Barolo MGA 2020 – sættet

Denne aften smagte vi Barolo MGA.

Konceptet var det samme som blev brugt ved “EM i tør Riesling” og “Spätburgunder Mesterskabet”. Det vil sige, vi smagte blindt. 12 vine i alt, i 3 heat med 4 vine i hver. Rækkefølgen var tilfældig, og blandt mange udfordringer, så var en af udfordringerne denne aften, at finde frem til de vine der stammede fra henholdsvis Serralunga d´Alba, Monforte d´Alba og La Morra. De udvalgte vine var fra top producenter, fra top marker som repræsentant for hver kommune. Du kan læse mere om de udvalgte vine herunder.

De tre kommuner

Nogle siger, at forskellen ligger i jordbunden, andre siger, at den ligger i mikroklima. Nebbiolo skal have virkeligt meget varme for at modnes perfekt. Selv i Barolo, skal den vokse på de bedste sydvendte skråninger for at lykkes. Når det er sagt/skrevet, så er der noget magisk over Barolo og Nebbiolo. Kombinationen er svær at kopiere. Det er forsøgt ude i verden, men den karakter Nebbiolo får lige netop her, – den finder ikke sit lige.

La Morra er områdets højest beliggende by og udgør det nordvestlige hjørne af Barolo-området. De syd/syd-østvendte skråninger under La Morra skaber fantastisk Nebbiolo, som er mere let tilgængelig som ung og ofte med et floralt strejf. Jordbunden består af mergel, en kalkholdig ler, som udgør basis i mange af de største vinområder, – tal bare med en Bourgogne-nørd.

Monforte d´Alba, er kommunen i den sydlige del af området. Området er meget varioeret og rummer både højland og lavland. Det kan være lidt svært at tale om en specifik stil for området, men Bussia fylder meget i regnestykket grundet sin størrelse. Bussia består primært af en blanding af sandsten, mergel og sand. Øst for byen Monforte ligger Bricco Bastia, der med 557 højdemeter er højeste punkt i Barolo. Jordbunden minder her mere om Serralunga, og det gør vin-stilen så også. Jordbunden består her primært af sandsten.

Serralunga-dalen i øst leverer de mest tannin-rige Barolo-vine. Jordbunden her består af sandsten og er meget fattig. Vinplanterne skal virkelig søge dybt for at finde næring. Disse vine burde være nogle af de nemmeste at spotte i en blindsmagning, – men produktionsmetoder spiller naturligvis også ind i det billede.

Årgang 2015 i Barolo

Der har været en del top-årgange i Barolo på det seneste. 15, 16 og 17 er alle i den absolutte top, stod 15 alene ville den være perfekt, men den skal altså måle sig med to årgange, der om muligt er bedre. Men Barolo må godt have lidt alder, derfor er der fokus på 2015 til denne smagning.

Grunden til, at 2015 er knap så stor som 16 og 17 er, at året ikke startede optimalt, da jordbunden var for våd ovenpå sjaskvåde årgang 2014. Vinplanterne satte for mange skud og der skulle foretages en del grøn høst for at begrænse udbyttet, men vejrmæssigt var 15 perfekt.

2016 var ideel fra start til slut og druerne indeholdte flere polyphenoler (farve, syre og aromastoffer) end 2015. Men hvad angår polyphenoler, så overgår 2017 alt hvad der tidligere er målt. 5200 mg/ltr blev målt i 2017 hvor normalen ligger omkring 4000. Man kunne frygte, at et så varmt år ville ende i marmelade-Barolo uden syre, men det er ikke tilfældet. Syren er på niveau med de seneste to år. Så der bliver også gode ting at smage på i 2021 og 2022.

De 12 Barolo vine der skal smages

La Morra

2015 Barolo Conca, Renato Ratti, La Morra
Barolo Conca er den mindste cru i La Morra. Marken ligger for foden af opstigningen til La Morra by i cirka 250 meters højde. Marken er formet som et direkte sydvendt amfiteater. Druerne afstilkes, gæres i træfade og lagrer dernæst i 24 måneder på en blanding af nye og gamle barriques, samt store gamle træfade. Ratti´s Conca er en ærkeklassisk La Morra Barolo og kendetegnes ofte ved et distinkt strejf af viol.
Detailpris 545,-
95 point i Wine Spectator

2015 Barolo La Serra, Voerzio Martini, La Morra
La Serra er syd-østvendt og ligger i 370-450 meters højde og er dermed en af de højest beliggende marker der skal smages i aften. Om det er højdemeterne der gør det er svært at sige, men en klassisk La Serra-vin besidder mere friskhed end en Cerequio, der er nabo længere nede af “La Morra bjerget”.
Barolo “La Serra” fra Voerzio Martini er produceret udelukkende på Nebbiolo klonen “Michet”. Plantematerialet på Martini-tvillingernes parcel på La Serra er 50 år og yder helt enestående intensitet. Læg dertil grøn høst og ekstremt lavt udbytte. Gæringen foregår i ståltanke og forløber typisk over 14 dage, dernæst overføres vinen til en blanding af tonneaux og franske barriques. Cirka 2/3 af egetræsfadene fornys hvert år. Vinen har tilbragt 24 måneder på træfad.
Detailpris 595,-
96 point af James Suckling

2015 Barolo Cerequio, Michele Chiarlo, La Morra
Michele Chiarlo besidder flere parceller på den nederste del af Cerequio, der ligesom La Serra er syd-østvendt. Jordbunden består af kalkoholdig mergel, visse steder med op til 30% sand. Gæring i åbne trækar med noget de selv kalder “soft shower system”, hvor bærmen holdes våd for at udvinde farve og aroma af denne, men uden at arbejde for voldsomt med den som man for eksempel gør i “pump overs”. Vinen har lagret 24 måneder i fade af forskellige størrelser, en lille del nye. Flot afbalanceret Barolo, som allerede nu viser sig ganske imødekommende.
Detailpris 699,-
95 point i Wine Advocate

2015 Barolo Brunate, Oddero, La Morra
Brunate er eksponeret mod Sydøst. Faktisk ligger den nederste del af Brunate i kommunen Barolo, men det har ingen betydning rent smagsmæssigt, det er simpelthen bare en kommunegrænse, der i sin tid er blevet trukket lige der.
Oddero´s parcel på Brunate er beplantet med 60 år gamle vinstokke i kalkholdig mergel. Vinen lagrer 30 måneder på store gamle træfade af fransk oprindelse. Det er dybt, det er intenst, det er formentlig en af de vine der har flest år foran sig i aftenens felt.
Detailpris 999,-
95 point i Wine Advocate

Map taken from Alessandro Masnaghetti´s book Barolo MGA

Monforte d´Alba

2015 Barolo Bussia, Parusso, Monforte d´Alba
Bussia er den største cru i Barolo og er af samme grund både elsket og hadet. Der er blevet og bliver, produceret tvivlsom kvalitet der bærer navnet, men det skal nu ikke ødelægge indtrykket for de kvalitetsbevidste producenter. Bussia kan frembringe fantastisk Barolo.
Parusso er et godt eksempel på dette, og et hus med en unik produktionsmetode. Det er sjovt nok ikke noget de går og praler med, men jeg har været der, jeg har set det! Vinene gæres 100% på hele klaser. Klaserne tilbringer efter høst nogle dage i tørrerum. Ikke for at øge tørstofindholdet i druerne, men for at modne stilkene. Teknikken anvendes, ud fra en idé om, at det var sådan forfædrene producerede vin. Stilkene var en del af processen, og de spiller en ikke uvæsentlig rolle i en vins smagsprofil. Når man smager vinene må man give familien Parusso ret. “Whole bunch” er et element fra fortiden, der måske kigger ind i fremtiden. Rent aromatisk er det et bombardement af dine sanser. Her er også tannin, men den er der på en sexet og kælen måde. Et bud på aftenens vinder af blindsmagningen kunne ligge her.
Detailpris 600-700,-
94 point i Wine Advocate

2015 Barolo Gramolere, Manzone Giovanni, Monforte d´Alba
Gramolere er et bakkedrag der ligger bag Bussia-bakkedraget – over mod Serralunga. Jordbundsforholdene er stort set de samme og består af kalkholdig mergel med op til 30% sand. Vinen her kommer fra parcellen Gramolere Soprano, som er syd-vest-vendt. Vingården ligger på toppen af bakkedraget. Herfra produceres en saftig mørk Barolo produceret med lang skindkontakt og lagring på store gamle træfade. Dette er meget mere Monforte end Bussia. Et langt mørkere udtryk og lidt mere markant tannin. Huset følger økologiske principper og filtrerer ikke vinene.
Detailpris 499,-
94 point på Vinous.com

2015 Barolo Mosconi “Vigna Ped” Conterno Fantino, Monforte d´Alba
Fra en parcel på Mosconi, som er direkte sydvendt. Parcellen adskiller sig fra andre Mosconi vine, idet den er mere sandet og skaber en lidt lettere vin. Mosten gæres i horisontale roterende gæringstanke, hvilket er med til at udvinde masser af farve og aroma af drueskallerne. Vinen er igen klassisk Monforte: mørk og tanninrig, med dette særlige strejf af tørret frugt. “Vigna Ped” har lagret på franske egtræsfade. Vinen er økologisk.
Detailpris 595,-
95 point i Wine Spectator

2015 Barolo Ginestra “Chiniera”, Elio Grasso, Monforte d´Alba
Det er Elio Grasso´s søn Gianluca, der i dag står for produktionen på gården. Han producerer to vine fra en del af Ginestra, som er direkte sydvendt. Vinene er meget forskellige i udtryk. Til denne smagning er valgt Chinierea, den mest feminine og transparente af de to. Parcellen ligger i over 450 meters højde. Højest beliggende parcel i aftenens smagning. Her er jorden sjovt nok mere sandet end på de lavere parceller på Ginestra, der næsten består af næsten ren sandsten. Vinen lagres 2½ år på 2500 liters brugte slovenske fade.
Detailpris 600,-
96 point i Wine Advocate

Map taken from Alessandro Masnaghetti´s book Barolo MGA

Serralunga d´Alba

2015 Barolo Ornato, Palladino, Serralunga d´Alba
Fra direkte sydvendt og stejl parcel på Ornato. Dette er en af de første parceller der høster i Barolo hvert år, simpelthen fordi vækstbetingelserne er favorable. Jordbunden består af kalk- og sandsten. Palladino´s udgave er produceret på de to Nebbiolo kloner Michet og Lampia. Michet har jeg mødt et par gange før, blandt andet i Voerzio Martini´s vine, og jeg må sige den gør det godt. Langt mere imødekommende tannin og med næsten burgundiske aromaer. Det samme sker i denne vin. Palladino anvender temperaturregulerede ståltanke til gæring af sine vine og lagrer på lige dele store og små egetræsfade.
94 point i Wine Advocate

2013 Barolo Prapo, Ettore Germano, Serralunga d´Alba
45 år gamle stokke vokser i en jordbund af kalk- og sand-sten. Syd-sydøstvendt. I 80´erne var der to skoler i Barolo. Den gammeldags, der producerede transparant Barolo, og den moderne der producerede mørk fadlagret Barolo. I dag er der en ny skole. Den skole som kigger på polyphenol-analyser for at opnå de bedste resultater. Det sker i erkendelse af, at en Barolo´s særlige kendetegn er tørstof, og især tannin. En tannin, som skal være i balance uanset om du producerer vin der skal kunne drikkes nu, eller gemmes 15-20 år. Sergio Germano tilhører den nye skole. Han søger en vin i balance, som også kan ældes. Her er farve og tannin men eksplosionen holdes fint i balance og bliver aldrig for voldsom.
97 point i Wine Enthusiast

2013 Barolo Margheria, Massolino, Serralunga d´Alba
Fra 36 år gamle stokke fra Margheria marken. Marken snor sig omkring en bakkekam, der er går fra direkte sydvendt til vestvendt. Om druerne er hentet fra direkte vest- eller sydvendt parcel betyder naturligvis enormt meget for hvilken vintype der produceres. Massolino´s parceller ligger sydvest/vest-vendt, hvilket giver en mere elegant vin end den direkte sydvendte del gør. Jordbunden består af kalkholdig ler, med en del sand i jorden. Alle Massolino´s vine er tørre og besidder tannin, men dette er nok en af de mildeste i porteføljen. Vinen er gæret i cement-kar og ligger 30 måneder på store slovenske egetræsfade.
Detailpris 475,-
96 point i Wine Spectator

2015 Barolo Prapo, Schiavenza, Serralunga d´Alba
Schiazenza går for at være stærkt undervurderet. Det skal vi så få bevis for i aften. Huset dyrker økologisk med biodynamiske indspark, som for eksempel, at arbejde efter månens faser. Vinene gæres spontant i åbne cementkar og lagres dernæst i store slovenske egetræsfade. Marken Prapo ligger på østsiden af ​​Serralunga ryggen, så eksponeringerne er mod sydøst.
Detailpris 415,-
94 point Wine Advocate

Map taken from Alessandro Masnaghetti´s book Barolo MGA

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *