Weingut Steitz – kein schnickschnack

Smag vinen, – tænk: “Hvad var det der ramte mig?” og lær så, at det var druer dyrket i en undergrund af vulkanske porfyr-sten, der ramte dig. Vinene fra Weingut Steitz har deres helt egen stil. De er rene, ranke, tørre, cremede og så har de lige det mineralske twist, som du ikke møder hver dag. Vinene fra Diana og Christian Steitz behøver ikke sælges på “schnickschnack”, de sælger sig selv, når du smager dem. Moderne vine som ulmer og gløder som en vulkan før et udbrud, med enorm spændstighed, præcision og balance.

Historien om Steitz

Det kan dokumenteres, at familien Steitz har arbejdet med vin siden 1512. Det var altså nærmest genetisk bestemt, at Christian Steitz skulle være vinbonde. Det nuværende Weingut Steitz blev opført i 1913. Gården har Diana og Christian gennem renoveret, så den i dag fremtoner ultra moderne, men med respekt for historikken. Christian har været involveret i vinproduktionen på gården de sidste 30 år, men det var først i 2015 at han overtog driften fuldstændig. Han er uddannet ønolog og har erfaringer med fra studieophold hos Schug Carneros Estate i Sonoma, der har et stort Pinot Noir program, og Domaine Sauveroy ved Loire.

Weingut Steitz har altid haft en løve i sit våbenskjold. Uvist hvorfor, men Diana og Christian værner naturligvis om husets historie og vil samtidig gerne signalere det vulkanske islæt, som vinene får deres karakter fra. På markerne med porfyr- og andesit-sten, dukker af og til smukke kulørte agat og kvarts-krystaller op, opstået under enormt tryk og varme. Løven er nyere historie, stenene er ældgammel historie. Derfor skulle det hele med i husets nye logo.

Fremgangsmåden

Huset Steitz har dyrket økologisk i mange år, sågar med biodynamiske arbejdsgange. Det er en evig jagt på at styrke mikroorganismerne i marken, styrke den naturgær, som får lov at omdanne most til vin i kælderen og i det hele taget styrke det samlede billede af hvad den særlige vulkanske jordbund gør for vinene. Det var dog først i 2019, at de tog det endelige skridt mod økologisk certificering. Fra 2022 vil vinene bære EU´s grønne blad.

I vinmarken høstes grønt, både blade og druer. Blade for at forlænge druernes modningsproces – jo færre blade, des mindre fotosyntese. Dette skal gøres med omtanke, da druerne ikke skal blottes for solen, både for at undgå at de bliver forbrændt. Riesling er helt særlig og kræver størst omtanke under den grønne høst, da direkte sol kan øve stor indflydelse på den endelige vins aroma. Ved for megen direkte sol kan indholdet af TDN i druerne kan blive overdrevet højt. Det er TDN der får riesling til at dufte af petroleum.

I kælderen arbejdes så vidt muligt uden pumper. Orts- og lage-weine spontangæres og gæring og lagring foregår på træfade. Gutsweine gæres med egen “Steitz” gærkultur og gæres og lagres på ståltank. Alle vine ligger længe på gærresterne for at opnå den let cremede struktur samt kompleksitet og dybde. Malolaktisk gæring anvendes kun på burgunder-druer og ofte kun delvist, da Christian og Diana synes at omdannelsen af æblesyre til mælkesyre kommer til at skjule områdets særlige mineralitet.

Hemmeligheden bag den særlige Steitz karakter

Diana og Christian Steitz producerer fantastiske vine fra den vulkanske jord omkring Neu-Bamberg i det vestlige Rheinhessen. Det er stenarterne Andesit og især Porfyr der præger firmaets marker. Begge stenarter er magmatiske, det vil sige, de er skabt da magma er blevet kølet af luft. Stenarterne sætter deres præg på vinenes aromaer. Det er ikke for sjov, når man synes, at en Riesling fra Steitz smager som en ulmende vulkan. Det er virkelig intenst. Spätburgunder bliver viril og dyb, Weissburgunder bliver stor og fyldig. Du bør ikke gå uden om vinene fra Steitz. Det er vine med karakter, vine der har noget at byde ind med.

Marken Eichelberg hvorfra Steitz henter Pinot Noir fra en jordbund bestående af Porfyr-sten
Marken Eichelberg hvorfra Steitz henter Pinot Noir fra en jordbund bestående af Porfyr-sten

Eichelberg ligger nærmest som en vulkansk top midt i området. Bakkekammen rager op i 320 meters højde og er præget af porfyr-sten. Marken er kølig grundet sin højde, men i dagtimerne kan de sydvendte skråninger blive steghede. Her producerer Weingut Steitz Spätburgunder.

Marken Heerkretz ligger på plateauet lige syd for byen Neu-Bamberg. Marken ligger i 250 meters højde og her blæser altid en kølig brise. Det er et helt andet klima end man finder langs Rhinen – ikke så langt herfra. Marken er præget af porfyr-sten. Her dyrkes Riesling.

Marken Sonnenberg gør sig særligt bemærket fordi jordbunden består af andesit, en anden vulkansk sten. Sonnenberg har en sydøstlig solorientering og er en af de varmeste marker i Weingut Steitz´ besiddelse. Herfra hentes Chardonnay.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *