Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc-druen (SB) er en af denne verdens mest karakterfulde druesorter. Det er ikke nogen tilfældighed, at druesorten er udbredt og at den dyrkes i både varmt og køligt klima. Den er enormt påvirket af klima og geologi hvilket jo egentlig kendetegner alle de store sorter.

Sauvignon Blanc druen er opstået spontant et sted i Europa i tidlig middelalder (500-1000). Der er forskellige meninger om hvor den stammer fra. Nogle ampeolografer siger Sydvestfrankrig, andre siger Loire. Man ved, at den ene forælder er Savagnin, den anden er foreløbig ukendt, men skal medd stor sikkerhed findes i det vestlige Frankrig, da den har aromatisk sammenfald med flere druesorter herfra. Sorten er udbredt i Bordeaux og Loire i Frankrig. De tørre vine på Sauvignon Blanc fra Pouilly Fumé og Sancerre ved Loire-floden har nærmest dannet skole for druens formåen og er forsøgt og forsøges kopieret i det meste af den vinproducerende verden.

Druen bevarer sin syre, selv når sukkerindholdet bliver højt, og den leverer en nærmest hyldeblomst-/græs-agtig aroma. Men der er naturligvis forskel på om druen vokser i varmt eller køligt klima. Den får mere volumen, mere passionsfrugt i varme omgivelser. De flotteste resultater opnås helt klart i køligere områder med en kalkholdig jordbund.

Et af druens særlige kendetegn kommer fra aromastofferne i Pyrazin-gruppen, som er samme aroma som findes i for eksempel grøn peber, samt i nært beslægtede druer som Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Merlot.
Aromatiske kendetegn: Græs, grøn peber, hyldeblomst og grape, samt i den mere modne kategori – solbærblade, fersken og passionsfrugt.
Vintype: Meget karakteristisk og let genkendelig. Tør er den frisk, delikat og med medium-høj syre.

Sauvignon Blanc i Frankrig

Loire-regionerne Sancerre og Pouilly-Fumé er ikke til at komme uden om når snakken falder på Sauvignon Blanc. I hvidvinene fra Sancerre og Pouilly-Fumé optræder druen alene, og den ser ofte kun lidt eller ingen egetræ, selvom topeksempler kan være lagret på eg.

Vinmarker i Sancerre. Foto fra Decanter Wine Magazine

I det øvre Loire er vinene mineralske, citrusagtige, lyse og har ofte potentiale til lagring. Pouilly-Fumé-vine får deres navn fra de karakteristiske røgede, flintagtige aromaer forbundet med vinene i området – “Fumé” betyder “røget”. Dette flintagtige aspekt af Sauvignon Blanc-aromaen findes også ofte i Sancerre-vine, der dog har en tendens til at være lidt lettere og mere “rene” i udtrykket. Flintaromaen stammer efter sigende fra tilstedeværelsen af ​​høje niveauer af kisel i den lokale kalkstensjord, og altså ikke fra den flintesten, som også er at finde i markerne.

Der findes også flotte udgaver af tør Sauvignon Blanc fra Bordeaux.

Sauvignon Blanc fra New Zealand

Den hurtige udvikling af Marlborough Sauvignon Blanc, fra dens barndom i 1980’erne til global anerkendelse inden for et årti eller deromkring, er en af ​​de mest bemærkelsesværdige begivenheder i nyere tid i vinens verden.

New Zealand har defineret sin helt egen stil. Vinene er ofte let identificerbare med deres hyldeblomst, stikkelsbær, kattetis og passionsfrugt-agtige aromaer. Marlborough SB har erobret et stort marked over hele kloden, med USA og Canada, Storbritannien, Australien og Japan som de største markeder.

Sauvignon Blanc tegner sig for godt tre fjerdedele af New Zealands vineksport. Vinene er generelt produceret med høje udbytter, maskinhøstet og gæret og opbevaret i rustfrit stål. Producenterne bevarer druens naturligt høje syreindhold, og det er sjældent, at kommercielle eksempler gennemgår malolaktisk gæring. Den friske syre modsvares ofte med lidt restsukker.

Det lyder måske alt sammen lidt kedeligt, men der kommer også verdensklasse fra New Zealand. Der er producenter, som går den tørre, stringente vej. En lidt sjov bonus-historie er, at Harold Olmo, professor ved University of California, menes at være manden bag udbredelsen af SB i New Zealand. Det var ham der bragte stiklinge hertil, hentet på Cresta Blanca Winery i Livermore, Californien (læs herom senere). Klon 1 fra Californien er den dag i dag den mest udbredte klon af SB i New Zealand.

Sauvignon Blanc fra Østrig

Steiermark er beliggende i den sydøstlige del af Østrig, grænsende op til Slovenien, og er et af de steder hvor Sauvignon Blanc virkelig ”shiner”. Området er inddelt i tre DAC´s Steiermark, Weststeiermark og Südsteiermark. Det er især sidstnævnte der brillerer på SB, hvilket helt sikkert skyldes den sedimentære og kalkholdige jord i området. SB har været dyrket i området siden 1850´erne og har vist sig at tilpasse sig de varme dage og kolde nætter på enestående vis.

Vinmarker i Südsteiermark i Østrig
Billede fra Südsteiermark i Østrig

Sauvignon Blanc i Californien

Cresta Blanca Winery var den første vingård i Californien, der dyrkede Sauvignon Blanc. Vingården blev grundlagt i Livermore Valley af Charles Wetmore i 1882. Wetmore havde hentet stiklinger af Sauvignon blanc på selveste Chateau d’Yquem. Livermore Valley består af enorme kalkaflejringer og er som skabt til druen. Første årgang på markedet var årgang 1884 og den vandt ”Le Grand Prize” ved Paris-udstillingen i 1889, og blev den første californiske vin til at vinde en konkurrence i Frankrig.

Wetmore´s resultater fik folk til at spærre øjnene op, og nu ville andre vingårde også i gang med at dyrke Sauvignon Blanc. De kontaktede Wetmore for at købe stiklinger, og således blev Wetmore´s Sauvignon døbt ”klon 1”. Klon 1 er udbredt i Californien i dag, og en af de mest udbredte kloner i New Zealand.

Men californisk SB fik det hårdt. Der blev dyrket med for høje udbytter og med restsødme. Kun få ejendomme holdt fast i den tørre stil. Robert Mondavi ville derfor gerne adskille sit tørre produkt fra mængden og omdøbte hans udgave til “Fumé Blanc”, en reference til Pouilly Fumé-vinene i Loire-dalen. Fumé Blanc blev på den måde en betegnelse for tør SB i Californien.

Mens kvaliteten af ​​californisk SB historisk har været ret varierende, får sorten nu ny og spændende opmærksomhed. Fra midten af ​​2010’erne dukkede en ny klasse af SB-producenter op.

Sauvignon Blanc fra Tyskland

Sauvignon Blanc er ved at blive ganske fashionabel i Tyskland. Udefra kan det virke lidt som om SB er kommet til i nyere tid, men rent faktisk har den været dyrket i Franken og Baden i over 300 år. Sorten blev forbudt af nazisterne, fordi den blev betragtet som utysk og en “fjendtlig sort”. Derfor har den lige skullet genvinde terræn.

De tyske producenter er generelt stadig langt fra at udvikle en klar stil, der udtrykker vinenes oprindelse. Men der er tegn i sol, måne og stjerner på, at den dag vil oprinde. Seneste udgave fra Christian Stahl fra den kalkholdige Felswand-mark i Franken er et skridt i den rigtige retning. Den vin kan du ikke sammenligne med noget som helst. Den er helt sig selv og skaber en helt ny reference for Sauvignon Blanc. Hvem ved, måske vil Franken SB blive eftertragtet i fremtiden.

Resten af verden

Alto Adige i Italien kan også noget på Sauvignon Blanc. Vinene er ofte med høj syre og meget friske i stilen. Sydafrika og Sydamerika har også deres bud. Men der mangler et samlet udtryk, noget produktmæssig og markedsføringsmæssig styrke for at det kan komme op i samme liga som Frankrig, Østrig og New Zealand.

En tanke om “Sauvignon Blanc

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *