Smagning: EM i tør Riesling 2022

Torsdag den 8. september smager vi 11 top Riesling-vine fra Europa. Alene den overskrift bør få mundvandet til at drive. Skynd dig at meld dig til, ingen er nogensinde gået skuffede fra denne smagning

Traditionen tro, så skal vi have afviklet den årlige kåring af Europa´s bedste Riesling hos Mr Ruby. Vinene er nok så enevældigt udvalgt af Mr Ruby, – og så alligevel ikke. For præstationer ved tidligere smagninger spiller også en rolle. Så deltagerne har i den grad noget at skulle have sagt. For eksempel, så producerer Philip Kuhn, i Mr Ruby´s verden, en alt for voluminøs og potent Riesling til, at den kan være med. Det er den bare alligevel. Fordi folk elsker den. Der er visse typer vin, der altid gør det godt i denne slags smagninger, denne er en af dem. Der er genvalg til en del producenter, men de deltager med nye vine eller nye årgange. Robert Weil´s 100 points Monte Vacano skal naturligvis have et skud. Brand er valgt frem for Clos Häuserer fra Zind-Humbrecht og så får Pechstein fra Margarethenhof debut ved mesterskabet. Du bør forvente en aften med lutter store oplevelser i dit glas!

Hvordan foregår det?

Tyskland fylder en del i denne smagning. Må Tyskland det? Ja, det må Tyskland godt! Tyskland er langt største leverandør af Riesling til denne verden. Med sine 23.600 hektar Riesling overgår Tyskland langt Frankrigs 4000 ha og Østrigs 2000. Det skulle faktisk omregnet give mig lov til at smide 9 tyskere ind i smagningen. I får kun 7, så ingen drama omkring det, tak.

Vinene smages blindt og vi afgiver slutteligt karakterer og kårer aftenens bedste vin. Som noget nyt, så smager vi nu i fire heat af tre og der smages af “Riesling” Riedel-glas. Vi starter med lidt historik og en verbal gennemgang af vinene, som gerne skulle kunne hjælpe jer på vej mod at placere den rigtige vin på det rigtige sted. I første heat udvælger Mr Ruby to vine, som værende klassiske for deres stilart. Her får i oprindelsen på de to, men ikke noget producentnavn. Det lyder næsten for nemt ikke? Men bare rolig, – det er det slet ikke…

Skynd dig at købe billet, – der bliver rift om dem. Du kan læse Houlbergs referat af et tidligere Riesling EM her.

Hvilke Riesling vine skal vi smage?

2019 Im grossen Garten GG, Philip Kuhn, Pfalz, Tyskland

Philip Kuhn er en vildbasse. Der er masser af tørstof i hans vine, hvid som rød. Han anvender skindkontakt på sine hvidvine, og det smages. Jeg svinger mellem gevaldigt begejstret og ligegyldighed – grænsene til uforstående – over hans vine. De er opulente og anmasende, men når syren er til stede, så gør det ikke spor. Jeg har drukket flasker fra ham, som er forsvundet meget hurtigt. “Im Grossen Garten” produceres fra en parcel med over 35 år gamle stokke, som vokser i en jordbund bestående af Löss over kalksten. Vinen spontangæres på brugte fade og lagrer på gæren indtil kort tid før aftapning.
Detailpris 379,-

2018 Kirchenstück GG, von Winning, Pfalz, Tyskland

Vinkælderen hos Von Winning ligner en kælder i Bourgogne. Det er da også Bourgogne der langt hen ad vejen er forbilledet, men blot omskrevet så det passer til Riesling. I marken arbejdes helt uden kemi, og det samme i kælderen. Moste spontangæres uden temperaturkontrol i træfade af forskellig størrelse. Træfadene stammer ofte fra top-bødkere i Bourgogne og andelen af nyt træ er høj. Oftest tappes vinene direkte fra fadet uden filtrering. Man forsøger med andre ord at gengive naturens arbejde på reneste og mindst manipulerende vis.

Markernes beplantningstæthed har man øget til 9500 stokke/hektar, og samtidig reduceret udbyttet pr plante. Dette er sket for at øge kompleksiteten i høstudbyttet. Besiddelserne er nogle af de bedste i Pfalz: Kirchenstück, Pechstein, Jesuitengarten, Langenmorgen, Ungeheuer, Kieselberg og Kalkofen klinger sødt i enhver Pfalz entusiasts ører.
Detailpris 599,-
98 point på Falstaff.at

2019 Pettenthal GG, Kühling-Guillot, Rheinhessen, Tyskland

Man kommer ikke udenom Kühling-Gillot i et EM i tør riesling. Carolin Spanier-Gillot blev i 2015 kåret til årets Winzerin af magasinet Falstaff og det samme skete i 2018 i magasinet Vinum. Husets vine rangerer konsekvent højt i internationale smagninger. Husets vine skabes på skråningerne i det område der kaldes ”Roten Hang” i Rheinhessen. Undergrunden består her af rød skifer, deraf navnet.
Pettenthal er en parcel øverst på Roter Hang. Vinplanterne skal virkelig arbejde for at finde næring, og det begrænser naturligt udbyttet, og det lille udbytte opnår samtidig en enorm smagsintensitet.

Alt markarbejde foregår økologisk og i kælderen arbejdes efter ”Hands off” princippet. Gæring foregår spontant og vinen får lov at ligge på gærresterne i 18 måneder før de frigives til salg. Minimal manipulation med naturens eget arbejde skaber store vine.
Detailpris 399,-

2019 Ried Heiligenstein, Alte Reben, Weingut Bründlmayer, Kamptal, Østrig

Det er langs Donau´s biflod Kamp at Bründlmayer producerer sine riesling-perler. Heiligenstein er topmarken i området og består af rødlig sandsten og feldspat krystal. Druerne er hentet fra vinstokke med en gennemsnitsalder omkring 50 år – en del endda endnu ældre. De gamle stokke giver færre og mindre druer, der til gengæld leverer en aroma, koncentration og balance, som er helt unik. Al høst og foregår manuelt og druerne sorteres kritisk inden gæring. Spontangæring på stål og dernæst 8 måneders lagring på gamle 2500 liters træfade.
Pris 559,-
100 point Falstaff

2017 Riesling Ried Kellerberg Wachau Pichler-Krutzler, Østrig

Vi har været i området omkring Loibenberg hver gang Østrig har været repræsenteret ved dette mesterskab. Det er vi også denne gang. Kellerberg er nabomark til Loibenberg og nyder godt af det specielle klima der er ved netop denne sløjfe af Donau. Marken er naturligvis direkte sydvendt og består af granit, gnejs og kvarts.
Druerne spontangæres inden vinen lagres 8 måneder på bærmen for yderligere kompleksitet.
Pris 450,-
96 point i Wine Enthusiast

2019 Monte Vacano Riesling, Robert Weil, Rheingau, Tyskland

“Monte Vacano” er en historisk parcel på Kiedricher Gräfenberg. Parcellen gik mere eller mindre i glemmebogen, da Doktor Robert Weil døde i 1923. Men nu har Wilhelm Weil genoplivet den. Parcellen leverede i sin tid primært vin til familiens eget bord. Hvem ved, – måske syntes Doktor Weil den var for god til at sælge. Vinen har fra første årgang (2018) høstet enorm ros. James Suckling stiller sågar spørgsmålet “Er dette verdens bedste Riesling?” og giver naturligvis vinen 100 point. Marken gør sig særligt bemærket med sin Phyllite-sten, der er en art skifer, som er yderligere metamorfiseret og har hvid glimmer i sig. Der er kun produceret 1200 flasker, så du er på en måde, en af de heldige der får lov at smage, – hvis du altså køber billet til EM i tør Riesling hos Mr Ruby.
Detailpris 1495,-
100 point af James Suckling

2019 Brand GC, Zind-Humbrecht, Alsace, Frankrig

Olivier Humbrecht driver i dag familiedomænet. Han er en af ​​de pionererne indenfor biodynamiske landbrugsmetoder. Siden 2002 har han været formand for Biodyvin, en international sammenslutning af biodynamiske vinbønder. Sønnen Pierre-Emile Humbrecht begynder så småt at deltage i vinproduktionen. Han har studeret ønologi i Schweiz derefter haft praktikophold på Domaine Tissot i Jura og ikoniske Domaine de la Romanée Conti. Fremtiden skulle være nogenlunde sikret for Zind-Humbrecht.

Brand er en historisk mark i Alsace og har i århundreder været nævnt som en af de bedste marker i området. Brand ligger godt beskyttet i Fecht dalen og er direkte sydvendt. Marken er knastør, et af de steder i Alsace der modtager mindst nedbør. Det kan være et problem når unge stokke plantes i granitten, men når rødderne først er forankret i undergrunden, så bliver man belønnet.

Vinen er spontangæret, og af samme grund varierer vinens stil fra år til år. Nogle år er den knastør, i andre har den nogen restsødme. Naturgær er svær at styre. Derfor har man hos Zind-Humbrecht indført et Indicie system. Fra årgang 2000 har alle vine i et af de nederste hjørner på etiketten et indice nummer fra 1 -5. Indice 1 er helt tør; 4 og 5 har meget følelig restsødme. I årgang 2019 blev vinen knastør = Indicie 1.
Detailpris 800,-
98 point af James Suckling

2019 Schlossberg GC, Cuvée St Catherine, Domaine Weinbach, Alsace, Frankrig

Domaine Weinbach ledes i dag af Catherine Faller efter at moderen, Colette Faller, døde i februar 2015. Catherine´s søn Théo er vinmager. Domainet ligger i Kayserberg i hjertet af Alsace. Weinbach-vinenes stil står i stor kontrast til alle andre Alsace vine. Frem for at fokusere på power og frugtsødme, er domænets vine elegante, tørre og fremfor alt mineralske. Ejendommen kan dateres helt tilbage til før 800-tallet. Den ligger omgivet af en muromkranset vinmark, Clos des Capucins, som henter sit navn fra kapuciner- munkene, som besad ejendommen indtil den franske revolution.

Schlossberg Grand Cru ligger på en direkte sydvendt skråning. En af de første marker til at opnå Grand Cru status i Alsace. Jordbunden består af granit og sand, er vel drænet og vinplanterne øverst på marken i 400 meters højde skal virkelig kæmpe for næring. Druerne til Cuvée Catherine er fra den øverste og midterste del af marken. Al dyrkning er certificeret både økologisk og biodynamisk.
Detailpris 545,-
99 point af James Suckling

2020 Bremmer Calmont GG, Weingut Franzen, Mosel, Tyskland

Naturligvis skal Franzen være med. Nogen vil sige, at det er hjemmebanefordel, men dertil er der kun at tilføje, at Franzen har ligget i topfeltet hver eneste gang vi har afviklet EM hos Mr Ruby. Angelina og Kilian Franzen er vanvittigt dygtige, og tilhører den absolutte elite ved Mosel, basta!
2018 og 2019 var svære årgange for parret. Det var historisk varmt ved Mosel og især i 2018 stak det helt af. Normalt har parret 6-7 uger til at få høsten i hus, men i 2018 modnede alt inden for ganske få uger. Det gav visse problemer med syre-indholdet og den karakteristiske lethed som vinene herfra normalt besidder. I 2020 er dyderne tilbage. Det er knivskarpt, det er elegant, det er insisterende og smukt. Riesling-vinen fra den brunlige skifer på Europa´s stejleste skråning er tilbage på sporet. Vinen er spontangæret og har gennemgået malolaktisk gæring.
Detailpris 349,-
93 point på Vinbladet

2019 Ockfener Bockstein GG, Reverchon, Saar, Tyskland

Indledningen kunne være den samme som for Franzen. Her vil jeg godt indskyde, at Reverchon måske er det mest undervurderede hus ved Saar. Det er ægte magi der foregår i den kælder! Ralph Herke er en troldmand. Igen er det bedste argument for at have Reverchon med ombord, at vine herfra blander sig i topfeltet hver gang vi smager. De besidder en balance som er svær at finde i ret mange andre vine i denne verden.

Vinen er spontangæret, en del på stål og en lille del på træfad. Et af Ralph Herke´s tricks er, at lade 15% hele klaser gå med i gæringen. Hvilket ofte giver vinene et sart tannisk bid. Men det er stadig det yndefulde og lette, der dominerer. Riesling med sin helt egen unikke og uimodståelige karakter.
Detailpris 399,-
93 point i Jyllands-Posten

2020 Pechstein GG, Margarethenhof, Pfalz, Tyskland

Og så fandt Mr Ruby en ny Riesling-leverandør. Og hvorfor så det? Lad os se om ikke svaret kommer denne aften. Inderst inde, så tror jeg naturligvis på, at denne vin vil ende helt i top. Det er ubeskriveligt vellavet. “Uden tricks” siger Yvonne. Dem kender hun ingen af. Det er natur på flaske. Økologisk dyrket, spontangæret, – dels på stål, dels på træfad.

Pechstein regnes for en af de bedste Riesling marker i Pfalz, ja, måske i hele Tyskland. En af hemmelighederne er jordbunden, der består af sort basalt, blandet med rød sandsten og lidt ler. De sorte basalt sten oplagrer solvarme, som afgives i nattetimerne.

Vinene herfra er rige på finesse og er ekstremt langtidsholdbare. De fremherskende aromaer i duft og smag er citrusfrugter og flint, parret med en stærk mineralitet. Navnet på vinmarken er afledt af den høje andel af basalt. Længere oppe i skoven er der stadig et nedlagt basaltbrud, “Pechsteinkopf”, hvor der blev udvundet basalt indtil 1970’erne.
Detailpris 449,-
95 point på Vinexpressen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *