Pinot Noix

Et mirakel i en kælder i Neumagen

Der er leverandør-besøg der stikker lidt mere ud end andre. Besøget hos Pinot Noix, eller skal vi kalde ham Daniel Twardowski, i Neumagen i 2019, er et af de besøg jeg ikke sådan lige glemmer. Daniel har format. Det ser og hører man, selvom han går rundt i slidte bukser og en sweater der har set sine bedste dage.
Daniel har en fortid som vinhandler, en af dem der sælger dyr vin, – rigtig dyr vin. Hans problem var, at han havde for stor fascination for vin til bare at sælge det. Han måtte have sin egen mark, sin egen vingård. Hans passion for Bourgogne og hans relativt nære forhold til flere af top-producenterne i området gjorde, at han ikke var i tvivl: Han ville være med i kampen om at producere Tyskland´s bedste pinot noir/spätburgunder.

Daniel Twardowski
Foto: Chris Marmann

Han fandt sig et stykke skifer-klædt skråning på Dhroner Hofberg, rev riesling op og plantede en fransk klon af pinot noir istedet. De lokale rystede på hovedet af ham. Daniel er hverken agronom eller ønolog, han er merkantilt uddannet så det var et projekt revet af lyst og vilje og absolut ingen forudindtagethed. Bourgogne blev besøgt mange gange for at få hints og idéer. Blandt andet Armand Rousseau har været en stor hjælp i Daniel´s forsøg på at blive top-producent. Forsøget må siges at være ved at være slut. Det er nemlig ikke noget forsøg længere, – Daniel ER blevet top-producent. Hans vine smager mere og mere som god Bourgogne, men stadig med den tyske fyrige mineralitet, som gør, at man kan skelne den fra den franske version.

Dhroner Hofberg – hidtil mest kendt for sin fremragende riesling
Foto: Chris Marmann

Hvordan gør han?

2011 var første årgang. I september 2019 frigives årgang 2016. Det kan godt være manden ikke er uddannet inden for faget, men han har en holdning til hvad han laver. Han dyrker økologisk, presser nænsomt, gærer spontant og lader efter endt gæring vinen hvile på gamle træfade i 24 måneder og tapper naturligvis uden filtrering. Der bruges ingen pumper i kælderen. Alt foregår nænsomt, naturligt og roligt. For Daniel er det vigtigt, at naturen får lov at styre. “Der er bakterier og fungis over alt i naturen og i kælderen, som nogle ser som deres største fjende, jeg ser det som en kæmpe hjælp til at skabe en vin med individuel karakter. Derfor bruger jeg kun minimalt med svovl. Mikrobiologien er enormt vigtig, måske endda vigtigere end jordbund og klima.”
Han er ikke fanatisk, men skeler også til biodymiske metoder.
“Hvis det virkelig gavner vinen, at blive omstukket ved fuldmåne, så er det ikke noget problem for mig. Så gør jeg det!”

Daniel´s kælder i Neumagen
Foto: Chris Marmann

Træfadene køber han hos top-huse i Bourgogne. I kælderen ligger gamle fade fra blandt andet Armand Rousseau og Domaine de la Romanee-Conti. I 2018 var han på den, for høsten var så stor, at han ikke havde fade nok. Det var der i øvrigt ingen der havde, for Armand Rousseau kunne heller ikke hjælpe, de manglede også. Et par dage efter Daniel´s forespørgsel blev der ringet fra Armand Rousseau, de havde købt et læs brugte fade fra Chateau Margaux i Bordeaux som han kunne købe nogle stykker af hvis han ville. Så i Daniel´s kælder ligger der nu tysk pinot noir på brugte franske fade, der før har indeholdt mørk tannisk cabernet sauvignon. Vildt!

Pinot Noix

Navnet kan virke lidt besynderligt, men giver meget god mening. Noix udtales som Noir, men betyder nød istedet for sort. I vinmarken finder Daniel ofte valnøddeskaller efterladt af ravne. Derfor navnet, og derfor ravnen med valnødden på etiketten.

Pinot Noix etiketten med ravnen fra Dhroner Hofberg
Foto: Chris Marmann

Daniel har siden starten kun produceret en vin. Men fra og med årgang 2018 blev det ændret. Da han i sin tid plantede pinot noir på sin parcel på “riesling skråningen” Dhroner Hofberg, var der et hjørne som voldte ham lidt problemer. Her stod 70 år gamle riesling stokke. Han kunne ikke rigtig nænne at trække de flotte kraftige stokke op af jorden og rådførte sig hos eksperter: “Kan man pode pinot noir på dem?”

En erfaren rotte i faget sagde til ham, at det kunne han godt, men han ville ikke ane hvad han fik ud af det. “Du ved jo ikke om det er en Fiat eller en Ferrari der gemmer sig under jorden.” – sagde han.

Nu siger Daniel storsmilende: “Det var en Ferrari!” 

Derfor blev “Hofberg Reserve” født. Daniel har hele tiden vinificeret denne parcel adskilt, men først i 2018 gav den en så markant bedre vin end resten af marken, at han simpelthen var nødt til at lave vin nummer to.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *