Barolo terroir smagning

Barolo under lup

“Vin under lup-panelet” har været samlet igen. Denne aften i 2019 skulle vi smage Barolo.

Barolo line-up

For kan man smage sig frem til en mark i Barolo? Det var egentlig overskriften på invitationen til aftenens smagning. Tre marker var i spil, Ravera i Novello, Cannubi i Barolo og Bussia i Monforte. Men helt overordnet set, så var det jo mindre vigtigt hvilken mark Barolo´en kom fra. Vi var helt enkelt på jagt efter den smukkeste Barolo. Den lille twist med markerne gjorde dog ikke smagningen mindre interessant. Personligt ramte jeg 6 ud af 16 mulige på markerne. Det kan i den grad tilskrives tilfældigheder, for min tese om, at Ravera ville være mere tannisk og grøn i sit udtryk end de to andre marker lod ikke til at holde vand. Jeg ramte faktisk kun Ravera én gang…

De 16 Barolo´er stammede fra Cannubi (rød), Bussia (lilla) og Ravera (brun).

Markerne

De tre marker ligger alle omkring Barolo by. Cannubi lige nord for, med den mest sandede jordbund af de tre. Bussia mod øst, og Ravera mod syd. Sidstnævnte har en mere lerholdig jordbund end de to øvrige, og druerne modner senere på Ravera grundet en syd-østlig orientering mod solen. Ofte høstes Ravera 7-10 dage senere end de to andre marker.

Bussia er udskældt. Det er den største cru i Barolo, og derfor kommer der mange stilarter og kvaliteter herfra. Men hvis Bussia produceres fra den rigtige placering, af den rigtige producent så tæller den ganske enkelt blandt de største Barolo-oplevelser. Det gjorde den igen i dag.

16 vine fra top-producenter var udvalgt. Nøje udvalgt. Årgang 2013 hvis muligt, men enkelte vine endte med at blive smagt i andre årgange da 2013 ikke længere var tilgængelig. Således blev Pira/Chiara og Sandrone smagt i 2012 og Aldo Conterno smagt i 2014. Feltet var tæt og nuanceforskellene små på flere af vinene. Enkelte var mere modernistiske stilmæssigt, med mørkere frugt og tannin, men antallet af transparente, teglrøde Nebbiolo-vine var i overtal. Personligt er jeg klart mest til sidstnævnte stil, men det er jo ikke alle der har det sådan, og derfor var det spændende at se, hvordan panelet ville placere vinene. Der var dog udbredt enighed om tingene.

Aftenens resultat

Der var to vine der skilte sig klart ud. Damilano havde prop og måtte udgå. Scavino´s Cannubi lugtede af skaldyr og båndsalat, den gode gammeldags slags, hvor det har sat sig fast i kassettebåndoptageren og lugter brændt og varmt. Det var mystisk. Alle reagerede negativt på den. Det hjalp lidt på referencerne da “vandmelonskorpe glemt i solen” blev bragt på bane, men vinen var stadig underlig.

Aldo Conterno og Vietti skuffede. Det er to af de dyreste vine i feltet, men de lå begge og rodede omkring 90 point sammenlagt. Dagens største overraskelse var nok Serio & Batista´s Cannubi, der med en pris på blot 250 kroner hentede 91 point. Det skal dog tilføjes, at på dag to var der ikke meget liv i Serio & Batista, men flot balance på selve aftenen.

Aftenens top 5

Mølbæk Houlberg Jan Mads Sofie Humphrey Carsten Simon Jesper JR Samlet
1 La Bioca Bussia 94 98 94 97 95 94 95 94 96 94 95,1
2 Parusso Bussia 93 97 94 95 97 91 97 93 93 95 94,5
3 Cogno Ravera 91 94 95 95 95 91 90 92 95 93 93
4 Sandrone Cannubi 92 96 91 94 94 94 90 94 93 90 92,8
5 Reva Ravera 92 93 92 94 94 90 93 90 94 92 92,4

Hvad markerne angår, så skuffede Cannubi. Det virkede lidt som om, alle forventede, at det var Cannubi der skulle levere de store vine. Det kom ikke til at holde stik. Samlet snit på markernes vine endte som følger:

Bussia 92,36
Ravera 91,08
Cannubi 89,74

Cannubi blev dog trukket voldsomt ned af Scavino´s lave karakter.

Personlig top 5

Min personlige top ser ud som nedenstående. Det hele blev bekræftet af slatterne den følgende dag. Man kan i den grad diskutere hvordan en Barolo skal smage. Jeg hælder til det klassiske. De transparente, velkrydrede vine med afbalanceret tannin. De mørke vine, med bitter tannin, som nogen elsker, dem forstår jeg simpelthen ikke. Så her er min “klassiske” top 5.

2013 Bussia, Parusso
”Friskpresset hø, hybenroser, kamfer og karamel i næsen. Krydret, sitrende og elegant smag med medium tannin. Fantastisk balance. Elegant og insisterende på samme tid.”
95 point

2013 Bussia, La Bioca
”Tørrede daler, mokka, mynte, læder og jordbærkompot i næsen. Det vælter op med en masse rustikke modne indtryk. Stor harmonisk smag, med mange af de samme elementer. Smuk moden tannin. Ædelt, modent, perfekt.”
94 point

2013 Cannubi, Serio & Batista
”Floral karakter, mokka, varme jordbær og friskpresset hø. Let og elegant, men samtidig prirrende og insisterende. Flot balance. Det er tosse-god Barolo til ingen penge. ”
93 point

2013 Ravera, Elvio Gogno
“Frugtdrevet, mørk og saftig. Kirsebær, chokolade og mokka. Frisk frugtig smag, mere frugtig end oxydativ. Delikat og kompleks med velintegreret tannin.”
93 point

2013 Bussia, Silvano Bolmida
“Indbydende næse med jordbær, hø, rose, marcipan og balsamico. Kælen og saftig i munden, hvor det kælne alligevel får modspil af lidt tør ungdommelig tannin. ”
93 point

Det smagte panelet

Kommune: Barolo
Mark: Cannubi
Geologi: Sandholdig lerjord, ph 8,0, 10% kalksten, medium vand-kapacitet, medium fertilitet, høsttidspunkt: 6.-9. oktober

1. 2012 Boschis, Sandrone
2. 2014 Paolo Scavino
3. 2013 Marchesi di Barolo
4. 2014 Pira e Figli
5. 2013 Damilano
6 2013 Serio & Batista

Kommune: Monforte d´Alba
Mark: Bussia
Geologi: Mergel og sand, ph 8,1, 11% kalk, høj vandkapacitet, medium fertilitet, høsttidspunkt: 4./7. oktober
7. 2014 Aldo Conterno, Cicala
8. 2013 Parusso
9. 2013 Silvano Bolmida
10. 2013 La Bioca
11. 2013 Colla, Dardi le Rose

Kommune: Novello
Mark: Ravera
Geologi: Kalkholdig Mergel, PH 8,1, 11% Kalk, Høj vandkapacitet, høj fertilitet, høsttidspunkt: 7./13. oktober
12. 2013 Vietti
13. 2013 Elvio Cogno
14. 2013 Reva
15. 2013 Vajra
16. 2014 La Bioca

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *