Et mirakel i en kælder i Neumagen
Der er leverandør-besøg der stikker lidt mere ud end andre. Besøget hos Pinot Noix, eller skal vi kalde ham Daniel Twardowski, i Neumagen i 2019, er et af de besøg jeg ikke sådan lige glemmer. Daniel har format. Det ser og hører man, selvom han går rundt i slidte bukser og en sweater der har set sine bedste dage.
Daniel har en fortid som vinhandler, en af dem der sælger dyr vin, – rigtig dyr vin. Hans problem var, at han havde for stor fascination for vin til bare at sælge det. Han måtte have sin egen mark, – ham ville producere sin egen Pinot Noir. Han tog derfor stiklinge med hjem fra Bourgogne og plantede dem på en parcel han havde erhvervet nær sin hjemby Neumagen. Hans passion for Bourgogne og hans relativt nære forhold til flere top-producenter gjorde, at han kunne høste gode råd og viden fra nogle af de dygtigste vinmagere.
I starten havde projektet dog mere karakter af hobby end levebrød. Men Daniels gode ven Carlo Wolf, der er kulinarisk legende i Tyskland, kom en dag forbi. Daniel serverede uden at sige noget, sin vin til maden, – i Bourgogne-flaske, uden etiket. Carlo spurgte: “Hvorfor har du en fadprøve af en Gevrey-Chambertin?!?”
Det blev starten på Daniels nye eventyr. Han var ikke længere i tvivl: Han ville være med i kampen om at producere Tyskland´s bedste pinot noir/spätburgunder.
Dhroner Hofberg
Vi skal ind i en sidedal til Mosel for at finde den direkte sydvendte skiferskråning “Dhroner Hofberg”. Sidedalen er opstået grundet floden Dhron, der løber ud i Mosel ved Neumagen. Det siges, at det var her Romerne´s landevej fra Bingen gik. Der er gjort mange arkæologiske fund fra romertiden omkring Neumagen.
Men tilbage til nutiden. Daniel købte flere parceller på skifer-klædte Dhroner Hofberg, rev riesling op og plantede franske kloner af pinot noir i stedet. De lokale rystede på hovedet af ham. Daniel er hverken agronom eller ønolog, han er merkantilt uddannet så det var et projekt drevet af lyst og vilje og absolut ingen forudindtagethed. Bourgogne blev besøgt mange gange for at få hints og idéer. Blandt andet Armand Rousseau har været en stor hjælp i Daniels forsøg på at blive top-producent. Forsøget er ikke noget forsøg længere, – Daniel ER blevet top-producent. Hans vine smager mere og mere som god Bourgogne, men stadig med den tyske fyrige mineralitet, som gør, at man kan skelne den fra den franske version.
Hvordan gør han?
2011 var første årgang og den årgang som Carlo Wolf smagte. Siden er det altså blevet til yderligere 12 årgange. Vinene har hele tiden været på højt niveau. Uden skuffelser. Det kan godt være manden ikke er uddannet inden for faget, men han har en holdning til hvad han laver. Han dyrker økologisk, presser nænsomt, gærer spontant og lader efter endt gæring vinen hvile på gamle træfade i 24 måneder og tapper naturligvis uden filtrering. Der bruges ingen pumper i kælderen. Alt foregår nænsomt, naturligt og roligt. For Daniel er det vigtigt, at naturen får lov at styre. “Der er bakterier og fungis over alt i naturen og i kælderen, som nogle ser som deres største fjende, jeg ser det som en kæmpe hjælp til at skabe en vin med individuel karakter. Derfor bruger jeg kun minimalt med svovl. Mikrobiologien er enormt vigtig, måske endda vigtigere end jordbund og klima.”
Han er ikke fanatisk, men skeler også til biodymiske metoder.
“Hvis det virkelig gavner vinen, at blive omstukket ved fuldmåne, så er det ikke noget problem for mig. Så gør jeg det!”
Træfadene køber han hos top-huse i Bourgogne. I kælderen ligger gamle fade fra blandt andet Armand Rousseau og Domaine de la Romanee-Conti. I 2018 var han på den, for høsten var så stor, at han ikke havde fade nok. Det var der i øvrigt ingen der havde, for Armand Rousseau kunne heller ikke hjælpe, de manglede også. Et par dage efter Daniel´s forespørgsel blev der ringet fra Armand Rousseau, de havde købt et læs brugte fade fra Chateau Margaux i Bordeaux som han kunne købe nogle stykker af hvis han ville. Så i Daniel´s kælder ligger der nu tysk pinot noir på brugte franske fade, der før har indeholdt mørk tannisk cabernet sauvignon. Vildt!
Pinot Noix Ardoise
Den første vin i Daniels portefølje. Navnet kan virke lidt besynderligt, men giver meget god mening. Noix udtales som Noir, men betyder nød i stedet for sort. I vinmarken finder Daniel ofte valnøddeskaller efterladt af ravne. Derfor navnet, og derfor ravnen med valnødden på etiketten. “Ardoise” er det franske ord for skifer. Daniel anvender altid en andel hele klaser i gæringen, men det er årgangsafhængigt hvor meget han kommer i. Hvis modenheden i stilkene er til det, så kan han sagtens arbejde med helt op til 80% hele klaser. Ardoise lagres på brugte fade, samt cirka 30% nye.
Hofberg Reserve
Daniel producerede i starten kun en vin. Men fra og med årgang 2018 blev det ændret. Det blev det fordi han på et tidspunkt købte en parcel med 70 år gamle riesling stokke. Han kunne ikke rigtig nænne at trække de flotte kraftige stokke op af jorden og rådførte sig hos eksperter: “Kan man pode pinot noir på dem?”
En erfaren rotte i faget sagde til ham, at det kunne han godt, men som han sagde: “Det er ikke til at vide hvad du får us af det. Du ved jo ikke om det er en Fiat eller en Ferrari der gemmer sig under jorden.” – sagde han.
Nu siger Daniel storsmilende: “Det var en Ferrari!”
Derfor blev “Hofberg Reserve” født. Daniel har hele tiden vinificeret denne parcel adskilt, men først i 2018 gav den en så markant bedre vin end resten af marken, at han simpelthen var nødt til at lave vin nummer to. Der er en enorm intensitet i denne vin. Mere farvedybde, mere tannin. Af samme grund er andelen af hele klaser oftest højere i denne og andelen af nyt fad kan i enkelte år nå helt op på 50%. Sidstnævnte er nem at regne ud, for Daniel laver i et normalår kun 4 fade af vinen.
Pinot Noix 3rd
Flere parceller er kommet til. I dag besidder Daniel 3,5 hektar på Dhroner Hofberg. Nogle af de nyest erhvervede parceller er tilplantet med helt unge pinot noir planter. De giver naturligvis ikke samme intensitet som de lidt ældre planter. Derfor blev en 3. vin født fra og med årgang 2019. Vinen er et fantastisk indblik i, hvad du kan forvente i de to lidt dyrere udgaver. Utroligt imødekommende, “smooth” ville man sige på engelsk, hvilket lyder meget mere rigtigt end blød. Flot afbalanceret syre, pirrende let krydret, nærmest ingen tannin. “Det er ballerinaen i sortimentet” siger Daniel selv.
James Sucklings udsendte var i 2023 forbi for at smage Daniel´s tre vine. Manden var begejstret. På et tidspunkt spørger smageren, til navnet på tredievinen, hvortil Daniel svarer: “Den har ikke noget navn endnu”.
Så skriver jeg bare third (3rd) siger skribenten, og sådan fik vinen sit navn.
En tanke om “Pinot Noix by Daniel Twardowski”