo Conca er en af de mindste MGA-vine i Barolo. Marken ligger for foden af opstigningen til La Morra by i cirka 250 meters højde. Jordbunden består naturligvis af mergel og marken er formet som et direkte sydvendt amfiteater. Druerne afstilkes, gæres i træfade og lagrer dernæst i 24 måneder på en blanding af nye og gamle barriques, samt store gamle træfade. Ratti´s Conca er en ærkeklassisk La Morra Barolo og kendetegnes ofte ved et distinkt strejf af viol.
Detailpris 545,-
95 point i Wine Spectator

2017 Barolo “Cannubi”, E. Piera & Figli
Chiara Boschis har siden 1980 været vinmager på vingården E. Pira & Figli. Hun var den første kvindelige vinmager i Barolo. Den 0,7 hektar store parcel på Cannubi er beplantet med klonerene Nebbiolo Michet og Nebbiolo Lampia. Chiara benytter 30% nye barriques til sin Cannubi. Vinen gennemgår malolaktisk gæring og sidenhen lagring uden omstikning eller klaring, vinene tappes uden filtrering. Her bruges ikke pumper – dette er ægte håndværk! Driften tilstræbes at være biodynamisk, men er indtil videre blot certificeret økologisk.
Detailpris 1000,-

2013 Barolo “Serradenaria”, Giulia Negri
Serradenari er den højest beliggende cru i såvel La Morra som i hele Barolo-distriktet, med marker helt op til 536 meter over havets overflade. Højden giver en lettere og mere elegant Barolo, som måske, måske ikke, minder mere om de Barbaresco-vine vi smager op mod. Gæringen finder sted spontant i store 60 hektoliters fade og med ca. 40 dages maceration. Herefter hviler vinen i 30 måneder på store fade med let toasting. Selvom vinene er til den lette side af en Barolo at være, så er tannin-strukturen stadig til lang tids lagring på flaske.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *