Schloss Schönberg i Hessische Bergstrasse

Vinhuset “Schloss Schönberg” ligger i byen Bensheim i Hessiche-Bergstrasse lige syd for Frankfurt am Main. Vinproduktionen foregår ikke længere på selve Schloss Schönberg. Produktionen er flyttet ud i et industrikvarter, men historikken er på plads: På og omkring Schloss Schönberg har man dyrket og produceret vin i århundreder.

Fra den ene bulderbasse til den anden

Hessische Bergstrasse er et af de arealmæssigt mindste og måske også mindst prominente vinområder i Tyskland. I stort set alle andre vinområder i Tyskland, går udviklingen mod et mere internationalt udtryk hurtigt. Det gør den bare ikke rigtig her. Tiden står lidt stille. Og så er det alligevel her man finder en af landets bedste producenter af flaskegæret mousserende vin – Griesel & Compagnie. Schönberg er dog på vej. Fra 2015-2018 anført af Rabea Trautmann, som desværre blev ramt af kræft og måtte trække sig som ledende skikkelse på stedet. Hun er dog kommet godt igennem sygdomsforløbet, er stadig en del at produktionsteamet og blander sig med idéer og diskussioner, med respekt for, at Julien er bossen.

Julien Meissner blev ansat som leder i 2018. Julien har tidligere været vinmager på J. Neus i Ingelheim og er en mester i Pinot Noir. Han passer godt på profilen. Rabea har altid været meget eksperimenterende og legesyg, – lidt af en bulderbasse. Det er Julien også. Tag for eksempel hans Silvaner der har gennemgået en flor-gæring? Det er nærmest uhørt legesygt. Især i et land der for få år siden var kendt for “ordnung muss sein”. Eksperimentet er vellykket. Vinen smager tosse-godt!

Jagten på det klare signal

Julien har været lidt af en tornado at få ind af døren. Han er ikke bange for at stræbe efter tinderne. Han har ændret etiketterne, så de er blevet mere moderne og klare i deres udtryk. Han bruger enormt meget tid på at fremhæve den helt unikke jordbund i området, – den som skal være med til at bringe Hessische Bergstrasse på det internationele vinkort. For der er store mængder granit i undergrunden her – og det øver kæmpe indflydelse på vinenes stil.
Og så slutter han i øvrigt af med at sige, at det er helt bevidst, at han ikke har noget print på kapslerne, for der skal være plads til et VDP logo! En drøm som han nok ikke får opfyldt de første par år. Hvis VDP skal ringe, så skal man have produceret på højt niveau i en årrække.
Det skal dog tilføjes, at de vine der kommer fra ham i årgang 2020 og 2021 alle er på VDP-niveau. Det er vanvittig kvalitet!

Hos Schönberg dyrkes efter økologiske principper og certificeringsprocessen er igang. Druerne gærer på naturgær, og lagres på egetræsfad, så fadet underbygger og ikke dominerer. Julien arbejder med lav svovling på alle vine og uden filtrering på de røde. For Julien er renhed ikke et must. Han kan godt lide et lidt reduktivt twist i hans vine, – ellers havde han jo heller ikke været vinmager på J. Neus. Men hans vine fra Schönberg fremstår dog langt renere. Han gærer ved relativt høj temperatur og lader især hvidvinene hvile længe på gæren.

Huset ejer 6,5 hektar vinmarker, som primært ligger på skråninger med stort indhold af granit, samt Löss, der er en en meget fin sand-art, som i fragmentstørrelse ligger mellem sand og ler. Löss findes primært på de lavt liggende marker, imens de højst beliggende skråninger, som for eksempel Fürstenlager, er domineret af rød granit. Huset dyrker primært Spätburgunder, hvoraf en stor del er den lokale “Auer”-klon, imens huset på alle nyplantninger sætter Dijon-kloner.

De tre hoveddruer

Julien vil gerne arbejde hen mod et mere tydeligt udtryk, og det må gerne ske med druerne Weissburgunder, Riesling og Spätburgunder. Weissburguinder, fordi den gør det fantastisk lige præcis her. Som Julien siger, – “Chardonnay virker ikke her! Jeg vil meget hellere dyrke Pinot Blanc/Weissburgunder. Pinot Blanc smager mere af Chardonnay end Chardonnay når den vokser i granit”. Riesling vil han gerne dyrke, fordi han kan se hvad andre områder med granit i undergrunden frembringer på druen. Han indrømmer dog, at det er en udfordring han har taget op, og at han ikke bare kan gå over og spørge naboen hvordan han laver sin Riesling, – for han laver helt sikkert en halvsød, kvabset tilbageskuende vin ud af sine druer. Han vil gerne bevare områdets lidt kølige grønne frugt, så det arbejder han hen imod. “Gul frugt hører til i Rheinhessen og Pfalz, ikke i Hessische Bergstrasse!” siger han.

“Pinot Noir kender jeg, – når jeg smager den i marken ved jeg hvad jeg skal gøre med den i produktionslokalet.” – og det må man i den grad give manden ret i. Alle fire Spätburgunder-vine fra 2020 er storartede, men ikke på nogen måde ens. Især spiller klonen Auer en stor betydning i “Vom Löss” og “Fürstenlager”. Den har en meget lys frugt, med masser af rabarber og jordbær. De to nye varianter “Vom Granit” og “Diorit” er begge produceret på Dijon-kloner og fremstår mørke og med dyb cassis smag. Begge typer har sin berettigelse. Begge typer smager fantastisk.

I vinen på “Auer”-klonen bruger Julien en lidt speciel teknik. Han afstilker ved druernes ankomst til produktionslokalerne, soltørrer dernæst en andel stilke og tilfører dem til gæringen. Det gøres for at tilføre der urtede og krydrede fra stilkene, men ikke syre og bitterhed. Denne teknik egner sig godt til “Auer”, men han bruger ikke hele klaser/stilke til vinene produceret på druer fra Dijon-kloner. Der er så meget kvalitet i stiklinge fra Chambolle-Musigny og Vosne-Romanée, at de skal have lov at fremstå umanipulerede.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.