Det er som det plejer. Dette blogindlæg er farvet af de stimuli som Mr Ruby oplever i sin hverdag. Det er et begrænset billede, “snævertsynet” vil nogen kalde det. Det er naturligvis et billede af en hverdag præget af arbejdet med “Den nye generation” fra Tyskland.
Men hvis du kan leve med det, så er her dommen over 2025. Hvilke vine begejstrede mest, og er derfor vine som skal have en ekstra anbefaling.
2025 har været året hvor Chardonnay for alvor kom i teten i Tyskland. Bevares, der her hele tiden været gode producenter, men der har aldrig været den skov af fremragende Chardonnay som pibler frem nu. Det er ekstremt overbevisende det der foregår. Af samme grund er der en del vine på denne drue blandt årets favoritter. Det øger ikke diversiteten, at Bernhard Huber har frigivet en absolut crazy flot årgang 2023, – både på rød og hvid. Huber er med andre ord nødt til at fylde lidt. Her er vinhandlerens egne favoritter fra året der gik.
Tallet i parentes er karakter fra egen notesbog.

Chardonnay
Årets BEST BUY – 2024 Chardonnay vom Kalkmergel, Weingut Klein (91)

Jo, jeg var taget på jagt efter fadlagret Chardonnay der var til at betale, men at den skulle dukke op på lige præcis dette besøg var højst uventet. Peter Klein blev besøgt, fordi han er den ene del af fantom-projektet “Par les deux”. Jeg var nødt til at se hvad han er for en fisk.
Dette er hans “entry level” Chardonnay fra den kalkholdige jord nordvest for byen Hainfeld. Druerne er blevet nedkølet, og dernæst har most og skaller hvilet sammen i nogle timer for at trække aroma af skallerne inden pres. Vinen er gæret dels på stål, dels på fad.
Vinen besidder en utrolig renhed og en fantastisk nerve, den opfører sig kort og godt som en vin fra kalk.
Letkrydret duft. Brunet smør, røg, nødder og svag fersken-sødme. Let cremet mundfylde, med stringent syre og krydret mineralitet. Til prisen er det en “no-brainer”!
Duellen med Emil Bauers Chardonnay om årets “Best buy” var tæt. Det var Klein´s “kalkede” lethed og syre, der gjorde forskellen.
Årets SURPRISE – 2023 Chardonnay, Schönberg (94)

Vinen er produceret af en Montrachet-klon af Chardonnay, som Julien har plantet i en dal i Hessische-Bergstrasse. Det med dalen er vigtigt!
Julien har altid sagt, at Chardonnay ikke performede i Hessische-Bergstrasse. Pinot Blanc har det meget bedre. Både på grund af det kølige vejrlig, men også på grund af den stenede jordbund. Chardonnay og granit er ikke et godt mix. Derfor er dalen vigtig. Her består jordbunden af Löss, finkornet sand, som giver planterne den, for Chardonnay, helt rigtige næring.
Så kan Julien ellers gå og brumme lidt i skægget over, at dalen stort set er det eneste sted i hele Hessische-Bergstrasse hvor man oplever forårsfrost. Vinden står stille. Så det er altså ikke uden risiko, at han har indledt sig på Chardonnay-eventyret.
Eventyret har han dog meldt sig ind i med denne vin. Det er simpelthen hamrende flot Chardonnay, – og du ville ALDRIG ende i Tyskland hvis du fik denne vin serveret blindt! Duften er fyldt med lækkerier. Den har en klart naturlig “wibe”, med rødt æble, svag eksotik, røg og nødder, samt lidt kærnemælk. I munden sker miraklet, du sendes til Bourgogne. Cremet struktur, med frisk stram syre, sten, nødder og citrusbid. Det pirrer med mineralitet og krydderier i eftersmagen.
Årets BEDSTE – 2023 Binenberg Chardonnay, Bernhard Huber (100 point)

Tror aldrig jeg har stået med en vin i glasset og tænkt – “Der er den sq!”
Det gjorde jeg her. Summede omkring flasken som en bi. Græd da den var tom. Det var cistercienser munke, der tilbage i 1200-tallet opdagede, at jordbunden på Binenberg mindede om den i Côte de Nuits. Jordbunden består af mergel med et højt indhold af kalksten.
Marken er med andre ord ikke nogen ny opfindelse. Planterne der leverer druer til husets GG Chardonnay er knap så gamle, men de er alligevel det vi kan kalde “Alte Rebe”, de har en alder på mellem 40 og 55 år.
Julian kan godt lide at lege med en reduktiv note. Nogle gange rammer han den lige i r….
Som for eksempel med Binenberg GG 2023. Den smager simpelthen bare af 100 point!
Grønt saftigt æble, citrus, salt, syre, fadkrydderi, strøget tændstik. Absolut intet bittert, bare velkonstrueret behag af smagsløg. Perfekt!
Vinen kan desværre ikke bestilles. Den lille mængde der kom hjem er fordelt til restaurant-kunder. Men prøv 2023 Chardonnay Alte Reben, der er også kæmpe stort (96).
Årets BEST VALUE BOURGOGNE – 2022 Bourgogne Tonnerre, Chardonnay, Jeremy Arnaud (93)

Der sker vilde ting i Bourgogne i disse år. Det er kontrasternes vinområde. Meursault kan nu både være tung og varm med 14,5% alkohol, og alternativt syrestyret og grøn i udtrykket med 12% alkohol.
Der er stadig producenter der nægter, at ændre noget, til trods for klimaforandringer, men der er også dem der tager tingene alvorligt. En af dem er Jeremy Arnaud. I højdedragene over Chablis ligger Tonnerre. Man snakker i krogene om, at dette kunne blive den næste AOP i Bourgogne. Her er kølighed, her kan man lade Chardonnay modne som i gamle dage, og vinens udtryk bliver derefter.
Det giver vinen en luftig struktur og en mundvandsdrivende syre, som klæder de ellers komplekse noter Jeremy´s vine får af lang bærmekontakt. Vinen dufter af moden gul stenfrugt, rødt æble, hybenrose, samt letkrydret fadnote. Smagen er et stort saftigt rødt æble, med orange citrusnoter og et krydderi, der går i retning af ristet portobello, rig og vedholdende. Pirrende krydret syrligt bid og så denne finurlige luftige 12,5 procent alkohols viskositet. Det er ægte vinmager-håndværk vi har fat i. Chardonnay af den nye skole, der smager som Bourgogne gjorde engang. Vinen er frem for alt et røverkøb hvis du leder efter oplevelser i hvid Bourgogne, der er til at betale.
Best Sekt 2025
2015 Chardonnay Grande Reserve, Extra Brut, Jülg (97)

Var den ikke med sidste år? Jo, men den gang i en Brut udgave, altså en degorciering med dosage. I denne udgave fremstår vinen uden likør, og det gør den på ingen måde mindre interessant. Jülg´s lille sideprojekt er ved at vokse sig stort – og mægtigt. Denne Chardonnay Grande Reserve er vel den flotteste Sekt huset endnu har produceret og nok også den flotteste Sekt jeg nogensinde har drukket.
Det er på en måde klassisk Jülg, med renhed, og “salzigkeit”, som sikrer et godt “trinkfluss” (to af de ord Johannes bruger mest når han beskriver sine vine). Men der er noget andet til stede her. Der er noget tålmodighed. Der er noget ædelt, elegant og aristokratisk. En kæmpe kontrast til husets stille vine. Håndværk og tid spiller en central rolle i produktionen af denne vin. Druerne er håndplukket, gæret i store træfade og har dernæst gennemgået traditionel flaskegæring. Sekten har tilbragt 105 måneder sammen med gæren i flasken! Degorcieret i februar 2025 uden likør.
Fin mousse. Vinen dufter ædelt og rent. Stadig frisk, med kun meget svagt nedfaldsæble, lidt hvid fersken og grønne urter. Nuancer af gær og brioche med smøragtige undertoner. Nøddeagtig bitterhed i eftersmagen. Ren elegance og livlighed.
Absolut topklasse!

Spätburgunder
Årets BEST BUY – 2023 Spätburgunder, Weingut Sermann, Ahr (90)

Mødet med Lukas Sermann runger stadig i baghovedet. Et var gensynet med Ahr, der 4 år efter flodbølgen stadig lignede en krigszone. Noget andet var mødet med en fyr der er så meget sin egen. Der arbejder så intelligent. Så banebrydende. Lukas´ tilgang til vinproduktion vil komme til at danne skole ved Ahr, – jeg er ikke i tvivl. Det er hands off på en hårdt arbejdende måde. Det hårde arbejde ligger i marken. “I kælderen laver vinen jo næsten sig selv”, som han siger.
Spätburgunder produceret af druer fra parceller i både Dernau, Mayschoss og Altenahr. Druerne er koldmacereret, for at udvinde aroma af drueskallerne, men undgå for meget tannin. Mosten er spontangæret i ståltank og en del af den færdige vin har lagret på gamle træfade. Vinen er tappet ufiltreret.
Farven er relativt mørk og bærer tydeligt præg af, at vinen er ufilteret. Vinen er lidt uklar. Næsen er ren, med duft af hyldebærsaft, blomme og tørret krydderi a la kardemomme og nellike. Lækker viskositet i munden. Saftig frisk frugt, delikat. Flot syre. Flot balance. René Langdahl skrev om vinen: “Jeg får lyst til at løbe nøgen ud på græsengen!”
Årets SURPRISE – 2022 Pfarrwingert Spätburgunder, Weingut Sermann (95)

Lukas er nysgerrig, men på den del der hedder natur. Ikke på teknik. Aldrig har jeg før hørt om vinbønder, der lader bladene omkring druerne sidde for at skygge for solen, men til gengæld fjerner alt andet løv på planten. Det sænker raten af fotosyntese, forlænger modningen af druerne og øger deres aromatiske evner.
Druerne fra Pfarrwingert er koldmacereret, for at udvinde den møjsommeligt opbyggede aroma af drueskallerne, men undgå for meget tannin. Mosten er dernæst gæret og lagret på en lille del nye, samt gamle træfade. Marken Pfarrwingert består af grå sandsten, er direkte sydvendt stejl. Med andre ord, – den er solsugende.
Duft af røde bær, skovbund og tørret krydderi. Nærmest burgundisk i sin fremtoning. Rank, elegant, præcis. Sødmefuld frugt i munden, lækker viskositet. Sten, røg og peber i eftersmagen. En af årets store oplevelser!
Årets MESTERVÆRK – 2023 Hecklingen Spätburgunder, Bernhard Huber (96)

Vinen stammer fra plateauet over Schlossberg. Schlossberg er husets varmeste mark, stejl og direkte sydvendt. Toppen af skråningen er køligere og her er mere vind, så parcellen leverer en noget køligere og lettere udgave af Pinot Noir. Her voksede tidligere et virvar af ældre tyske kloner af Pinot Noir. I stedet for at omplante, så har Julian podet Dijon-klon på de gamle rødder. Det har givet vinen en nærmest “aristokratisk” karakter. En ung vin, med en gammel vins hjerte.
Vinen er kategoriseret i samme kvalitetskategori (Ortswein), som Alte Reben. Men stilen er en ganske anden. Lettere, mere luftig, rødfrugtet, krydret. Det er en Pinot der taler til mit hjerte.
Kirsch, jordbær, nybagt brød og orangeskal i næsen. Saftig, delikat, velafbalanceret. Flot syre, med lækkert pinot-krydderi, som man tygger på længe. Medium tannin. Ekstremt burgundisk i sit udtryk. En absolut fremragende premiere som lover godt for fremtidige årgange.
Årets Bedste – 2004 Sommerhalde GG Spätburgunder, Bernhard Huber (99)
To, eller måske endda flere, af årets største vinøse oplevelser blev drukket i april under “Årgangspræsentationen” hos Bernhard Huber. Den første, som var svær at komme videre fra, var ovennævnte Bienenberg Chardonnay. Den anden blev indtaget senere på aftenen, da vinmagere fra nær og fjern begyndte at dukke op og skulle imponere hinanden. 2004 Sommerhalde var så fabelagtigt smuk, at udtalelser om, at vin helst skal indtages sammen med andre, at vin er skabt for at socialisere, – de udtalelser kan pakke sammen. Denne flaske havde jeg lyst til at tage med på et høloft, alene, så jeg ikke skulle behøve at dele den med nogen. Fabelagtig balance. Modenhed. Storhed. Karamel, kærnemælk, skovbund, lidt jordbærgrød, men ellers ikke meget primær frugt, – det er også ligegyldigt. Delikat, sødmefuld smag, med myriader af krydderier og pirrende syre. Det vilde er, at vinen ikke er i nærheden af, at være færdig. Det er måske mit største øjeblik med Spätburgunder, – som jeg desværre var nødt til at dele med nogen 🙂
Vinen kan ikke købes, men den er beviset på, at Spätburgunder GG fra Huber bliver fabelagtigt når det får alder.

På trods af adskillige forsøg, så kunne der ikke lokkes noget 2004 ud af Huber. Men til gengæld kom der lidt 2013. Her er din chance for, at smage 12 år gammel Spätburgunder, som står vanvittigt flot. Vinen blev vinder af smagningen “Kan Spätburgunder blive gammelt?”, som blev afviklet hos Mr Ruby i September. Vinen scorede samlet 95,9 point fra de fremmødte. (97)
Riesling
Årets BEST BUY – 2024 Grosser-Herrgott 1G, Lehnert-Veit (93)

Når du følger Mosel nedstrøms fra Piesport, så slår Mosel en af sine mange kurver, og efter et nærmest 360 graders, lad os bare sige 340 graders, sving så kommer du til byen Wintrich. Hvis du går over bakkekammen, mod øst, fra Piesport, så ligger Wintrich på den anden side. Over Wintrich ligger skråningen med marken Grosser-Herrgott. Herfra har firmaet Lehnert-Veit i årevis produceret vine med restsødme. 2024 er første årgang der udbydes som tør.
Det er forhåbentlig ikke sidste gang.
Vinen er fænomenal. Den svæver. Den kæler for tunge og svælg. Får mundvandet til at springe. Det er en vin du SKAL prøve! Det er SÅ meget Mosel, at hvis jeg skulle illustrere for nogen hvad lige netop Mosel kan, så ville jeg servere denne. Vinen har den kølige årgang 2024´s florale karakter, næsten viol-agtig, tilsat friskrevet citronskal. Pirrende og sitrende syre i munden, med salt mineralitet. Smukt. Et vaskeægte fund.
Årets BEDSTE – 2024 Piesporter Goldtröpfchen “Hohlweid”, Lehnert-Veit (95)

Piesporter Goldtröpfchen er inddelt i mere eller mindre kendte parceller. Hohlweid er en af de mere kendte, fordi parcellen var med på den preussiske skatterådmand Clottens kort fra 1868. Her kom kun de bedste parceller med, eller rettere, de parceller, der opnåede de højeste priser på auktion, og som derfor skulle beskattes højest.
Hohlweid ligger varmt, helt ned til floden. Mellem byen Piesport og den gamle bropille ved Münster. Her skabes altid vine med modenhed, der samtidig er ranke og syreholdige.
Det er muligt, at 2024 var kølig og våd ved Mosel, men så beviser Riesling lige endnu engang, at druen elsker kølighed, – og ikke har kæmpe problemer med regn. Årgangen har leveret noget af det smukkeste, det mest yndefulde og florale Riesling. Det er denne vin et bevis på.
Vinen er produceret ved helklasepres, spontangæring og 8 måneders hvile på bærmen. Dels på stål, dels på gamle træfade. Her er meget af det samme som i Herrgott ovenfor, men der er skruet op for intensiteten. Her er mere gul frugt. Dog stadig lethed, blomster og fremragende syre.




