Turen går til Mosel

De tre overskrifter

Tre ting må være væsentlige på en tur til Mosel:
1. At få set Trier´s bymidte der emmer af historie, med levn helt tilbage fra Romernes tilstedeværelse.
2. At finde sig en lækker udsigt på en skråning et sted langs floden og
3. At få smagt en masse fantastisk Riesling.
Her er tips til, hvordan og hvor du kan finde det hele:

Hvad skal ses i Trier?

Kort_over_Trier
Kort over Trier. Her er tegnet cirkel om de 4 steder som kraftigt må anbefales at besøge. Det hele ligger indenfor gå-afstand.

Som med de fleste europæiske vindyrkende regioner, så har romerne sat deres præg på begivenhederne langs Mosel. Romerne var i området fra omkring år 0 til ca. år 350. Mange af de navne man finder på byerne og markerne ved Mosel har deres oprindelse fra denne tidsperiode. Blandt andet er byen Piesport en videreudvikling af romernes “Pisonis Portus” (Pisos havn). Bynavnet Trier stammer fra romernes “Augusta Treverorum”. Trier var hovedstad i den galliske del af romerriget fra år 259 til 279.

Trier_Porta_Nigra
Den romerske byport “Porta Nigra” er et vidne om et folk, som rent arkitektonisk var forud for sin tid.

I Trier finder man mange levn fra Romernes tilstedeværelse, og de bør ses når man er i byen. Det drejer sig bl.a. om ”Porta Nigra”, som er den bedst bevarede romerske byport nord for Alperne. Den romerske Basilika i Trier er oprindeligt opført i det 4. århundrede, men løbende vedligeholdt og står den dag i dag som et velholdt og smukt byggeri. Sct. Peters katedral kan ligeledes dateres tilbage til romerne. Sct. Peters katedral er resterne af en de største kirker i Nordeuropa og opført i år 330 af Romerne. Naboen Liebfrauenkirche er knap så prangende, men når man nu er i området så tag den lige med. Dette er den første gotiske kirke i tyskland opført i 1260.
”Kaiserthermen” den romerske badeanstalt bør også ses.

Smukke udkigspunkter langs Mosel

Trittenheimer_Apotheke
Udsigten fra Leiwener Klostergarten mod Trittenheimer Apotheke

De stejle skråninger langs den snoede Mosel-flod giver nogle helt fantastiske muligheder for at sætte sig ned med en vanvittigt smuk udsigt og fundere over tilværelsen. Et af mine favorit udsigtspunkter er skråningen ved Trittenheimer Apotheke/Leiwener Klostergarten. Her sidder man for enden af en af ”Mosel-sløjferne” og kan se prammene komme sejlene mod sig fra Trier for efter at have fulgt svinget, at sejle væk fra sig imod Piesport. Udsigten er ualmindeligt smuk og giver et fantastisk billede af, hvor unikt dette scenarie er – både som vinområde, men også rent geologisk og som natur-område.

mosel_erdener_treppchen_schmitges
Højdeskræk kan ikke forenes med en klatretur på Erdener Treppchen

Et andet favorit-sted, som dog kun er for folk uden højdeskræk, er skråningerne over Ürzig og Erden. Her får man et godt indblik i vinbøndernes arbejdsbetingelser på de stejleste skråninger. Der findes en vandresti på skråningerne, hvor der på visse stejle stykker er spændt et reb ud, så man ikke risikerer at skride i Mosel fra 100 meters højde!!! Vandrestien starter ved den romerske Kelterstation for foden af Erdener Treppchen. Her kan man så samtidig få lidt historie med og iagttage hvordan man lavede vin i området for et par tusinde år siden.

Hvor skal vi smage Riesling ved Mosel?

Der findes flere hundrede små vinbønder langs Mosel. Man skal ikke forvente, at de alle producerer gudedråber. Det er en rigtig god idé, at finde ud af hjemmefra hvad man vil smage og hvornår og så få lavet en aftale på forhånd. Man kan nemt spilde en dag på at rende rundt og lede efter et sted at smage, og måske endda komme til at smage på halvkedelige, halvsøde vine, som der stadig produceres en del af ved Mosel. De bedste producenter er ikke dem der skilter med ”Weinprobe”, det har de ikke behov for. Man bliver også taget langt mere seriøst hvis man laver en aftale på forhånd. Så giver huset sig tid til alle historierne – og vinene.

Das Weinhaus i Trier er et besøg værd. Stedet er vinbar, med et tradiotionelt lokalt køkken. Vinudvalget er stort og heldigvis med hovedvægten på Mosel og Saar. Husets udvalg er lidt til den sikre side, så du skal ikke forvente at blive bombarderet med nye spændende producenter og vinudvalget på glas er ikke imponerende. Hvem gider til gengæld også købe glas, når du kan få en flaske GG til 30 EUR?
Der er både traditionelle og mere moderne producenter på hylderne, men altså nok ikke mange du ikke allerede kender. Der er masser at smage på og en aften forløber alt for hurtigt.

Hvor spiser man ved Mosel?

Weinstube_Kesselstatt
Hygge, landkøkken og fantastisk Riesling i Kesselstatts Weinstube

Gastronomisk kan Mosel være en udfordring. Der går ofte Schnitzel, Bratwurst og Sauerkraut i det, men det er jo fordi Schnitzel, Bratwurst og Sauerkraut er det man spiser her. Man skal være indstillet på et landligt køkken med begge ben på jorden, ikke højtragende gastronomi. Men den lokale madkultur kan faktisk også give oplevelser. Efter et besøg på Weinstube Kesselstatt i Trier vil du vide hvad jeg mener. Bestil en ”Lyoner Topf” – det er en dyb tallerken indeholdende brasede kartofler og ditto pølse – og bestil dertil en flaske Riesling Kabinett – så synger englene i løbet af et øjeblik.

Et andet sted der skal fremhæves for sit traditionelle, men virkeligt gode køkken, samt vin i topklasse er restaurant “Ayler Kupp” ved Saar-floden. Restauranten drives af Weingut Peter Lauer, så her bliver serveret riesling i topklasse. Autentisk er også Hotel Moselschild i Ürzig. Her spiser man godt, og maden hæver sig over det traditionelle Mosel-køkken. Vinkortet byder på vin fra lokale top-producenter. Vil man have højgastronomi, så er Restaurant Schanz i Piesport et godt bud. Restauranten har i 2017 to stjerner i Michelin Guiden. Læs via dette link fra 2015 om: vores eget besøg på Restaurant Schanz.
En anden Michelin-stjerne kan besøges i Trittenheim på Wein- und Tafelhaus, der også tilbyder lækre værelser.

Jeg skal ærligt sige, at jeg ikke føler, at Michelin er en fyldestgørende guide ved Mosel. Lad bare dette statement være en hyldest til dansk gastronomi, som ganske enkelt er i verdensklasse. En et-stjernet Michelin restaurant ved Mosel giver ikke gastronomisk samme oplevelse som en et-stjernet restaurant i Danmark. Sådan er det bare! Selv mine tyske leverandører måber over de retter de bliver udsat for i Danmark. Jeg går ligeså gerne efter wienerschnitzel eller flammkuchen når jeg er ved Mosel.

Overnatning ved Mosel

Der er masser af muligheder for overnatning ved Mosel og standarden på overnatningsmulighederne stiger år for år. Mosel er i den grad ved at steppe ind i det 21. århundrede.

Selv har jeg virkelig nydt værelserne på Wein und Tafelhaus i Trittenheim er et virkeligt dejligt sted at bo. Husets restaurant har en Michelin-stjerne, så her spiser man også godt. Det er en god idé at booke i god tid, for der er rift om både værelser og borde i restauranten. Værelserne på Weingut Reverchon ved Saar er også noget helt særligt. Ikke billige, men særlige.

16 tanker om “Turen går til Mosel

 1. Jeg rejser rundt i Mosel lige nu, og har stor glæde af din artikel. En omgang ”Lyoner Topf” på Weinstube Kesselstatt i Trier fungerer glimrende med en Feinherb til. Men en enkelt ting må nok rettes eller præciseres. Man kan faktisk godt besøge de gode producenter og både smage og købe uden forudgående aftale. Jeg har således været på improviseret besøg hos både Markus Molitor og Fritz Haag og regner i morgen med at besøge Forstmeister Geltz Zilliken. Vh Søren

  1. Hej Søren
   Tak for dit input. Godt at høre, at du mæsker dig i Mosel-vin 🙂
   Også godt, at du får besøgt nogle af top-producenterne. Jeg mener dog stadig, at det er en god idé at planlægge hjemmefra, hvis man vil være sikker på at kunne komme ind. Maximin Grünhaus, Reichsgraf von Kesselstatt, Egon Müller med flere, har ikke åben for “folk fra gaden”.
   Mvh
   Jacob

 2. Hej Søren, Jacob og andre der har erfaring med gode vinhuse i Mosel:
  Min kone og jeg skal til Mosel 3-6. August 2019, hvilke gode huse kan vi besøge hvor vi gerne laver en forudgående aftale – men hvor vi ikke skal betale for smagning og hvor det er muligt at købe nogle af vinene for max 10 euro?
  Weingut Appel og 2 af de huse Søren nævner vil vi besøge (Markus Molitor vil have 20 euro per person, dvs. 40 euro for en smagning! De øvrige 2 huse skilter ikke med at der skal betales for smagning).
  Mvh Bjarne & Susanne Schjølin

  1. Hej Bjarne
   Jeg tænker det kommer lidt an på hvor langt i vil begive jer omkring. Jeg kan varmt anbefale et besøg hos Weingut Franzen ved Bremm. De laver fantastiske vine, fra europa´s stejleste vinmark (det siger de alle sammen at de gør, men her er der ingen tvivl) – Franzen blev kåret til årets newcomer af magasinet Falstaff sidste år.
   Eneste ulempe er, at Bremm ligger et stykke fra Bernkastel, som jeg vil tillade mig at kalde det centrale Mosel. Jeg kan godt arrangere besøget for jer hos Franzens hvis det var noget?
   Ellers er Weingut Schmitges i Erden et godt bud. Deres vine er gode og meget rimeligt pris-sat.

 3. Nogen erfaring med rejse i området i November måned? Vi vil gerne vandre, smage god vin og mad😊

  1. Hej Troels
   I kan vandre ved Erden eller Bremm. Læs lidt om turen ved Bremm her: https://www.tripadvisor.dk/Attraction_Review-g1586872-d1900968-Reviews-Calmont_Klettersteig-Bremm_Rhineland_Palatinate.html#REVIEWS

   Tager i turen ved Bremm så er i også nødt til at besøge Weingut Franzen – men skriv til dem før i kommer, ellers risikerer i, at de ikke har plads/tid. Skriv på info@weingut-franzen.de – skriv til Angelina, hun kan også klare engelsk hvis det er bedre for jer.

   Ved Erden er det Weingut Schmitges og Weingut Karl Erbes jeg vil slå på tromme for. Schmitges er virkeligt god på de tørre, Erbes er verdensmester i vine med restsødme.

 4. Hej
  Vi er et pensioneret ægtepar, der lige er flyttet tilbage til DK, efter vi har boet 11 år i Provence.
  Vi skal på “ ferie” i aug/ sep i Provence.
  Derefter kører vi ca. den 20.9 fra Cotignac og via Cahors, mod Loire dalen, også forat købe vin.
  Derfra ind i Tyskland for at købe vin i Franken området.
  Defra vil vi gerne opleve Mosel området og købe vin.
  Tak for dine fine informationer på denne side.
  Vi håber du også har viden/ info om Loire vine og Franken vine, som du måske vil dele med os…?
  Vi vil købe lidt vin ind til vores private forbrug.
  Håber du kan rådgive os lidt om dette.
  På forhånd tak.
  Hans og Ellen

  1. Hej Hans og Ellen
   Jeg kan desværre ikke bidrage med detaljeret info om Loire og Franken. Jeg skriver om Mosel, da jeg har arbejdet i området og kommer der jævnligt.
   Mvh
   Jacob

 5. Hej Jacob
  Vi planlægger en mosel tur i autocamper fra d. 18 september og 2 uger frem. (Måske ikke alle dage dernede)
  Du har allerede skrevet flere steder hvor vi kan tilmelde os men har du flere gode steder?
  Mvh Michelle og Peter

  1. Hej Peter
   Jeg har lige fornyet blogindlægget med et par nye steder. Måske det var noget. Tag et kig 🙂
   Mvh
   Jacob

 6. Vi er to par der påtænker en “vin rejse” 4-6 dages varighed i Mosel, Rhien eller Alsace området…
  Kør-selv, men vi vil meget gerne have en dansk guided tour….
  Gør du? Eller har du forslag.
  Hilsen Bent

  1. Hej Bent
   Jeg har desværre ikke tid til at lave guidede ture.
   Ved heller ikke lige hvem jeg skal henvise til. Desværre.
   Mvh
   Jacob

 7. Hej Bent
  Vi er 4 gutter som skal besøge mosel sidst i september og overnatte hos:
  Hubertushof vingård
  Hubertus Clüsserath
  Moselweinstrasse 13
  54349 Trittenheim

  Har du noget must see i området, udover udsigtposten som du har skrevet om ?
  Er der nogle fantastiske vingårde i nærheden som vi SKAL besøge, gerne tæt på 🙂
  Vi har tænkt os at tage en sejltur fra Trittenheim til Bernkastel. Vi vil have ca 2 timer i Bernkastel, er der noget der som du tænker vi skal se ?
  Jeg tænker, at vi vil leje cykler en dag også cykle mod Trier. Vi når nok ikke helt derned, så er der noget på vejen som er interesant ?

  1. Hej Elisabeth
   Der er ikke på samme måde en betegnelse for en blanding af druer, men blandinger forekommer. Du skal dog nok lede lidt efter dem, traditionen er, at man holder hver drue for sig ved Mosel 🙂
   Mvh
   Jacob

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *