Bernhard Huber

Det føles lidt som om vingården, som vi i dag kender som Bernhard Huber, har ligget der altid. Eller næsten altid. Men navnet Huber har faktisk kun været forbundet med Tyskland´s bedste Spätburgunder i tre årtier. Til gengæld har huset været helt i top i alle årene. Det har det, fordi Bernhard var forud for sin tid. Han ville, og han troede på, at Pinot Noir kunne trives i Baden. Det skulle vise sig, at han fik ret.

Bernhard Huber Winery

Bernhard Huber overtog den fædrene gård i 1987. På daværende tidspunkt var vin kun en lille del af de afgrøder der blev dyrket. Og de druer der blev høstet, blev solgt til kooperativet. Det var primært druer som Müller-Thurgau, Grauburgunder, Auxerrois, Weissburgunder, Rivaner og Gewürztraminer, der blev dyrket, for det var dem det lokale kooperativ efterspurgte.

Men Bernhard´s hjerte bankede for Bourgogne, og han ville selv producere sin vin, så han opsagde kontrakten med kooperativet og begyndte at producere egen vin. Bernhard ville noget med sin vinproduktion. Han ønskede at producere top Pinot Noir og den skulle produceres efter burgundisk forbillede, hvilket ikke var typisk Baden på daværende tidspunkt.

Et besværligt eventyr starter

Allerede i 1990 vandt han prisen for årets ”Bedste Spätburgunder” i det tyske vinmagasin ”Vinum” og så startede eventyret.

Bernhard ønskede faktisk ikke rigtig at lave andet end Spätburgunder. Han opkøbte flere marker, nogle som allerede var beplantet og nogle tilplantede han selv, primært med Dijon-kloner, men også gamle parceller med Freiburger-kloner blev opkøbt.

Det var en ulige kamp Bernhard havde kastet sig ud i. Pinot udgjorde efterhånden 65% af markarealet hvilket gjorde ham meget sårbar. Pinot Noir var utilregnelig i det kølige og fugtige område. Rent klimatisk, så var Baden, i kølige årgange, ikke i nærheden af at kunne modne druen og meget af det rådnede væk. Et forsøg på omlægning til økologi måtte opgives i 90´erne, fordi det rent klimatisk ikke var muligt. Det er en vild tanke, for her 30 år senere modnes Pinot Noir hvert eneste år. Nogle år bedre end andre, men sådan var det også engang i Bourgogne. Nedbørsmængderne er faldet fra gennemsnitligt 1100 mm om året for 50 år siden, til 600 mm om året i 2020´erne. Klimaforandringerne går så hurtigt, at man slet ikke fatter det.

En nye generation tager over

I 2014 døde Bernhard alt for tidligt af kræft. Sønnen Julian overtog bedriften i en meget tidlig alder og førte på mange måder faderens værk videre uden at stille spørgsmål. Med tiden har Julian dog fundet sin egen stil, og den tilpasses stadig. Udgangspunktet er det samme. Vingården skal producere noget af Tyskland´s bedste Pinot Noir. Rent faktisk minder gården og markarealet anno 2023 mere om det faderen drømte om, end det han selv nåede at skabe. Fra årgang 2023 er vingården endda certificeret økologisk.

Julian Huber på marken Wildenstein
Julian Huber på Wildenstein

Markarealet er gået fra 2,5 hektar i 1987 til 28 hektar i 2023. 70% er beplantet med Spätburgunder, 15% Chardonnay og resten med Weissburgunder og Grauburgunder.   

Som nævnt så udvikler Julian hele tiden sin stil. Han skar forholdsvis hurtigt ned på andelen af hele klaser i gæringen og brugte mindre nyt fad. Selvom Bernhard Huber var forud for sin tid, så har Julian formået at føre vingården ind i en ny moderne tid. En tid hvor god tysk Pinot er blevet udbredt, men hvor Huber stadig skiller sig ud som en af de bedste. Bernhard producerede en mere “bondsk” Pinot. Den var mørkere, med mere tannin og mere fadpræg. Den passede til tiden.

At forblive på toppen kræver udvikling

Indtil 2017 blev hver parcel vinificeret efter sin egen opskrift. GG Schlossberg er husets varmeste parcel og blev derfor produceret med en kortere maceration, for at dæmpe den frugtige karakter, og ofte blev mosten gæret med en højere andel hele klaser for at tilføje syre og lethed. Samtidig kunne vinen tåle mere nyt fad for at tilføre tannin og supplere den modne frugt.

Årgang 2017 ændrede på den praksis. Det var en regnfuld og kølig sommer. Der blev sorteret meget og udbyttet blev lavt. Forventningerne til årgangen var små. Julian besluttede sig for, at vinificere alle parceller ens, for der var ikke store forskelle i modenhedsgrad. Det blev en øjenåbner. Hver enkelt parcels særlige karakter trådte pludselig langt mere tydeligt frem.

Siden 2017 er hver parcel i reglen udsat for 9 dages koldmacerering, dernæst varmes mosten op, eller rettere, den køles ikke længere ned, og en spontangæring går i gang. Gæringen tager som regel 14 dage hvor der regelmæssigt foretages remontage. Efter endt gæring hviler vinen på skindet i 22 dage inden pres og overførsel til fade. 1/3 af fadene er nye. Vinen hviler 16-18 måneder og tappes dernæst ufiltreret.

Markbesiddelserne hos Bernhard Huber

Binenberg GG

Malterdinger og Alte reben

Huset producerer vin i tre kvalitetskategorier, efter burgundisk forbillede. “Malterdinger” er det der svarer til village. Druerne til denne vin kommer fra de yngste stokke på husets GG-marker. Vinen “Alte Reben” er niveauet over, og kan på en måde ses som en premier cru. Druerne stammer igen fra Bernhard Huber´s GG-marker, far ældre stokke og primært fra Binenberg, marken som omgiver vingården.

Bienenberg

Det var cistercienser munke, der tilbage i 1200-tallet opdagede, at jordbunden på Binenberg mindede om den i Côte de Nuits. Pinot Noir er derfor ingen ny opfindelse i Baden, den har vokset her i århundreder. Jordbunden består af mergel med et højt indhold af kalksten. Marken er nærmest delt i to, den ene med en sydøstlig orientering mod solen, den anden med en sydvestlig. Planterne der leverer druer til husets GG er mellem 40 og 55 år. Vinen herfra er i sandhed burgundisk. Det er noter som røde bær og viol der går igen i beskrivelserne af vinene herfra. Bienenberg kræver ofte tid for at modnes.

Wildenstein

Wildenstein er den ældste del af Binenberg. Altså en speciel del af marken. Dette kaldes en “Gewann” på tysk, eller “Lieu dit” på fransk. Jordbunden er mere stenet her. Her er mere stejlt, og terrasserne derfor mindre. Man mener det var her Pinot Noir første gang blev plantet i Malterdinger-jord. Disse geologiske forhold giver vinen herfra en anden karakter end på resten af Bienenberg. Den bedste måde at beskrive det på ville være at bruge ordet “mineralitet”. Wildenstein har en lettere struktur, men samtidig en mere kompleks tannin. Wildenstein er den vin med størst lagringspotentiale af alle Huber´s GG´er.

Kalksten fra Wildenstein

Sommerhalde

Vinmarken Bombacher Sommerhalde ligger øst for vingården, nærmest helt inde i Schwarzwald. Jordbunden består af mergel med kalksten. Marken ligger i en lille dal hvor der ofte er en smule vind. Solorienteringen er mod sydøst. Disse to faktorer gør det muligt at dyrke Pinot Noir her. Den fugt der helt naturligt opbygges af skovens nærhed, den tørres ud af let brise og morgensol.

Sommerhalde GG

Schlossberg

Marken er noget af det første man ser når man drejer fra A5 og kører mod Malterdingen. På venstre side ligger en bakkekam med ruinen “Lichteneck” omgivet af vinmarker. Markerne er stejle og direkte sydvendte. Her ligger Huber´s varmeste parceller. Jordbunden er ekstremt kalkholdig. Vinen herfra besidder en mørkere frugt end fra de øvrige GG-marker og mindre tannin. Det er en moden saftig Pinot, med pirrende mineralitet og krydderi der skabes her. Drikkeklar i en ung alder.

Schlossberg GG

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *