Vinsmagning og vinglas

Gå aldrig ned på ordentlige vinglas

Der er kun én der har styr på hvordan vi synes noget smager – og det er os selv. Så er viden om det vi stopper i munden fuldstændig ligegyldigt. Grethe synes vinen er sur. Vinhandleren synes den er tør. Han synes faktisk den er ret lækker. Men han får ikke solgt den til Grethe. Er det Grethe eller vinhandleren der har et problem?
Man kan godt kalde det at smage og dufte for en læringsproces. Men det er det jo kun hvis man ønsker at nørde med smag og duft at man har lyst til at fordybe sig og lære noget om det. Og selvom man har smagt en masse (og forhåbentlig lært noget af det), så kan man stadig have præferencer for det syrlige eller det søde. For Cabernet Sauvignon eller for Syrah.

Grethe er ligeglad med, om vinhandleren serverer vinen på den rigtige måde...
Grethe er ligeglad med, om vinhandleren serverer vinen på den rigtige måde…

Grethe gider ikke nørde. Hun er ligeglad med vinens temperatur, hvilket glas hun får den serveret i, om den er fra Australien eller Nordnorge. Hvis hun drikker vin, så er det ved selskabelige lejligheder og det må gerne smage godt, men hun vil helst ikke forholde sig for meget til det. Vinen må gerne være meget umiddelbar, ikke for meget syre, gerne lidt sødme, – så er hendes lykke gjort, og det er der intet forkert i.

Grethe har faktisk ret i, at det ikke skal være for besværligt at omgås vin. I dag er vin for alle. Alle har råd til det, selv vin på en hverdag har de råd til. Og det er såmænd heller ikke for at besværliggøre, at jeg her kommer med tre råd som vil gøre, at du/i får meget mere ud af vinen. Rådene bygger på egne erfaringer, og ærgrelser over, at noget ikke blev serveret rigtigt og dermed ødelagde oplevelsen.

Vinglas

Den første faktor er, at du er udstyret med et ordentligt vinglas. Noget af det vigtigste ved vinsmagning er, at vinen kan ses og duftes. Vin er meget mere duft end det er smag. Mennesket kan smage fire forskellige smagsretninger: sødt, surt, salt og bittert. Vi kan derimod dufte op mod 3000 forskellige aromaer og kombinationer deraf. Så når vi synes en vin smager af kirsebær, så er det fordi vi kan dufte kirsebær, ikke fordi vi kan smage det. Derfor er det så utroligt vigtigt, at det glas vi drikker vin af, er skabt til at kunne afgive aromaer. En yderligere fordel er det, hvis glasset er sådan indrettet, at man kan slynge vinen i glasset og derved piske aromaerne frem i vinen. Et tulipanformet glas er at foretrække. Det skal helst snævre ind for oven. Den bowle-formede “Paris”-model fra forsamlingshuset kan slå selv den bedste vin ihjel! Og lad for guds skyld være med at fylde for meget i glasset. Det kan godt være, at du gør det, for at virke generøs og gæstfri, men for meget vin i glasset ødelægger igen muligheden for at kunne slynge og dufte. Så hellere skænke lidt flere gange. Sidst på aftenen vil dine gæster have fundet ud af, at du ikke er en fedterøv, men at du blot ved hvad du har med at gøre.

Karaffel

Sådan skal det nemlig gøres. På karaffel med vinen, og så op i et ordentligt vinglas.
Sådan skal det nemlig gøres. På karaffel med vinen, og så op i et ordentligt vinglas.

Nogen vil synes det er at overreagere at hælde al sin vin på karaffel, men i guder det kan anbefales. Igen handler det om, at få frigivet vinens aromaer. Mange tror, at en karaffel kun skal bruges når en ung vin skal iltes og den ungdommelige syre skal blødgøres. Men faktisk har de fleste vine godt af luft. Jeg har alt for tit, og det tror jeg også andre har, siddet med en flaske vin og syntes, at den blev bedre og bedre jo længere ned i flasken jeg kom. Det er sket, fordi vinen langsomt bliver iltet i flasken, men også fordi vinens phenol (farve og aromastoffer), der er nogle af de tungeste molekyler i vinen, kan have en tendens til at falde til bunds i vinen. Det er godt lige at få det hele plasket sammen og iltet. Næsten al vin vinder ved det. Vær dog forsigtig med rigtig gamle vine, de tåler ikke altid at blive iltet.

Temperatur

cold_krug_champagne
Hellere for koldt end for varmt. Sådan er det bare. Og dem der tror vin tager skade af kulde burde tænke på hvordan de bedste restauranter køler for eksempel champagnen.

Dette har en positiv indvirkning kan være både fysisk eller psykisk at sildenafil ikke havde nogen Billig Viagra Generisk i Danmark online uden recept – Køb Nu! du ikke blot medicin kan derfor være sundhedsskadeligt.

Der er mange der tror, at kulde er en vins værste fjende. Det passer ikke, og hvor de har fået informationen fra, må guderne vide. Varme er langt værre. Her taler vi både ekstremer under opbevaring af vin, men også under serveringen. En for varm vin smager flad, en for kold vin bliver hurtigt varmere i glasset og får den temperatur hvor den smager bedst. Køl gerne i fryseren, køl med masser af is, køl i sneen udenfor på en vinterdag. Jeg serverer næsten al min vin for kold. Hvid som rød. Rødvin ved 15-16 grader og hvidvinen køleskabskold. Det giver mig den bedste oplevelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *