Quila Estate – Piemonte

Nyt projekt med lille produktion og høj kvalitet

Bisso Atanassov har været en god ven i en del år. Vi mødtes første gang da han startede som vinmager på La Bioca i Barolo. 
Man kan så sige, at vores skæbner blev rodet lidt ind i hinanden. Da jeg for et par år siden valgte en form for “karriereskifte” var Bisso en af dem jeg ringede til for at forklare mit valg. Men Bisso var på vej ombord i et fly fordi han havde valgt et karrieskifte…
Så jeg behøvede ikke forklare noget. Et halvt år senere ringede han fordi han var blevet vinmager på Taverna Wines i Barbaresco og nu har han også sin egen ejendom i Piemonte: Quila, hvor han foreløbig har produceret to vine MX-quila og Mus-quila.

Quila Estate grundlage han i 2019. Der var flere grunde til, at huset kom til at hedde QUILA. På italiensk betyder “Aquila” ørn. Husets logo er nærmest en 1:1 gengivelse af et luftfoto af husets vinmarker, som fuldstændig ligner et ørnhoved. Samtidig havde de tidligere ejere plantet en stor mængde blå agave i husets have, den plante, som anvendes til produktion af “Tequila”. Quila ligger lige syd for byen Isola d´Asti og lige nord for Barbaresco.

Bisso Atanassov

Bisso Atanassov er oprindeligt fra Bulgarien, har en ønologi uddannelse fra Montepellier og en master i ønologi fra Torino. Han har blandt andet produceret vin for Viu Manent i Chile, Vietti i Barolo, Ramos Pinto i Douro og Angelus i St-Emilion, men fra 2012 slog han sig ned i Barolo for at slå rødder. Det blev til seks år som vinmager hos La Bioca inden bruddet med dem. Bisso er både traditionalist, men også meget eksperimenterende i produktions-hallen. Der er hele tiden nye forsøg igang i et eller andet hjørne. Naturvins-dillen har fat i ham, men dog uden at gå over gevind. Han mener, at der er ting i den oprindelige måde at producere vin på som vi har glemt og som på sin vis skal genopdages.

Moretto

Fra Bisso´s ejendom Quila kan vi nu få lov at smage MX-Quila. Vinen er produceret på druen Moretto. Druesorten var nærmest forsvundet fra Piemonte. Hvad man ikke vidste var, at den var blevet indført i Mexico, hvor man havde forvekslet den med Nebbiolo. Den gav godt nok en anden type vin i Mexico end i Italien, men det mente man var klimatisk og geologisk bestemt. Det var først da der blev taget en DNA prøve af den mexicanske “Nebbiolo”, man fandt ud af, at den intet havde med Nebbiolo at gøre. Til gengæld fik druesorten en renæssance i Piemonte på grund af opdagelsen. Moretto gået fra 0,1 hektar til over 10 hektar i Piemonte på ganske få år. Bisso kalder af samme grund sin Moretto for “Mexican Nebbiolo” eller MX-Quila.

Bisso producerer vinen fuldstændig som var den Nebbiolo, men den kommer på ingen måde til at ligne Nebbiolo af den grund. Phenolerne i Nebbiolo er meget ustabile og bundfælder allerede inden vinen tappes. Det samme kan ikke siges om Moretto. Druen giver en mørk og saftig vin, med god tannin og kirsebæragtig karakter. Den kunne nemt tages for at være en top Sangiovese i en blindsmagning. Der er produceret et eneste fad af denne årgang 2019. 280 flasker i alt. 
Hvis du er eventyrlysten og elsker mangfoldigheden man finder blandt de italienske druer, så er denne vin et must!

Muscat

Der vokser masser af Muscat i området omkring Isola d´Asti. Faktisk er cirka halvdelen af markerne beplantet med druesorten. Primært for at levere druer til Moscato d´Asti produktionen. Bisso har egentlig aldrig brudt sig om Muscat. Men på en tur til Grækenland i 2017 opdagede han, at druen var til meget andet end søde mousserende vine. Her har han frembragt et lille tørt vidunder, hvor druens aromatiske profil er tæmmet så meget, at vinen rent faktisk byder ind med noget så sjældent for denne druesort som elegance.

Druerne kommer fra en parcel med gamle stokke, der leverer lavt udbytte og druer af en helt særlig kvalitet. Vinen er knastør med druens let parfumerede kendetegn, men som også besidder en helt masse andet: Elegance, insisterende syre og finurlig kompleksitet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *