Weingut Reverchon

“Weingut Reverchon is an under-the-radar Saar estate restored to its former glory.”
Jancis Robinson

Saar-floden løber ud i Mosel lige syd for Trier i byen/forstaden Konz. Du føler egentlig ikke rigtig du har forladt Trier, før du skal mod venstre for at køre op ad Saar, imens Mosels løb fortsætter til højre, ind i Luxembourg.

Og hvad er så Saar? Det er vel bare Mosel med accent, eller hvad?
Faktisk vil jeg vove den påstand, at det er meget mere end en biflod til Mosel. Det er et selvstændigt område, eller burde være det. Saar Riesling har sit helt eget særpræg, sin helt egen karakter og er relativt let genkendelig i en Riesling-smagning. Af samme grund har man længe diskuteret om Saar skulle have selvstændig områdebetegnelse.

Så langt er det ikke kommet, men i dag tillades det, at vinbønderne fra Saar rent faktisk skriver Saar på vinene og ikke er tvunget ud i den lidt misvisende påskrift Mosel-Saar-Ruwer, som før var et krav. Saar er køligere og geologisk helt anderledes end Mosel – og det smager man. Ofte sidder riesling på stokkene til ultimo oktober/primo november før de høstes, og selv så sent holder de stadig meget syre.

Et “fransk” hus i Filzen

Man har ikke mere end næsten lige indledt sin tur langs Saar før man kommer til byen Filzen. Det er her vi finder Weingut Reverchon. Gården har eksisteret siden 1627, men blev købt og ombygget af familien Reverchon tilbage i 1920 og var i de første årtier i familien Reverchon´s eje et af de førende huse ved Saar. Familien Reverchon kom fra Savoi i Frankrig og byggede husets i klassisk Savoi-stil. En stil som den nye ejer Hans Maret har gjort meget for at bevare. Op gennem 60´erne mistede huset energien. Sådan går det nogle gange når en ejendom går i arv, – det er ikke altid man har lyst til at arve!

Vinhuset Reverchon forsvandt i glemslen, men i 2007 blev den forfaldne ejendom opkøbt af Hans Maret, revisor, bankmand, investeringschef og vinelsker fra Trier. Han ville føre huset tilbage til sin storhedstid. Første skridt var en omfattende restaurering, andet skridt var, at ansætte en dygtig vinmager. I 2013 ansatte han Ralph Herke, der tidligere var kældermester på prestigiøse Schloss Vollrads i Rheingau og magi er begyndt at ske.

Ralph Herke

Ralph Herke i kælderen på Weingut Reverchon
Ralph Herke i kælderen

Hans Maret har givet Ralph Herke nærmest frie tøjler på Weingut Reverchon. Her MÅ ikke mangle noget i forsøget på at skabe Saar-vin af højeste kvalitet. Naturligvis måles Ralph Herke på sine resultater, men lige den del er der nu ikke så meget at sætte en finger på. Ralph er en sand mester i at skabe feminin riesling, med en balance og en nerve som ikke finder sin lige ret mange andre steder i verden.

Fair´n Green – bæredygtig dyrkning

Ralp Herke´s filosofi går gennem mark og plante. På spørgsmålet om hvorfor huset “kun” er certificeret Fair´n Green lyder svaret: “Det er skam et meget bevidst valg. Vi vil gerne økologien. Vi kalder faktisk os selv økologer. Men definitionen på økologisk vindyrkning gennem EU er simpelthen for gammeldags. Hvis vi skulle dyrke vores marker efter EU´s økologiske reglement, så ville vi slå vores marker ihjel i løbet af ganske få årtier. Vi dyrker vin i et fugtigt område og eneste mulighed for en EU-certificeret økolog, hvis han skal klare 14 dage med regn, er at køre ud med kobber-sprøjten hver eneste gang der er ophold i regnvejret. At tilføre tungmetaller til jord og planter i det omfang er det rene gift for både planter og dyr. Det har vi intet ønske om.”

Man kan sådan set sige, at Fair´n´Green sætter fokus på, at økologi og bæredygtighed ikke er det samme. Vi lever i en tid, hvor vi er tvunget ud i at tænke mere bæredygtigt. At spise økologisk kød er for eksempel ikke bæredygtigt. Det ville være langt mere bæredygtigt at spise det økologiske foder, som har været med til at skabe det økologiske kød.

I Fair´n Green certificeringen er visse syntetiske svampe-bekæmpende sprøjtemidler tilladt. Men de er tilladt, for blandt andet at begrænse brugen af kobber og svovl, samt mindske CO2 udledning. Inden for Fair´n Green anvendes ikke insekticider, pesticider eller herbicider.

Dyrkningsmetoden

Når man går en tur gennem markerne på Filzener Herrenberg, hvoraf Reverchon ejer en stor del, så kan man ikke undgå at lægge mærke til, at Reverchon´s vinrækker ser vilde og langhårede ud. Der er der naturligvis en grund til. For det første skal planten have ro, og ikke konstant stresses af at blive klippet ned. Som Ralph siger: “De fleste gør det jo bare fordi det er pænere at se på!”

Ved at klippe din vin ned går den nemlig i stress. Væksten indstilles for en stund for derefter at tage fart, fordi planten forsøger at genskabe det tabte, som jo primært er kronblade. Men i denne fase går væksten i klaserne i stå. Du ender med at få små kompakte klaser, som bestemt ikke er en fordel i et område som Saar. Her vil man gerne stå tilbage med lange løse klaser med god afstand og luft mellem druerne for at undgå svamp og råd. Derfor ligner Reverchon´s rækker noget nogen har glemt at klippe 🙂

Reverchon´s vinmarker til højre og naboens til venstre

Kælderarbejdet

I kælderen arbejdes med sortering, sortering, sortering. Der må ikke slippe en eneste drue igennem, som ikke er sund og rask. Ralph har af samme grund det samme hold plukkere hvert år. De ved hvad han vil have. Det første år de plukkede for ham og hvor de syntes han var hysterisk, producerede han to balloner vin de skulle smage på. Den ene var produceret af de druer som plukkerne syntes var gode nok, den anden var produceret af de druer Ralph syntes var gode nok. De har ikke kommenteret på hans kvalitetskrav siden.

Der arbejdes med nedkøling og på enkelte vin også moderat med skindkontakt, især på de mere komplekse vin som Alte Reben og GG. Vinene spontangæres og der tilsættes ikke svovl før ved sidste omstikning, blanding og aftapning.
Gæringen foregår dels i rustfri ståltanke, dels i store træfade. For GG vinenes vedkommende gæres halvdelen på stål, den anden halvdel på træfad hvori der er tilsat 15% hele klaser.

Selv husets Auslese fremstår så ren som en engel. Også det er der en forklaring på. Ifølge Raplph Herke, så findes der 4 typer Botrytis. Kun den ene er ædel. Mange vinbønder vælger at se bort fra dette og derfor tilføres vinen en uren karakter. “Man skal ikke bruge druer til sin vin, som man ikke ville spise”. Hvis en drue har hvid behåring, så spis den ikke! Og drik den ikke!”

Alte Reben contra GG

Skal jeg være ærlig, og det skal man, så synes jeg husets force ligger i deres Alte Reben vine. Alte Reben og GG kommer fra de samme parceller, men Alte Reben har bare ikke klaret Ralph Herke´s krav til hvad der skal indgå i husets GG, det bygger primært på sensorik og manglende syre når noget bliver valgt fra. En vin der ikke skal indgå i GG får lov at gære indtil gæren ikke gider gære mere. Det resulterer ofte i et restsukker-indhold på omkring 10 gram pr. liter, som på magisk vis, lige præcis det der skal til, for at Saar-syren bliver tæmmet og umami opnås. Bevares, GG vinene er ufatteligt smukke, men kræver tid for at folde sig ud. Skal du have store riesling-oplevelser til små penge – så er det Alte Reben vinene fra Reverchon du skal gå efter!

Besiddelserne

Husets primære besiddelser er på Filzener Herrenberg, der ligger lige bag vingården, det er en sydvestvendt skråning med en forholdsvis dyb topjord iblandet lidt skifer. Marken er kølig, grundet sin eksponering, som gør, at solens stråler først for alvor rammer skråningen over middag. Herrenberg er flere steder beplantet med 80+ år gamle vinstokke, hvilket er med til at give vinene herfra en fantastisk syre. En sjov detalje er, at når du bestiger Filzener Herrenberg, og går gennem skoven (en gåtur på små 1,5 km) så har du et fint vue ud over Saar-området. Du har Kanzemer Altenberg under dig, Wiltinger Kupp, Gottesfuss og Braune Kupp på modsatte side af dalen. Bag Wiltinger Braune Kupp, altså ikke synligt, ligger Scharzhofberg og i en dal lidt længere væk ligger Ockfener Bockstein. Det viser meget godt, hvor lille er område vi befinder os i.

Ockfener Bockstein, er en af områdets absolutte topmarker. Jordbunden består nærmest af ren skifer og den er direkte sydvendt. Herfra kommer riesling med en enorm power. Masser af røg og sten. Klassisk Saar Riesling.

Besøg på gården

Weingut Reverchon har et vinothek hvor man altid kan stikke hovedet ind. I øvrigt lejer huset værelser ud. De er ikke helt billige, men du bor altså også i en pragt-villa når du flytter ind. Se værelser og book her

En tanke om “Weingut Reverchon

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *