Weingut Reverchon

“Weingut Reverchon is an under-the-radar Saar estate restored to its former glory.”
Jancis Robinson

Saar-floden løber ud i Mosel lige syd for Trier i byen/forstaden Konz. Du føler egentlig ikke rigtig du har forladt Trier, før du skal mod venstre for at køre op ad Saar. Imens Mosels løb fortsætter til højre, ind i Luxembourg.
Og hvad er så Saar? Det er vel bare Mosel med accent, eller hvad? Faktisk vil jeg vove den påstand, at det er meget mere end en biflod til Mosel. Det er et selvstændigt område, eller burde være det. Saar Riesling har sit helt eget særpræg, sin helt egen karakter og er relativt let genkendelig i en Riesling-smagning. Af samme grund har man længe diskuteret om Saar skulle have selvstændig områdebetegnelse.

Weingut Reverchon med Herrenberg i baggrunden
Weingut Reverchon med Herrenberg i baggrunden

Så langt er det ikke kommet, men i dag tillades det, at vinbønderne fra Saar rent faktisk skriver Saar på vinene og ikke er tvunget ud i den lidt misvisende påskrift Mosel-Saar-Ruwer, som før var et krav. Saar er køligere og geologisk helt anderledes end Mosel – og det smager man. Ofte sidder riesling på stokkene til ultimo oktober/primo november før de høstes, og selv så sent holder de stadig meget syre.

Weingut Reverchon i Filzen

Man har ikke mere end næsten lige indledt sin tur langs Saar før man kommer til byen Filzen. Det er her vi finder Weingut Reverchon. Gården har eksisteret siden 1627, men blev købt og ombygget af familien Reverchon tilbage i 1920 og var i de første årtier i familien Reverchon´s eje et af de førende huse ved Saar. Men op gennem 60´erne mistede huset energien. Sådan går det nogle gange når en ejendom går i arv, – det er ikke altid man har lyst til at arve! Reverchon forsvandt i glemslen, men i 2007 blev den forfaldne ejendom opkøbt af Hans Maret, revisor, bankmand, investeringschef og vinelsker fra Trier. Han ville føre huset tilbage til sin storhedstid. Første skridt var en omfattende restaurering, andet skridt var, at ansætte en dygtig vinmager. I 2013 ansatte han Ralph Herke, der tidligere var kældermester på prestigiøse Schloss Vollrads i Rheingau og magi er begyndt at ske.

Ralph Herke i kælderen på Weingut Reverchon
Ralph Herke i kælderen

På Weingut Reverchon´s marker arbejder man i pagt med naturen. Her anvendes ikke insekticider, pesticider eller herbicider. Det økologiske og naturlige er vigtigt, for alle vine fermenteres naturligt på den gær der bringes i kælderen sammen med druerne. Gæringen foregår dels i rustfri ståltanke, dels i store træfade.

Husets primære besiddelser er på Filzener Herrenberg, der ligger lige bag vingården, det er en skiferklædt sydvestvendt skråning med upodede vinstokke på 80-100 år, hvilket er med til at give vinene herfra en opulent, intens Riesling med masser af spice. Fra Bockstein, som er en af områdets absolutte topmarker produceres smuk, ren, klassisk Saar Riesling.

Saar Mineral, Weingut Reverchon

Vinmarken Ockfener Bockstein i den sydlige del af Saar-området
Ockfener Bockstein i den sydlige del af Saar-området

Husets entry level riesling hedder “Saar Mineral” og det er lige præcis hvad du får. Mineraler fra Saar. I feinherb-vine som denne fornemmer man virkelig Saar´s styrke. Sødme og syre smelter sammen og bliver til umami. Vinen dufter af urter, sommerblomster og grønne æbler. Sødmefuld cremet smag med fersken og modent rødt æble. Syrestyret sødme, fuldendt balance. Det hele smelter sammen og bliver til stor mundfylde. Det gøres simpelthen ikke smukkere. 
Syre: 8 gr/ltr
Restsødme: 19,5 gr/ltr
Alkohol: 11%

Ockfener Bockstein Kabinett

En flaske Ockfener Bockstein Kabinett fra Weingut Reverchon

Ockfener Bockstein er en af topmarkerne ved Saar. Marken ligger over byen Ockfen og har en sydvestlig soleksponering og jordbunden består af skifer, alt er som det skal være for at producere første klasses riesling.

Her viser Saar lige igen hvorfor området er så meget mere end en biflod til Mosel. Ærkeklassisk Saar-næse med solbærbusk, fersken og grønt æble. I munden er vinen lige dele kompleks og elegant. Kølig cremet ferskensødme og masser af citrus i eftersmagen. Balancen er suveræn. Det er som et fløjls-tæppe, der er vævet sammen fuldstændig uden fejl. Der er fest i din mund når du drikker dette – og sødmen er nærmest ikke-eksisterende.
Drik den til sushi eller krydrede retter med kylling.
Syre: 8,3 gr/ltr
Restsukker: 21,7 gr/ltr
Alkohol: 11,5%

Ockfener Bockstein GG

Reverchon kan også levere på den tørre side. Denne Bockstein GG er usædvanligt smuk. Feminin, let, kælent cremet, kølig, forfriskende, men alt kæleriet underbygges af en solid mineralitet og syre som gør denne vin til samlerobjekt. Tøv ikke med at give den hverken 5 eller 10 år i kælderen. Det bliver stort!
Syre: 7,4 gr/ltr
Restsukker: 9 gr/ltr
Alkohol: 12,5%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *