Barbaresco

Man kommer bare ikke udenom at nævne Barolo når man skal omtale Barbaresco. Sådan er det. Desværre for Barbaresco, så gælder det omvendte ikke. Barbaresco står bare lidt i skyggen af storebror. Der er ellers mange fælles træk ved de to områder. De ligger begge i nærheden af byen Alba i Piemonte og de dyrker begge fortrinsvis Nebbiolo-druen.

Byen Neive i vinområdet Barbaresco. Billedet er taget fra marken Gaia Principe, der ligger på et bakkedrag modsat byen
Blik fra marken Gaia-Principe mod byen Neive

Områdets historie

Facts: Barbaresco området består af blot 640 hektar vinmarker fordelt omkring de tre byen Neive, Treiso og Barbaresco. Første gang området nævnes som selvstændig appellation er i 1894. I 1966 får Barbaresco DOC status og i 1980 ophøjes området til DOCG.

Før 1894 blev områdets druer solgt til fremstilling af Barolo-vin eller simpelthen mærket «Nebbiolo di Barbaresco». Men i 1894 skabte Domizio Cavazza, der var rektor for Vinuniversitetet i Alba og bosiddende i Barbaresco, områdets første andelsselskab: “Cantine Sociali”.

“Cantine Sociali” blev lukket i 1930’erne på grund af fascistiske økonomiske regler. Først i 1958 genopstod andelsselskabet. Det var præsten i Barbaresco, der tog Cavazza´s idé op igen. Han fik hurtigt samlet 19 små producenter og grundlagde Produttori del Barbaresco. De første tre årgange blev lavet i kirkens kælder. I dag har selskabet 51 medlemmer, der samlet besidder 100 hektar vinmarker. Selskabet kaldes af mange “Det bedste kooperativ i verden”.

To vigtige familie-domæner

Ét bestemt familie-navn fylder meget i Barbaresco. Huset Gaja har været stærkt medvirkende til at give området det renommé det har i dag. Familien Gaja åbnede i 1856 en taverna i byen Barbaresco hvor de serverede deres egen vin. Både vin og taverna blev en succes og fortjenesten blev brugt på at opkøbe jord i området. I dag ejer Gaja 81 hektar hvilket svarer til næsten 12,6% af de samlede vinmarkareal i Barbaresco. Kvalitetsmæssigt har Gaja også flyttet området ind i en helt anden division og kan i dag få priser for deres Barbaresco-vine, som flere Barolo-producenter ville være misundelige over.

Et andet vigtigt navn som skal nævnes i forbindelse med Barbaresco og forvandlingen fra vinmarker nær Barolo til selvstændigt område er Bruno Giacosa. Bruno Giacosa blev en del af arbejdsstyrken på familiens egen vingård i Neive allerede som 15-årig. Året var 1944 og 2. verdenskrig hærgede i Europa, så Bruno forlod skolen og blev i “hjemmet”. I 1960´erne blev han betragtet som en af de bedste producenter i Barbaresco, sammen med de to ovennævnte. I 1964 tappede Bruno Giacosa den første Barbaresco med marknavn. Det var ikke sket før i området. Det var faktisk heller ikke sket i Barolo, men det startede i den grad en revolution og har medvirket til at der i dag findes et MGA system – også det nogle kalder et cru-system.

Klimatiske og geologiske forskelle mellem Barbaresco og Barolo

En Barolo er oftere mørkere og mere tannin-rig end en Barbaresco. Men hvorfor er det sådan? Områderne ligner hinanden. Bevares, man kan godt se, at det er i Barolo pengene er. Men det kuperede terræn er nærmest copy/paste. Der kan tages billeder i Barbaresco som ligner Barolo og omvendt. Barberesco (484 ha) er noget mindre end Barolo (1164 ha). Der er fire kommuner i området: Neive, Barbaresco, San Rocco og Treiso, til sammenligning dækker Barolo over 11 kommuner. En afgørende faktor for forskellen på de to områder kan iagttages fra Torre di Barbaresco i Barbaresco. Her kan du tage et kig ud over Tanaro floden. Flodens nærvær giver køligere dage og varmere nætter i Barbaresco end i Barolo. Dette er medvirkende til, at Nebbiolo oftest modner hurtigere i Barbaresco-området.

Dronefoto af Barbaresco by hvor man ser Torre di Barbaresco med floden Tanaro i baggrunden
Byen Barbaresco med floden Tanaro i baggrunden. Photo by: aerial-photos.com / Alamy Stock Photo

Jordbunden består i Barbaresco primært af kalkholdig mergel. I Barolo findes mergel, men også andre jordbundstyper som sandsten og grus som er langt fattigere jord, der giver en anden type vin. Skulle Barbaresco sammenlignes med noget, så skulle det være med vinene omkring byen La Morra og Barolo by, hvor jordbunden er den samme.

Jordbundsforskelle og forskel i temeratur gør altså forskellen på de to områder. En Barbaresco er ofte lysere og mindre tanninrig end en Barolo. Derfor er kravene til lagring også anderledes. En Barolo skal ligge 3 år før den frigives, Barolo Riserva 5 år. Barbaresco skal ligge 2 år og Barbaresco Riserva 4 år.

Kulturelle forskelle

Barbaresco har som nævnt altid været lidt en lillebror til Barolo. Men det er der også fordele ved. Barolo er så eftertragtet, at de familier der ejer jord i området klamrer sig til deres besiddelser. Som i Bourgogne, så går parceller i arv og bliver delt mellem familiemedlemmer. Der er over 1000 jordbesiddere i Barolo, hvilket giver cirka en hektar til hver. Jordpriserne er derefter, de er meget høje. I Barbaresco er situationen en anden. Her har unge vinmagere en chance for at købe sig ind. Det giver et helt andet multikulturelt og internationalt snit til Barbaresco.

I Barbaresco finder du vinmagere fra hele verden, som naturligvis leger og eksperimenterer langt mere end der bliver gjort i Barolo. I Barolo er du virkelig vovet hvis du planter andet end Nebbiolo, selv en nordvendt skråning hvor druen ikke modner ordentligt kan ofte være beplantet med Nebbiolo. I Barbaresco findes meget andet end Nebbiolo. Barbera, Dolcetto, Moscato, Favorita og Freisa er de mest udbredte. Taverna har en lille parcel med 80 år gamle Chardonnay stokke på cru marken Gaia-Principe.

De bedste parceller i Barbaresco

Kort over Barbaresco området

Lige syd for Barbaresco by ligger to topmarker. Meget kalkholdige Rabaja med sydvestlig soleksponering beliggende i 240 – 300 meters højde, nabomarken Asili, ligger lidt lavere. Asili er beliggende på toppen af en bakke og har således eksponeringer til alle verdenshjørner. Man skal derfor se sig lidt for, da det er de syd/sydvest-vendte der leverer den bedste Nebbiolo.

Lige vest for Barbaresco ligger de to marker Montefico og Montestefano. Begge marker består af en blålig mergel og er direkte sydvendte. Herfra produceres hvert år topvine. med robust tannin.

Omkring Neive består jorden stadig af mergel, men er mere grålig og flere steder lidt sandholdig. Det skaber en anden type vin. Markerne Albesani og Gallina ligger vest for byen Neive og herfra kommer nogle af de mest rustikke og tanninrige Barbaresco-vine.

Marken Pajore ligger nordvest for Treiso. Jordbunden består af mergel iblandet lidt sand og kalksten og markens orientering er sydvest-vendt. Toppen af marken når op i 300 meters højde.

En tanke om “Barbaresco

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *