Gebrüder Mathis

Vi befinder os i Baden. Lige syd for den for længst udslukte vulkan Kaiserstuhl og lige vest for Freiburg. Her ligger bakkekammen Tuniberg. Tuniberg er en enorm kontrast til de magmatiske stenarter på Kaiserstuhl, Tuniberg består nemlig af solide kalkaflejringer og det giver vinene herfra en helt særlig karakter. Kalk og druedyrkning har det bare godt sammen, – sådan er det.

Severin og Sabeth på Tuniberg med Vogeserne og Alsace i baggrunden

I byen Merdingen, for foden af Tuniberg, bor familien Mathis. Egentlig var det et kalkbrud, der var familiens levebrød. Men brødrende Mathis, som blandt andet bestod af Severin´s bedstefar, hyggede sig med at lave vin når de kom hjem fra arbejde om aftenen. På et tidspunkt solgte brødrene deres virksomhed og vin kom til at fylde mere. Ingen i familien har været uddannede vinmagere, men de har besiddet jord og produceret vin. Ejendommen kaldte de Kalkbödele, efter den kalkholdige jord. Men i 2020 rykkede en ny generation ind. En vild en. Severin og Sabeth overtog den daglige drift fra Severin´s mor og det gjorde de med en optimisme og en tro på, at Tyskland bliver det nye mekka for Pinot Noir og Chardonnay. De er begge uddannede på Geisenheim, hvor de mødte hinanden og danner i dag par.

Inden de kom så langt som til at drive egen vingård var de ude i verden for at lære et par vinmager-tricks. Severin arbejdede for Bernhard Huber, Chateau Montus i Margaux og Hobo Vineyards i Californien. Sabeth var hos Ökonomierat Rebholz, Bernhard Huber og Joseph Phelps i Californien.

De kalder sig selv motiverede, kreative og nysgerrige men oven i den ungdommelige vildskab er de også strukturerede. Og det er præcis derfor de er så gode. Det er præcis derfor den unge generation i Tyskland er så dygtig. Den unge generation formår at have struktur i kaos, for Tyskland er kaos lige nu. Det er kaos på den gode måde. Nye druesorter finder vej, nyplantninger tager ikke længere udgangspunkt i historien, men i fremtiden. Alt peger fremad. Det gør vinene herfra også. Til ære for vingårdens historie, så har de omdøbt den til “Gebrüder Mathis”. Men når vi nu er ved historien: Spätburgunder har været dyrket i Baden i århundreder, og lokale kloner er opstået, eller planteforædlet på universitetet i Freiburg. Vinmarkerne på Tuniberg er et godt eksempel på, at tålmodighed lønner sig. Det vrimler med gamle stokke med Freiburger kloner, og gamle Freiburger kloner leverer altså virkelig stor vin, også vin som er helt oppe at ringe på den store Pinot Noir klokke.

Spätburgunder

Spätburgunder fylder meget hos Gebrüder Mathis. Markerne er primært beplantet med Freiburger kloner og en lille del Dijon kloner. Til husets basis-vin indgår dog flere tyske løs-klasede kloner. Det er helt åbenlyst for Severin og Sabeth, at kvaliteten skal komme fra de ældre parceller med Freiburger-kloner eller Dijon-kloner. Husets topmarker er Hohrain og Rosenloch, samt i fremtiden nyerhvervede Oberehalten.

På Hohrain er den kalkholdige undergrund dækket af et lag “Löss”, en sandet jordbundstype. Markens hældning er mod sydøst, men ligger så højt, at den nyder godt af sol det meste af dagen. Højden gør dog også, at vinden har frit spil og her er lidt køligere end på gårdens øvrige parceller. Vinen herfra har en smule mere mørk frugt og mere tannin, end husets øvrige vine, grundet de franske kloner.

Rosenloch består af af löss på undergrund af kalksten. Freiburger-klonen der vokser her blev plantet i 1980. Markens hældning er mod syd-vest, så den nyder godt af eftermiddags- og aftensol. Oberehalten ligger på kalksten med et meget tyndt lag Löss og ligger nærmest i en gryde med orientering mod sydvest. Det giver varme aftentimer og kølige formiddage. Klonmaterialet er 50+ år gamle Freiburger kloner. Første årgang af vinen bliver 2022 og frigives i 2024.

Markerne dyrkes økologisk, vinene spontangæres med en lille andel hele klaser (15%) og vinene lagres dernæst 18 måneder på træfade, hvoraf en lille andel er nye. Vinene tappes uden filtrering.

Chardonnay

For parret er der ingen tvivl om, at det næste store eventyr om tysk vin vil blive skrevet om Chardonnay-druen. De har netop anlagt 1,5 hektar – udelukkende med Chardonnay. Dels fordi den kalkholdige jordbund i området er særdeles velegnet til Chardonnay, dels fordi de synes de har noget at byde ind med på druen og sidst men ikke mindst, fordi de første årgange de har produceret er revet væk!

Topmarken er Saint Morand. Den kalkholdige jordbund er med til at give vinen en fantastisk nerve. Masser af syre, men også en helt særlig mineralitet – ordet man kun bruger hvis man ikke ved hvad man ellers skal skrive. Men man smager kalk, uden at det rigtig er kalk. Det er renhed, det er skrøbelighed, det er finesse. Føj alle disse karaktertræk til husets klassiske, let cremede stil, så har du en Chardonnay i verdensklasse.

Gebrüder Mathis er din chance for at møde et nyt tysk vinhus, der ikke bare er et nyt tysk vinhus. Severin og Sabeth er ambitiøse, målrettede og nytænkende. Mere end værdige repræsentanter for det begreb, der her i huset hedder “Den nye generation af tysk vin”.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *