Voerzio Martini

Kort der viser hvor Voerzio Martrini har besiddelser. Vingården ligger nord for La Morra

Et ungt tvillingepar er ved at melde sig ind i den absolutte elite af Barolo-producenter. De lyder efternavnet Martini og har taget den tidligere ejers efternavn med sig, så den gård de overtog i 2012 i dag lyder navnet Voerzio Martini.

Tvillingernes far, Piero Martini, købte ejendommen til sine børn af Gianni Voerzio. Gianni havde ingen arvinger og ville gerne se ejendommen blive drevet videre, så det syntes at være et fornuftigt salg. Som en del af salget blev der indgået aftale om, at Gianni skulle fungere som konsulent for Piero´s børn Mirko og Federica på gården. Aftalen løb til 2015 hvorefter tvillingerne har overtaget driften.

Vingården ligger på vejen mellem La Morra og Verduno. Vi er med andre ord i den nordvestlige del af Barolo, i den del, der skaber de letteste og mest elegante Barolo-vine. Huset besidder 12 hektar, fordelt på cru markerne La Serra, Cerequio og Boiolo. Parcellen på Cerequio blev erhvervet i 2018 og vil først kunne sælges som færdigt produkt fra 2021.

Tilbage til fremtiden

Mirko og Federica i kælderen på Voerzio Martini
Mirko og Federica i kælderen på Voerzio Martini

Mirko og Federica har en klar idé om hvad de vil med vingården. De går naturens vej. En vej som flere og flere top-producenter tager. De gamle mekanismer genopdages, og der er ingen tvivl om, at tanken om at tage, men også give tilbage til naturen er en del af fremtidens vinbrug. Mirko og Federica´s marker er under omlægning til økologi, gæring foregår med naturgær og der skeles til biodynamiske dyrknings og produktionsmetoder. Nyplantninger foretages ved hjælp af stiklinge fra de planter der performer bedst på egne marker, fordi det helt logisk vil være disse planter, der har tilpasset sig omgivelserne bedst muligt. Man forsøger ikke at hente stiklinge ind fra andre top-marker, da kriterierne for succes ikke vil være de samme på en Voerzio Martini mark ved La Morra som på en Aldo Contreno mark ved Castiglione Falletto. De følger med andre ord den trend der er indenfor vinbrug i disse år. Landbruget er ved at finde tilbage til sit udgangspunkt, at være landbrug. Det ligger næsten i ordet “landbrug” at bruge jorden, at tage, men huske at give. Kemien er den store taber.

Voerzio Martini etiketterne er skabt af den lokale kunstner Gianni Gallo og hver etiket afbilleder en blomst, som vokser i Piemonte.

Sortimentet

Voerzio Martini range

Nebbiolo fylder mest i landskabet. Stilen står skærende klart i hvert eneste glas, hver eneste flaske. Det er den transparente Nebbiolo uden for meget nyt fad der søges. Det jeg vil kalde den klassiske stil, og den stil som jeg mener tjener Barolo bedst.

Langhe Nebbiolo

Langhe Nebbiolo produceres rent faktisk fra cru marken Boiolo, der er nabo-mark til La Serra. “Ciabot della Luna” er en parcel øverst på Boiolo hvor der ligger et lille hus. “Ciabot” betyder lille hus, “Luna” betyder måne. Parcellen “Det lille hus under månen” er sydvest vendt, og her vokser udelukkende Nebbiolo klonen “Michet”. Klonen udmærker sig ved at sætte meget små druer og levere stor intensitet. Plantematerialet på Ciabot della Luna er 40 år. Vinen har tilbragt 8 måneder på en blanding af tonneaux (500 liters træfade) og franske barriques (225 liters træfade) hvoraf 2/3 fornys hvert år.

Barolo DOCG

Vinen produceres af druer fra markerne La Serra og Boiolo. Plantematerialet er omkring 50 år og leverer druer med stor intensitet. Dertil kommer, at der høstes “grønt” på markerne 3-4 gange i løbet af vækstsæsonen, for at reducere udbytte og kun stå tilbage med optimalt modne druer. Normalt høster Mirko og Federica ikke mere end 1 kilo druer pr. plante. Gæringen foregår i ståltanke og forløber typisk over 14 dage, dernæst overføres vinen til en blanding tonneaux og franske barriques. Cirka 2/3 af egetræsfadene fornys hvert år. Vinen tilbringer 24/30 måneder på træfad, alt efter årgangen.

Barolo cru La Serra

Barolo “La Serra” er produceret udelukkende på Nebbiolo klonen “Michet”. Plantematerialet på La Serra er 50 år og yder helt enestående intensitet. Læg dertil grøn høst og ekstremt lavt udbytte. Denne vin er helt enestående og tilhører uden tvivl den absolutte top i Barolo. Vinifikationen foregår på samme måde som husets Barolo DOCG, men La Serra indeholder hvert eneste år mere tørstof end Barolo DOCG.

Udsigt over cru markerne ved La Morra, med byen beliggende på toppen af bakkedraget
Blik mod cru La Serra og Cerequio, med byen La Morra på bakketoppen i baggrunden

De øvrige vine

Fra marken toppen af cru Boiolo, og parcellen “Ciabot della Luna” kommer også husets Barbera d´Alba. Druerne er høstet fra 40 år gamle stokke og besidder en intensitet, der ville være en anelse forvirrende hvis man fik serveret den blindt. Efter endt gæring macererer vin og skaller i 20-25 dage. Det er her den enorme intensitet i denne vin skabes. Vinen lagres 8 måneder på brugte barriques. Vinen der kommer ud af dette er så kompakt og så tanninrig, at man skulle tro det var Sangiovese man havde i glasset.

cryo macereing forberedes. Druerne blandes med tøris
Forberedelse til cryo macerering

Husets Arneis kommer fra marken Bricco Cappellina i Roero. Mosten gennemgår 12 timers cryo-macerering inden den sendes til gæring. Cryo er en speciel teknik hvor skaller og most blandes med tøris. På denne måde får du kontakt mellem most og skaller, men undgår oxydering. Teknikken gør, at der udvindes mere aroma af skallerne end ved et direkte pres. Det giver en strågul farve og en dybde og kompleksitet som er vildt skøn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *