Smagning: VM for Sauvignon Blanc

Hvem laver den bedste Sauvignon Blanc? Er det de garvede franskmænd, – østrigerne, amerikanerne, de nytænkende New Zealændere, – eller ligger der en overraskelse og venter? Er tyskerne igen ved at snigløbe dem alle?

Nye regler

Mr Ruby har hele tiden sagt, at alle kan være med til disse tema-smagninger. De bliver afviklet i en ånd, som appelerer til alle. Senest bekræftet i November, hvor en total nybegynder ud i vinens verden startede med at se totalt opgivende ud, men endte med at gå grinene ud af døren, fordi han havde haft en fornøjelig aften. Sådan går det heldigvis ofte. Men Mr Ruby må jo også erkende, at blindsmagning er svært, meget svært. Så nu gør vi det en lille bitte smule nemmere. Første heat bliver kun med to vine, til gengæld røbes deres oprindelse. Ikke producent, men oprindelse. Vinene bliver udvalgt af vinhandleren selv, som repræsentative for en stil, eller et område. Det kunne i dette tilfælde sagtens være Loire´s gamle skole, mod New Zealand´s nye skole. Men det afsløres først endeligt på dagen.

Dernæst overlades i til egne smagsløg. Om vi kan gætte hvad der kommer hvorfra er uvist, om vi kan finde ud af hvad vi selv synes er aftenens bedste vin? Ja, det er jeg helt sikker på alle kan. Så kom og leg med, der er endnu engang udvalgt et sindssygt spændende felt af vine, som både vil være lærerigt og fornøjeligt at smage sig igennem.

Lærerig og fornøjelig smagning hos Mr Ruby

Hvad skal vi smage og hvorfor?

Læs eventuelt blog indlægget omkring Sauvignon Blanc´s historie. Det forklarer hvorfor valget er faldet på netop de vine som er med. Men helt kort: Det er selvsagt, at Loire skal på banen. Stedet hvor druen (måske) oprinder fra. Området står for den klassiske, old school Sauvignon Blanc. Noget andet, der er næsten lige så åbenlyst er, at New Zealand skal være med. Den nye skole. Det frække, det friske. Og så er der alt det ind imellem. Steiermark i Østrig har en lang tradition med druen, Californien har en mindre lang tradition, men uden californisk SB var der måske ingen SB i New Zealand, – så de må også med. Og så er der tyskerne. De er med fordi Mr Ruby tør. Tør udfordre de helt store. Der er nok nogle der vil savne Italien og Bordeaux, men de må få chancen næste gang. Feltet ser ud som følger:

2019 Sauvignon Blanc Zieregg, Tement, Südsteiermark, Østrig

Marken Zieregg er opdelt i 16 parceller, hvoraf de 13 er beplantet med Sauvignon Blanc. Her vokser de gamle vinstokke på et 16 mio. år gammelt koralrev. Jordbunden er enormt kalkholdig med sand og ler. Druerne er dyrket økologisk, spontangæret og har ligget “sur lie” i 24 måneder på store gamle træfade. Vinen er tappet uden filtrering. Slank, røget og elegant med aromaer af citron, ananas, stikkelsbær, timian og kamfer.
97 point af James Suckling, detailpris 495,-

2019 Sauvignon Blanc Kranachberg, Sattlerhof, Südsteiermark, Østrig

Kranachberg er ret stejl, så alt arbejde foregår manuelt. Druerne spontangæres i stål og ligger dernæst op til 18 måneder på gærresterne. Vinen fremstår intens og energisk, med en utrolig renhed. Vinen dufter af solbær, grapefrugt og limeskal, stringent og pirrende krydret mineralitet.
97 point på falstaff.at, detailpris EUR 50,-

Südsteiermark

2020 Sauvignon Blanc Felswand, Stahl, Franken, Tyskland

Den stejle Felswand mark ligger ved Main og består af den klassiske kalkholdige limsten med masser af fossile rester. Man smager det! Der er en helt enestående mineralitet over denne vin. Druerne er naturligvis håndplukkede og mosten har trukket på skinnet i 24 timer inden gæring. Efter gæring har vinen hvilet på 500 liters tonneuax i 12 måneder. Vinen dufter af solbærblad, hyld, stikkelsbær og let fadkrydderi. Smagen er insisterende, sitrende frisk og elegant. Den diskret cremede mundfylde overlappes af frisk hyld og syre, samt lang letkrydret eftersmag.
96 point af James Suckling, detailpris 299,-

2019 Sauvignon Blanc Insomnia, Emil Bauer, Pfalz, Tyskland

Denne Sauvignon forbløffer. Ikke kun fordi den er god, men også fordi den er sig selv. Glem alt om hyldeblomst her. Vinen besidder en dyb kompleks næse af papaja og lime, samt krydderi fra det 500 liters egetræsfad, som vinen er gæret og lagret på. Fantastisk intensitet i smagen, der næsten er blåbær-agtig, med legende fyrigt krydderi og en eftersmag med citrus og hvid peber. Dette er virkelig stor vin. Insomnia betyder i øvrigt søvnløshed. Skulle denne vin holde dig søvnløs, så er det nok mest fordi du er irriteret over, at du ikke fik købt nok, og ikke ved om vinhandleren har flere…
92+ point på falstaff.at, detailpris 299,-

2017 Fumé Blanc, Grgich Hills Estate, Napa Valley, USA

Mike Grgich var tidligere vinmager hos Robert Mondavi og var sidst i 60´erne med til at udvikle fænomenet “Fumé Blanc” – en tør og fadlagret Sauvignon Blanc, som gik lidt mod den generelle trend, hvor man producerede SB frugtig og med restsukker. Grgich tog hjem og fortsatte hvor han slap. Denne vin er spontangæret på store træfade og har ligget 12 måneder på gærresterne inden aftapning. Sauvignon Blanc vokser på husets American Canyon og Carneros vinmarker i den sydligste del af Napa Valley, nær San Francisco Bay. Jordbunden er leret og kalkholdig og kølig brise fra havet sikrer langsom modning og god syre.

2019 Sauvignon Blanc Merry Edwards, Russian River Valley, USA

Merry Edwards var Pinot Noir-specialist indtil hun i 2001 producerede sin første Sauvignon Blanc. Vinen er fadgæret, med 20% nye fade hvert år. Vinen ligger på gærresterne, som omrøres hver tredje uge. Vinen er gået hen og blevet en af de mest efterspurgte SB´s fra Californien. Ligesom Grgich, så skriver Merry Edwards, at de anvender klonen Sauvignon Musque. De refererer formentlig til klon 27, som fejlagtigt blev døbt Savagnin Musque, da den kom fra Gironde til Californien i 1972. DNA analyser viste senere, at det ganske enkelt er en Sauvignon Blanc-klon og derfor kaldes den flere steder i Californien i dag – Sauvignon Musque.

2017 Sancerre d´Antan, Henri Bourgeois, Frankrig

Druerne til denne imponerende vin kommer fra en parcel, der blev beplantet i 1936, og som består af kalkholdig ler og flintesten. De gamle stokke giver et meget begrænset udbytte. Druerne spontangæres og gærer i 4-6 år gamle egefade, efterfulgt af lagring på gærresterne. Vinen omstikkes to gange, men filtreres ikke inden aftapning. Vinen er en
velsmagende perle af de sjældne, med aromaer af lime og grønne urter, og sjovt nok lidt flintede noter.
95 point i Din Vinguide, detailpris 435,-

2019 Sancerre Les Romains, Vacheron, Frankrig

Biodynamisk vinbrug (certificeret af Biodyvin i 2005) med de to unge fætre, Jean-Laurent og Jean Dominique Vacheron, ved roret. Parcellen Le Romains er beplantet med Sauvignon Blanc-stokke, der er over 60 år gamle. Udbyttet er af samme grund ekstremt lavt. Marken ligger i den østlige del af Sancerre og jordbunden minder en del om den man finder i nabo-området Pouilly Fumé. Her er masser af flint i undergrunden. Der er en decideret røget og flinty karakter i vinen. Al høst foretages manuelt. Der spontangæres, og efter endt gæring tilbringer vinen 12 måneder på ældre træfade.
94 point i Wine Advocate, detailpris 498,-

Sancerre

2020 Sauvignon Blanc Sonnenberg, Pfalz, Weingut Jülg

Huset Jülg tager stormskridt mod stjernehimlen i disse år. Johannes Jülg siger selv, at det er fællesskabet, holdånden, der bringer huset længere og højere hvert år. Det er nok rigtigt, men det hele skal på en eller anden måde udtrykkes gennem vinmagerens evner og idéer. Johannes er en mester, og hans evner begrænser sig ikke til en eller to druer. Det er hele sortimentet der har høj klasse. Mosten er spontangæret, og vinen har dernæst ligget sur lie i 8 måneder.
Detailpris 399,-

2017 Greywacke Wild Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand

Druerne til denne vin blev hentet fra forskellige parceller omkring byerne Woodbourne, Renwick og Rapaura. Jordbundstyperne varierer fra stenede marker, til lerede og mere kalkholdige. Enkelte parceller er høstet med maskine og andre manuelt, alle druer er sendt direkte i pressen. Druerne er presset ganske let og mosten dernæst kølet ned for at bundfælde. Dernæst er mosten sendt i gamle franske egetræs barriques for at spontangære. Den færdige vin har ligget på gærresterne i 6 måneder, med regelmæssig omrøring. Ca. to tredjedele af fadene har gennemgået malolaktisk gæring.
94 point af James Suckling, detailpris 239,95

2018 Dog Point Section 94, Marlborough, New Zealand

Ivan Sutherland og James Healy byggede Cloudy Bay op og medvirkede dermed til at sætte New Zealandsk vin på verdenskortet. De to udviklede blandt andet vinen Te Koko, en vildtgæret og fadlagret Sauvignon Blanc, som i dag er en af de dyreste vine fra New Zealand. I 2002 trak de sig fra Cloudy Bay for i stedet at skabe deres egen lille vingård, hvor de kunne være mere ”hands on” på vinene. “Hands on” kræver blandt andet 100% manuelt høstarbejde af Sauvignon Blanc fra gamle vinstokke, der gror på parcellen “section 94”. Efter høst presses de hele drueklaser forsigtigt, og mosten spontangæres i 2-8 år gamle egetræsfade, hvor de bliver liggende med gærresterne i 18 måneder, før aftapning uden filtrering.
94 point i Wine Spectator, detailpris 340,-

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *