Smagning: EM i tør Riesling 2023

Traditionen tro, så skal vi have afviklet den årlige kåring af Europa´s bedste Riesling hos Mr Ruby. Vinene er nok så enevældigt udvalgt af Mr Ruby, – og så alligevel ikke. For præstationer ved tidligere smagninger spiller også en rolle. Så deltagerne har i den grad noget at skulle have sagt. Der er visse typer vin, der altid gør det godt i denne slags smagninger, derfor er der genvalg til enkelte producenter, men de deltager med nye vine eller nye årgange.

Du bør forvente en aften med lutter store oplevelser i dit glas!

Tyskland fylder en del i denne smagning. Må Tyskland det? Ja, det må Tyskland godt! Tyskland er langt største leverandør af Riesling til denne verden. Med sine 23.600 hektar Riesling overgår Tyskland langt Frankrigs 4000 ha og Østrigs 2000. Det skulle faktisk omregnet give mig lov til at smide 9 tyskere ind i smagningen. I får kun 7, så ingen drama omkring det, tak.

Hvordan foregår det?

Vinene smages blindt og vi afgiver slutteligt karakterer og kårer aftenens bedste vin. Vi smager i fire heats, et med to vine og tre med tre og der smages af “Riesling” Riedel-glas. Vi starter med lidt historik og en verbal gennemgang af vinene, som gerne skulle kunne hjælpe jer på vej mod at placere den rigtige vin på det rigtige sted, hvis det er det i gerne vil. I første heat udvælger Mr Ruby to vine, som værende klassiske for deres stilart. Her får i oprindelsen på de to, men ikke noget producentnavn. Det lyder næsten for nemt ikke? Men bare rolig, – det er det slet ikke…

Skynd dig at købe billet, – der bliver rift om dem. Du kan læse Houlbergs referat af et tidligere EM i tør Riesling her.

Vinene til EM i tør Riesling 2023

2019 Ungeheuer GG, Bürklin-Wolf, Pfalz, Tyskland
Vinmager hos Bürklin-Wolf Nicola Libelli er gift med Yvonne Libelli, der til daglig driver Weingut Margarethenhof. Nu får de to lov at dyste mod hinanden i den ultimative test – EM i tør Riesling hos Mr Ruby 🙂 Håber ikke det vil medføre uroligheder i ægteskabet.
Jordbunden på Ungeheur er ikke ensartet fra den ene ende til den anden. Bürklin-Wolfs parcel ligger på det nederste stykke af marken hvor andelen af basalt er høj. Vinen er har gennemgået helklasepres, altså minimal skindkontakt og er spontangæret på gamle træfade. Efterfølgende har vinen hvilet på gæren i 7 måneder inden aftapning.
Detailpris 795,-, 97 point af James Suckling

2020 Ungeheur, Margarethenhof, Pfalz, Tyskland
Samme mark som ovenfor, det er blot Nicola´s bedre halvedel, Yvonne, der har produceret vinen, og hun gør altså tingene en kende anderledes. Margarethenhof´s parcel ligger på det øverste stykke af Ungeheur, hvor jordbunden er mere kalkholdig og basalt-andelen er mindre. Yvonne anvendte i årgang 2020 5 timers skindkontakt og spontangærede vinen på ståltank, hvorefter den har ligget 12 måneder på gæren før den er omstukket og tappet. Det giver vinene en flot struktur som var den lagret på eg. Men Ungeheur har altså aldrig set et træfad.
Detailpris 349,-, 95 point på Vinexpressen

2020 Riesling Ürziger Würzgarten GG Alte Reben Dr. Loosen, Mosel, Tyskland
Riesling fra ikke-podede stokke, fra den røde skifer på Ürziger Würzgarten. Det er svært at synes andet end at denne vin er eventyrlig. Dr. Loosen besidder en ekseptionel parcel i Ürziger Würtzgarten kendt som Urglück der ligger lige over landsbyen i hjertet af marken. Mosten gæres spontant i store gamle egetræsfade og modner i 12 måneder på bærmen.
Detailpris 359,-, 95 point af Robert Parker

2020 Schloss Johannisberg GG, Silberlack, Rheingau, Tyskland
Den historiske ejendom. Et af de første steder til at tage Riesling seriøst, og måske endda opfindere af fænomenet Spätlese. Naturligvis skal de have chancen til et EM i tør Riesling. Så må vi se om de kan stå distancen på andet end det søde. Druerne til vinen er håndplukket og presset i hele klaser. Gæringen fandt sted på 1.200 liter gamle egetræsfade. Vinen blev derefter efterladt på gæren i syv måneder for at tilføje vinen kompleksitet og fylde.
Deatilpris 599,-, 96 point i Vinum Weinguide

2020 Riesling Grand Cru Schlossberg Ste Catherine, Domaine Weinbach, Alsace, Frankrig
Domaine Weinbach ledes i dag af Catherine Faller efter at moderen, Colette Faller, døde i februar 2015. Catherine´s søn Théo er vinmager. Domainet ligger i Kayserberg i hjertet af Alsace. Weinbach-vinenes stil står i stor kontrast til alle andre Alsace vine. Frem for at fokusere på power og frugtsødme, er domænets vine elegante, tørre og fremfor alt mineralske. Ejendommen kan dateres helt tilbage til før 800-tallet. Den ligger omgivet af en muromkranset vinmark, Clos des Capucins, som henter sit navn fra kapuciner- munkene, som besad ejendommen indtil den franske revolution.

Schlossberg Grand Cru ligger på en direkte sydvendt skråning. En af de første marker til at opnå Grand Cru status i Alsace. Jordbunden består af granit og sand, er vel drænet og vinplanterne øverst på marken i 400 meters højde skal virkelig kæmpe for næring. Druerne til Cuvée Catherine er fra den øverste og midterste del af marken. Al dyrkning er certificeret både økologisk og biodynamisk.
Detailpris 699,-, 99 point af James Suckling

2021 Loibenberg Smaragd, Emmerich Knoll, Wachau, Østrig
Marken Loibenberg er formentlig bedste sted at have Riesling-stokke i Tyskland. Der sker noget magisk på de stejle terrasser ved denne sløjfe af Donau-floden. Jordbunden på Loibenberg består primært af Gnejs, en metamorf stenart, som nedstammer fra granit. Der er ingen tvivl om, at det er de særlige geologiske forhold kombineret med de lokale klimatiske forhold der giver Riesling herfra sin helt egen karakter. “Smaragd” er en klassifikation, som kun anvendes i Wachau. Klassen er på sin vis direkte sammenlignelig med VDP´s Grosses Gewächs. Vinen er produceret med en kort skindkontakt, den er spontangæret og lagret dels på stål, dels på gamle træfade.
Detailpris 575,-, 99 point af James Suckling

2020 Am Schwarzen Herrgott GG, Battenfeld-Spanier, Rheinhessen, Tyskland
Marken ligger i Zellertal lidt vest for Worms. Vi befinder os i grænselandet mellem Rheinhessen og Pfalz, et sted som angiveligt skulle være opdyrket allerede i 800-tallet. Jordbunden består primært af muslingekalk og de klimatiske betingelser leverer varme dagtimer, men kølige nætter, som er med til at sikre en fantastisk syre. Mosten er spontangæret i små og store gamle træfade og har ligget på gæren efterfølgende for at opbygge kompleksitet.
Detailpris 499,-, 98 point af Vinum Weinguide

2020 Clos Häuserer, Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrig
Marken er østvendt og ligger i bunden af Grand Cru Hengst mellem Wintzenheim og Gueberschwihr, beskyttet mod vest- og nordenvinde. Humbrecht har haft marken i generationer, inden Zind-Humbrecht blev dannet i 1959. Marken blev genplantet først i 70’erne. Jorden er dyb mergel over kalksten og har altid en markant syre som ung. Vinen er spontangæret, og af samme grund varierer vinens stil fra år til år. Nogle år er den knastør, i andre har den nogen restsødme. Naturgær er svær at styre. Derfor har man hos Zind-Humbrecht indført et Indicie system. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et indice nummer fra 1 -5. Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme. I årgang 2020 blev vinen tør = Indicie 1.
Detailpris 475,-

2020 Riesling Pfaffenberg Alte Reben, Pichler-Krutzler, Kremstal, Østrig
Huset ligger dels i Wachau, dels i Kremstal. Marken Pfaffenberg fordeler sig i begge områder, dog med størstedelen i Kremstal. Pfaffenberg ligger nærmest i forlængelse af Loibenberg, som vel ret beset er det bedste sted at have sine Riesling-stokke stående i hele Østrig. Marken er naturligvis direkte sydvendt og jordbunden består af granit, gnejs og kvarts. Druerne til denne vin kommer fra over 60 år gamle vinstokke. Mosten spontangæres og lagrer dernæst 7 måneder på gærresterne.
Detailpris 595,-

2020 Grosse Strom, Krüger-Rumpf, Nahe, Tyskland
Smagningens frækkert! Vinen er blandet af vine fra de to GG-marker: Scharlachberg GG i Rheinhessen og Im Pitterberg i Nahe, derfor er vinen kun klassificeret som “Landwein”, men døm den ikke på baggrund af bureaukratisk skrivebords systematik. Krüger-Rumpf vingården ligger i byen Münster-Sarmsheim, syd for Bingen, lige der hvor Nahe-floden løber ud i Rhinen. På dette sted er Nahe-floden skille-linie mellem vinområderne Nahe og Rheinhessen. Det siger næsten sig selv, at mange vinbønder her på stedet har marker i begge områder. Krüger-Rumpf har strikket denne vin sammen, fordi de gerne ville forene den røde quarzit på Scharlachberg, som giver intensitet og fylde, med den grå skiferskråning, Im Pitterberg, der leverer mineralitet og syre. Mosten er spontangæret på store træfade og har dernæst tilbragt 18 måneder på gæren.
Detailpris 595,-, 96 point af Robert Parker

2021 Bremmer Calmont GG, Weingut Franzen, Mosel, Tyskland
Naturligvis skal Franzen være med. Nogen vil sige, at det er hjemmebanefordel, men dertil er der kun at tilføje, at Franzen har ligget i topfeltet hver eneste gang vi har afviklet EM hos Mr Ruby. Angelina og Kilian Franzen er vanvittigt dygtige, og tilhører den absolutte elite ved Mosel, basta!
2021 – den regnfulde årgang med katastrofen ved Ahr. Hvordan har den klaret sig? Til det er der kun at sige, at kvaliteten er i top. Det er Mosel, som Mosel smagte engang. Den gang klimaforandringer ikke blev taget alvorligt. Det er knivskarpt, det er elegant, det er insisterende og smukt. Riesling-vinen fra den brunlige skifer på Europa´s stejleste skråning er tilbage på sporet. Vinen er spontangæret og har gennemgået malolaktisk gæring.
Detailpris 399,-

En tanke om “Smagning: EM i tør Riesling 2023

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *