Hvordan bliver jeg en god blindsmager?

Man bliver en god blindsmager ved at øve sig! Ved at være nysgerrig. Og det er ikke kun det der er i flasken man skal bruge tid på, teorien er også vigtig. Man behøver ikke gå på druk, men blot vedholdende sætte sig selv på prøve. Er det ikke det samme? – vil nogen spørge.

Test dig selv – hele tiden

Det er vanvittigt svært at blindsmage. Og selvom det nok er en sværere kunst end at lære at cykle, så er princippet lidt det samme. Du er nødt til at øve dig, ellers bliver du ikke god.

Test dig selv, hele tiden. Det er ubehageligt, for man ender ofte i en blindgyde. Acceptér at du fejler, – for det kommer du til, mange gange, – også selvom du er dygtig. Historier om folk der gætter rigtigt på druesort, producent, årgang, ja helt ned til marknavn, de findes. Det er der en grund til, – det er fordi: Hvis du gør det, uden at have en eller anden form for viden om hvad du står med i glasset, så er det historisk!

Lad det være slået fast med det samme: Du kan ikke gætte en vin du ikke har smagt. Omvendt, så er der heller ikke nogen garanti for, at du gætter en du har smagt, – endda lige smagt! Jeg oplever tit, at mine noter er nærmest ens, på en vin jeg smager med nogle måneders mellemrum, men alligevel gætter jeg ikke hvad jeg har i mit glas. Det er jeg overbevist om, er fordi jeg tillægger mine erindringer for stor betydning. Glemmer at kigge på min analyse.

Når det er sagt, så skal det tilføjes, at der er vanvittigt mange ting der spiller ind når man smager. Hvilken temperatur har vinen, er den iltet, kontra ikke iltet, på lavt svovlede vine kan der sagtens være flaskeforskelle i udviklingstrin. Glasset gør utroligt meget. To forskellige glas, kan få samme vin til at opføre sig forskelligt. Hvilken duft er der i det lokale du er i? Men det behøver ikke kun være vinen der er noget galt med hvis du ikke gætter rigtigt, – det kan også være dig selv. Hvad har du spist, drukket inden du smager. Hvis du smager flere vine, hvilken rækkefølge smager du dem så i?

Der er en masse ting der skal neutraliseres før du står med samme udgangspunkt som sidst du smagte vinen. Alligevel tager jeg de samme noter, og alligevel gætter jeg ikke på samme vin! Noget af det svære ved blindsmagning er netop at være systematisk. Glem følelser, glem erindringer.

Blindsmagning af Barbaresco og Barolo. Kunne vi finde dem? Ja, nogle af dem…

Hvordan træner man bedst?

Træn! Gør det gerne i klassikere. Der er bare nogle stilarter der skal kunne genkendes. Her vil du nok indskyde, at selv en klassisk vin, for eksempel en Mosel Riesling, jo ikke altid er klassisk. Det er fuldstændig korrekt. Det er præcis derfor der ikke er nogen grund til at træne i det ikke-klassiske. Hvis folk vil have dig ud i tovene, så kan de få det så let som ingenting. Det, at en vin ikke smager klassisk, er jo også en af grundene til, at en “Saar Riesling versus Mosel Riesling” smagning hos Mr Ruby er utroligt svær, – også selvom der bliver sat en ramme for området.

Det er faktisk en rigtig god idé, at deltage i en, to eller flere af Mr Ruby´s temasmagninger. Vi smager altid blindt. Vi ved hvad vi får, bare ikke hvornår, – og det overrasker gang på gang. Det er sjældent de dyreste eller mest anmelderroste vine der vurderes højest. Til gengæld får du sådan en aften et mere indgående kendskab til stilarter på – hvad emnet nu måtte være. Vinene er altid nøje udvalgt, så vi ikke smager 11 vine uden diversitet.

Disciplin og struktur

Disciplin og struktur er godt når du smager blindt. Kig, duft, smag – før du træffer den endelige beslutning. Duften kan røbe meget, men det er i munden du får tingene bekræftet eller afkræftet. Især syre røber meget om hvad det er du har i glasset. Er det frugtsyre, er det tannin? Er der meget, er der lidt?

WSET (Wine & Spirit Education Trust) har udformet et skema som netop skulle gøre det nemmere at holde en struktur. Jeg ved ikke om det hjælper. Jeg bruger det ikke selv, for jeg synes det flytter min koncentration fra vinen og ned på et ark papir som jeg er nødt til at forholde mig til. En af de ting der forvirrer mig er, at skemaet kommer med forslag til hvilke aromaer der er i den vin du smager. Det bryder jeg mig ikke om. Jeg vil selv have lov at finde løsningen, ikke tage imod løsningsforslag! Men skemaet kan være fint at bruge. Det giver overblik, det giver dig muligheden for, at foretage en ret skarp analyse af hvad du smager.

Analysen er vigtig. Din teoretiske viden er også vigtig. Faktisk vil en god analyse og et højt teoretisk niveau kunne skaffe dig mange succeser. Disse faktorer røber langt mere end dine egne erindringer om at have smagt det ene eller det andet. Farve, syre og tannin er vigtige elementer at lægge mærke til. Disse alene, kan røbe en masse om druesort og klima.

Det er svært at kategorisere niveauet for hvor dygtig en blindsmager man er. Jeg anser ikke længere mig selv for at være amatør i blindsmagning, men jeg er så afgjort heller ikke ekspert. Jeg ville blive skuffet, hvis jeg fik serveret en riesling blindt – og ikke kunne gætte den, men der er altid faldgruber. Pas derfor på med at dømme ud fra en aroma i glasset. Mange druesorter kan dufte næsten ens, og enkelte druesorter kan ændre totalt karakter, grundet klimatiske faktorer eller en bestemt produktionsmetode.

Der er mange lande og områder, som kan få selv Riesling til at smage mærkeligt – og det er jo egentlig min pointe. Sørg for at have styr på noget, i stedet for ikke styr på en hel masse.

Wine & Spirit Education Trust anvender dette skema når der blindsmages

Aarhus Mesterskaberne

Når du føler dig klar. Så skulle du prøve, at melde dig til Vinakademiets “Åbne Danmarksmesterskab i Blindsmagning”. Mesterskabet afvikles over 4 semifinaler, som dermed fører til kvalifikation til den endelige finale. Der bliver afviklet semifinaler i Aalborg, Aarhus, Odense og København. Aarhus semifinalen har arrangørerne, Thomas Ilkjær og René Langdahl, spurgt om Mr Ruby vil stå for afviklingen af. Det krævede ikke lang betænkningstid – det vil Mr Ruby gerne.

Jeg er tosseglad for at være blevet spurgt. Jeg har selv deltaget i DM tre gange (placeringen er mindre væsentlig) og finder “sportsgrenen” både angstprovokerende og sjov. Jeg bruger jo selv blindsmagning i forbindelse med smagninger her i huset. Blindsmagning gør pludselig vin til noget du er nødt til at forholde dig til, og ikke bare noget du drikker fordi det har en smart etikette, er blevet godt anmeldt eller har været “pisse” dyrt.

DM i blindsmagning afvikles som 3-mandshold. Skynd dig at få samlet de mest vin-nørdede venner du har og bliv klar.

Billetsalget til DM i blindsmagning foregår her https://dmblindsmagning.nemtilmeld.dk/

Læs alt om DM i Blindsmagning på https://www.dmblindsmagning.dk/

Koncentration ved DM i blindsmagning

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *