Facts om Barbaresco: Området består af blot 640 hektar vinmarker fordelt på 4 kommuner. Man kan sådan set cykle området rundt på en formiddag og endda nå at få frokost på turen. Områdets geologi minder en del om Barolo´s. Bløde bakker med højt kalkindhold, hvilket gør, at Nebbiolo-druen stortrives. Barbaresco er en smule varmere end Barolo, og viser en anden lidt “chokoladevarm” og blomme-frugtig udgave af druen. Første gang området nævnes som selvstændig appellation er i 1894, før dette år blev Nebbiolo-druer fra området oftest solgt til Barolo-producenter. I 1966 får Barbaresco “DOC” status og i 1980 ophøjes området til “DOCG”.
Taverna er en lille familie-ejet ejendom i Neive, en af de blot 4 landsbykommuner, der udgør Barbaresco-området. Et nyt kapitel i familiens vin-historie startede i 2019 da Barbaresco 2016 blev sendt på markedet. De har lavet vin fra samme parcel før, men aldrig kommercieliseret salget, der er foregået til private kunder. Familien har faktisk en lang historie med at dyrke druer og fremstille vine.
Nonna Vina – en bedstemor med slag i
Historien om Taverna Wines starter egentlig med Ludovina Versio, eller “Nonna Vina” (Bedstemor Vina), som den nu 96 år gamle dame også kaldes. Oprindeligt hjalp hun sin mand med at drive familievingården, men i 1953 døde han uventet og efterlod hende som enke i en alder af 30 år med deres 10 år gamle datter Luciana. Hun giftede sig aldrig igen og administrerede vinmarkerne og lavede vin i 30 år, indtil Lucianas mand – Piero Taverna overtog. Piero drev boet i yderligere 30 år. Den gang solgte de fleste vinbønder i Barbaresco deres druer eller bulkvine til de store négocianter, men Nonna Vina var i stand til at skabe og styre en lille forsamling private klienter, som konsekvent købte hendes vin i “damigianas” (glasbeholdere på 28 eller 54 liter).
”Nonna Vina” var blandt de første vindyrkere, der begyndte at tappe deres egen vin i 75 cl flasker, og endda fremstille cru-vin.
Nonna Vina´s Nebbiolo fra 1974, kommer fra enkeltmarken ”Slizza”, en parcel som familien stadig ejer, men i dag er de 1,2 ha en del af den officielle cru ”Gaia-Principe”. Vinen bærer navnet “Versio Vina” som er en forkortelse af hendes eget navn Ludovina Versio. Det blev yderligere forkortet til “VV” – som så igen er en forkortelse af det italienske glædesudbrud “Viva!” (“Længe leve!”). Det var helt unikt på den tid, at en enlig kvinde på en lille vingård overhovedet overvejede at tappe og markedsføre sin egen vin. En sådan kvinde har ben i næsen. Den gang var det kun Gaja, Giacosa og Prunotto der tappede deres egne vine og de udførte tilmed en masse négociant-arbejde.
Men på spørgsmålet om Nonna Vina dengang følte sig anderledes i en meget mandsdomineret verden svarer hun: ”Jeg har aldrig set skævt til eller skændtes med nogen. Det er et svært mål at følge her i livet”.
Roberto Taverna starter nyt kapitel
For familien har dyrkning af druer, fremstilling og salg af vin altid været en fritidsinteresse, man kan simpelthen ikke leve af blot 4,2 ha.
Nonna Vina´s datter Luciana er skolelærer, Piero er statsansat. Deres eneste søn – Roberto er elektriker, hans kone Elisa driver et byggefirma med hendes 2 brødre. Alle har været og er travlt optaget af karrierer, som ikke har tilladt vinproduktionen meget opmærksomhed.
Men en dag blev det elektrikeren, Roberto´s tur til at stå for vinfremstillingen. Han besluttede ret hurtigt, at han ville bringe vinproduktionen til et nyt niveau. På daværende tidspunkt blev gårdens druer solgt på kontrakt til negocianter i Langhe-området. Kontrakterne blev opsagt, men det gør man ikke fra år til år. Flere af kontrakterne havde lang tids opsigelse. I 2016 producerede han sin første Barbaresco, kun 600 liter. I 2019 kom flere af markerne så under egne vinger og behovet for at få bragt noget ekspertise ind i forretningen blev tydelig for Roberto. Ved et tilfælde løb han ind i Bisso Atanassov, tidligere vinmager på Vietti og La Bioca i Barolo, som kunne se potentialet i projektet og i dag står for produktionen af Taverna vinene.
Taverna Wines besiddelser i Barbaresco
Faktisk kommer Roberto´s 2016 Barbaresco fra ”Slizza” parcellen på Gaia-Principe. Parcellen som Nonna Vina tappede på flaske tilbage i 1974. I 2019 har Bisso satset på at skulle producere en Barbaresco Riserva fra parcellen. Den vil vi så kunne smage i 2023. Ud over Slizza, så købte familien for flere år siden to Nebbiolo-parceller på cru´en Cottà (også i Neive), en af disse parceller”Senteundes” er udelukkende beplantet med den meget sjældne og atypiske Nebbiolo Rosé. I 2022 frigiver Taverna Wines en cru-vin produceret udelukkende på denne klon. Fremtiden vil også byde på Barbera d’Alba Superiore (cru Cottà), en fad-gæret Langhe Chardonnay (cru Gaia-Principe), en Asti Secco (ingen crus tilladt og Taverna har Moscato i begge crus alligevel), og to innovative vine – en Piemonte Grignolino (lys rød) og Arneis-Moscato (tør, aromatisk hvid).
Eksperten møder familien
Selvom Bisso nu er eksperten på gården, så kan familien ikke helt lade være med at blande sig. Piero laver stadig Dolcetto til nogle af hans privat-kunder. Nonna Vina, er stadig ved godt helbred og har et meget klart og lyst sind. Hun elsker at spille kort med datteren Luciana og hendes venner en gang om ugen, men hun fortsætter også med at interessere sig for og “kontrollere” produktionen. Som hun siger “Nogle gange ville jeg foretrække at se eller forstå mindre!”
Men hun kan ikke lade være. Under høsten i 2019 stod hun med et kæmpe smil og betragtede høstholdet, da de bragte de første druer til kværnen. Hun bad om prøver af de gærende vine hver dag og gav Bisso instruktioner: “Questo va tirato!” (“Du skal dræne denne vin nu!”). Om han rettede sig efter det ved hverken vi eller Nonna Vina. Ved frokost eller middag drikker hun kun gammel Nebbiolo, som hun eller Piero har produceret ”I min alder ønsker jeg ikke at drikke en mindre vigtig vin, det har jeg fortjent!”, siger hun.
Lad os alle efterleve Nonna Vina´s vise ord og give os selv retten til, når vi bliver gamle, udelukkende at drikke god gammel Nebbiolo!
De seneste årgange
Klimaforandringerne kan i den grad mærkes i Barbaresco. Siden 2015 har der næsten kun været ekstremt varme og tørre somre. Vand i undergrunden er en mangelvare, og det har resulteret i nogle årgange med voldsomt højt ekstraktindhold i Nebbiolo. Ekstrakt er alt det tørstof der er tilbage når vandet fjernes, blandt andet sukker, farve og tannin. Spørger man Bisso, så er det ikke som sådan et problem. Årgangene har, på trods af varmen, alligevel budt på forskelligheder. I 2020 var nætterne for eksempel kølige, og det medvirkede til en halvering af tannin-indholdet i drueskallerne i forhold til 2019. Nebbiolo er lidt speciel, da den ikke udvikler mere og mere sukker i varmen, den udvikler faktisk bare en tykkere skal og dermed mere tannin. Barbera er helt anderledes, den eksploderer i sukker i varme. Det er efterhånden helt almindeligt at se Barbera på omkring 15% alkohol fra Barbaresco og Barolo.