Smagning: Hvor står tysk Chardonnay?

Hvor gode er de i grunden blevet de tyske udgaver? Lader man sig forblænde, når der ikke står en top Bourgogne ved siden af? Det får vi svaret på denne aften.

Joachim må godt få æren af denne smagning. Jeg havde overvejet den, men det var først da han stod i mit showroom og sagde: “Hvorfor ikke teste de tyske Chardonnay-vine mod verden?” – at det gik op for mig, at det var en smagning der skulle sættes i søen. Så det gør vi den 6. maj 2021.

Det bliver et opgør mellem noget af det bedste Tyskland kan præstere på druen og resten af verden. Med en klar reference der hedder Bourgogne. Det kan faktisk kun blive en helt enestående aften. Tjek vinene ud herunder og se at få bestilt billet i en fart.

Vinene smages blindt og vi afgiver slutteligt karakterer og kårer aftenens bedste Chardonnay. Som noget nyt, så smager vi nu i fire heat af tre vine og der smages af “New World Pinot Noir” Riedel-glas.

Aftenens line up

2017 Adrianna Vineyard Chardonnay, White Stones, Mendoza, Catena, ARG

Druerne til denne vin høstes på den lille parcel “White Stones”, som ligger i knap 1500 meters højde i Tupungato regionen. Det er helt nøjagtigt blot 27 rækker med Chardonnay, som Catena har valgt at vinificere for sig fordi druerne fra denne del af Adrianna vinmarken har en helt særlig karakter og mineralitet. Det skyldes dels geologien i det gamle flodleje, som er dækket med hvide rullesten, men også det kølige klima.
Druerne er høstet manuelt, presset og mosten kølet ned for at bundfælde. Gæringen er startet spontant i franske egetræsfade og har varet i 45 – 95 dage. Der er foretaget regelmæssig battonage frem mod malolaktisk gæring, som kun cirka halvdelen af fadene har fået lov at gennemgå. Dernæst har vinen lagret i 12-16 måneder på franske egetræsfade hvoraf 20% var nye.
Pris 595,-
95 point i Wine Advocate

2017 Hunting Hill Chardonnay, Kumeu River, Auckland NZ

Familien Brajkovich har hele tiden vidst at den lerholdige skråning “Hunting Hill” var noget særligt, på trods af det, så røg druerne herfra i et blend helt frem til starten af det 21. århundrede. I år 2000 genplantede de nemlig skråningen med Dijon-kloner og endte med at få endnu bedre kvalitet fra den. Derfor holdes druerne i dag seperate og skaber en Chardonnay som vinkritikerne måber over. Druerne høstes manuelt og det er hele klaser der går i pressen (med stilke). Mosten overføres til fade fra Francois Freres i Bourgogne og gæringen starter spontant. Efter endt gæring gennemgår vinen i løbet af foråret malolaktisk gæring og tappes efter 11 måneder.
Pris 359,-
94 point i Wine Advocate

2018 Moutere Chardonnay, Neudorf, Nelson NZ

Tim Finn anlagde “Home Vineyard” tilbage i 1978. Undergrunden består af grus over ler. Resultaterne fra marken er blevet bedre og bedre. Udbyttet bliver mindre og mindre, men kvaliteten stiger og stiger. Denne vin har snydt mange, der troede de sad med stor Bourgogne i glasset. Drueklaserne presses hele, mosten spontangæres og lagrer i franske egetræsfade (10-15 nye %) med battonage frem til malolaktisk gæring (100%). Efter 10-11 måneder tappes vinen på flaske med minimal tilsætning af SO2.
Pris 658,-
94 point i Wine Advocate

2018 Sandhi, Sanford & Benedicte, USA

Sandhi projektet blev søsat af Rajat Parr, direktør for restaurant-kæden “Michael Mina” og vinmager Sashi Moorman. De har specialiseret sig i enkeltmarksvine i Californien. Denne vin er produceret fra 50 år gamle upodede vinstokke fra marken “Sanford & Benedicte”, en gruset og lerholdig skråning i Santa Barbara County i Santa Rita Hills. Her er plantet den samme Chardonnay-klon som Paul Masson medbragte fra Bourgogne i starten af 1900-tallet og plantede på Mount Eden. Mosten spontangæres i gamle egetræsfade og cementtanke for siden at lagre på franske egetræsfade i 8 måneder 20% af disse fornys hvert år. Amerikanerne siger selv, at Santa Rita Hills er “The most cool wine growing area in the world”. Det er nok tvivlsomt, men “cool” kan selvfølgelig betyde flere ting. Området nyder godt af højdemeter og kølige havbriser, hvilket gør Chardonnay herfra til en nydelse.
Pris 699,-
94 point i Wine Advocate

2018 Chassagne-Montrachet 1. Cru Caillerets, Sylvain Morey FR

Sylvain Morey har arbejdet sammen med sin far Jean-Marc Morey, en sand mester i hvid Bourgogne, gennem flere år. Da Jean-Marc døde i 2013 blev ejendommen delt mellem ham og hans søster Caroline. Sylvain fik dermed adgang til små 3 hektar på nogle af de bedste vinmarker i Bourgogne. Sylvain drager stor fordel af, at arbejde i hans fars gamle kælder med den originale gær, hvilket er væsentligt for udviklingen af vinens smag. Sylvain svovler lavt og foretager ingen battonage. Det kan gøre hans vine lettere reduktive. De kan kræve, at man arbejder lidt med dem før de åbner sig. Denne Les Caillerets er dog et eksempel på hvor smukt det kan være, at lade naturen gøre arbejdet. Den er renheden selv. Generelt bruges der ikke mere end 20% nye fade. De hvide vine lagres i 18 måneder inden aftapning.
Pris 649,-

2017 Chassagne-Montrachet Les Embazees, Benjamin Leroux FR

Benjamin er en superstar i Bourgogne, i hvert tilfælde hvis i spørger Mr Ruby. Jeg er tosset med hans vine. Det er rent, det er stringent, det er afbalanceret, – og så giver vinene noget så sjældent som “value for money” i et område hvor priserne er stukket af. Marken Embazees ligger på grænsen til Santenay. Herfra producerer Benjamin en uimodståeligt insisterende Chardonnay. Det er her magien begynder. Det er her Chardonnay ikke længere smager af Chardonnay, men smager af Bourgogne. De har helt ret franskmændene, når de mener, at de ikke har behov for at skrive druens navn på etiketten.
Pris 699,-

2018 Chassagne-Montrachet, Pierre Girardin FR

Pierre-Vincent Girardin er den 13. generation af en familie, der producerer vin i Bourgogne. Han voksede op i sin fars kælder, Vincent Girardin, og har så at sige fået top-Bourgogne ind med modermælken. Da Vincent Girardin solgte sin ejendom i 2011, overdrog han 4,5 hektar af sine bedste parceller til sin søn. I 2017 lavede Pierre-Vincent sin første årgang og meldte sig samtidig ind som et kæmpe håb for Bourgogne´s fremtid. Knægten er i starten af tyverne og laver vin som en gammel rutineret kældermester.
For at opnå hvide vine med den renhed, det “terroir” og den præcision, han ønsker, arbejder Pierre-Vincent med brugerdefinerede 456L tønder fra Francois Freres, det sker for at reducere mængden af ​​ny træ i den endelige vin. Han arbejder med spontangæring, lidt eller ingen battonage og aftapning uden filtrering.
Pris 799,-

2019 Gottsacker GG, Weingut Wöhrle, Baden DE

Få stikord beskriver denne vin: “Verdensklasse Chardonnay” og “Puligny”. Så ved du hvad der venter. Markus Wöhrle bliver kort og godt bedre og bedre. Han var god, nu er han endnu “go´ere”. Denne vins nerve og mineralitet gør, at man bare henrykkes. Det er så fint, så raffineret, så elegant.
Druerne har gennemgået en 12 timers macerering med mosten inden pres, og dernæst er mosten overført til træfade for at spontan-gære. 80% af fadene er nye, men hentet hos bødkeren Damy i Meursault, og tilføjer blot vinen en meget diskret fadnote. Vinen har hvilet på gærresterne til Juli året efter, og der er foretaget regelmæssig battonage. Dette må ubetinget være en af Tysklands bedste Chardonnay-vine! Man taler meget om, at store kalkforekomster giver stor Chardonnay. Denne vin fra en undergrund af löss/silt er så et bevis på, at selvom undergrunden ikke har store kalk-forekomster, så kan der stadig produceres stor Chardonnay.
Pris 399,-
94 point på Vinbladet.dk

2019 Opus Oskar Chardonnay, Jülg, Pfalz, DE

Johannes bedstefar Oskar Jülg købte gården i Schweigen i 1961. Oskar var visionær på mange måder. Han ville af med sødmen som var så udbredt i både Tyskland og Alsace. Han ville producere tør vin. Han havde et godt øje til Bourgogne og så ligheder mellem jordbunden i Beaune og på hans egen hjemegn i Schweigen. Derfor hentede han blandt andet chardonnay kloner fra Bourgogne og plantede dem i Pfalz, selvom de på daværende tidspunkt ikke måtte dyrkes i Tyskland. Han indførte også ny eg, som af mange blev set på som en stor fejl. I dag lyder hans projekt ikke vanvittigt, det gjorde det helt sikkert i 1961.

Vinen er gæret og lagret på nye 500 liters franske egetræsfade. Efter endt gæring har vinen lagret på fadet sammen med gærresterne i 6 måneder. Vinen har ikke gennemgået malolaktisk gæring, da Johannes gerne vil bevare en læskende syre og det “Trinkfluss” som han altid vægter meget højt, – man må ikke blive træt af en Jülg vin, man skal ønske mere hele tiden.
Pris 595,-
94 point på Falstaff.at


2017 Chardonnay Malterdinger Alte Reben, Bernhard Huber, DE

Huber er og var mesteren. Indtil 2013 var det Bernhard Huber selv, der indtog rollen som vinmager , men efter hans død samme år, så tog sønnen Julian over. Sønnike har i den grad formået at holde niveau. Der findes vel næppe noget mere burgundisk i hele Tyskland end vinene fra Huber. Det er Dijon-kloner der vokser på firmaets marker, læg dertil, at klimaet ikke afviger voldsomt fra det de samme kloner oplever i Bourgogne. Den slags skal ende lykkeligt.

Druerne til denne vin er hentet på husets GG marker. Gæret og lagret på franske egetræsfade hvoraf 30% var nye. Huber ligger, ligesom Wöhrle, i bakkerne der udløber fra Schwarzwald. Jordbunden består primært löss/silt.
Pris 399,-
94 point på Falstaff.at

2017 Chardonnay R, J. Neus, Rheinhessen, DE

Husets GG marker Horn og Pares, der kun anvendes til Spätburgunder, ligger begge med en sydvest-vendt solorientering på Mainzer Berg, som udgør den ene del af en lille dal som skærer igennem plateauet ved Ingelheim i nord-sydgående retning. Stående på Horn og Pares kan man kigge over på de syd-østvendte skråninger på modsatte side af dalen. Det er her Neus henter sin Chardonnay. Jordbunden er leret og kalkholdig og spørger man Lewis Schmitt så er dette en af de bedste placeringer for Chardonnay i hele Ingelheim-området, ja måske endda i hele Tyskland. Vinen opnår altid en fantastisk spændstighed. Den smager så og sige af koldklima. Halvdelen af årets høst gæres på 500 liters træfad, og får også lov at lagre her. Den resterende del gæres på ståltank. 
Pris 349,-
94 point på Vinbladet.dk

2018 Sonnenstuhl Chardonnay Grande Reserve, Stahl, Franken DE

Skolet hos Ludwig Knoll på Weingut am Stein i Würzburg og Jakob-Peter Kühn i Rheingau, så er der gode chancer for, at man har lært et par tricks. Og det har Christian Stahl. Han melder sig ind i den absolutte top af Chardonnay producenter i Tyskland med denne vin. Randersacker Sonnenstuhl ligger ved Main lige syd for Würzburg. En undergrund af kalkholdig mergel og en eksponering mod sydvest sikrer de bedst mulige vækstbetingelser for Christian Stahl´s Chardonnay-druer.

Udbyttet er begrænset ved beskæring og ved meget selektiv udvælgelse af kun de bedst egnede klaser. Mosten er gæret på 500 liters Tonneuax fra Alliers og har ligget sur lie i 12 måneder. Vinen fremstår burgundisk af både udseende, duft og smag. Klart en af Tysklands flotteste Chardonnay´s!
Pris 549,-
94 point på Vinbladet.dk

En tanke om “Smagning: Hvor står tysk Chardonnay?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *