Domaine Weinbach

Clos des Capucins er et kloster og en historisk vinmark i Alsace. Mark og kloster er anlagt i 1612 af Capuciner-munke. Opførelsen af klosteret, ved man fandt sted på grund af vindyrkningen i området. Der findes endda dokumentation for, at munkene helt fra grundlæggelsen arbejdede med Riesling, Silvaner, Tokay (Pinot Gris) og Traminer (Savagnin). Man mener der er blevet dyrket vin her på stedet helt tilbage til 800-tallet.

I dag hedder stedet Domaine Weinbach. Clos des Capucins – ejes i dag af familien Faller, der omdøbte stedet til “Weinbach”, som betyder “vin-bæk” og refererer til den bæk, der flyder gennem ejendommen på vej fra Vogeserne mod Rhinen. Brødrene Faller, Theodor og Jean-Baptiste, erhvervede ejendommen i 1898, efter at den var overgået fra national, til privat ejendom under den franske revolution. Brødrene gav gården videre til deres søn og nevø Théo. Théo blev en fremtrædende figur i Alsace. Han kæmpede blandt andet hårdt for at opnå AOC-status for Alsace-området, hvilket i øvrigt blev tildelt i 1962. Théo udvidede og forbedrede ejendommen.

Théo Faller døde i 1979 og overlod projektet i hænderne på sin kone Colette og hans døtre Catherine og Laurence, i 1998 begyndte de at anvende biodynamiske metoder og opnåede certificering i 2010. I 2014 dør Laurence meget uventet af hjertestop, i en alder af blot 47 år. Derfor overtog Catherine og hendes sønner Théo Leiber-Faller og Eddy Leiber-Faller ansvaret for Domainet. I dag er Catherine trådt lidt i baggrunden, så det er de to sønner der driver gården, de er i den grad en dynamisk duo, der som deres bedstefar, både formår at udvide og forbedre, samt lægge pres på de lokale myndigheder når de synes reglerne i Alsace er for gammeldags. For eksempel er brødrene meget optaget af at få indført “premier cru” i Alsace, samt muligheden for at blande druer, som helt sikkert vil blive et tema i fremtiden, grundet klimaforandringerne.

Markbesiddelser

Clos des Capucins er den muromkransede mark der omgiver gården. Marken er på fem hektar og er placeret med skråninger på begge sider, der giver beskyttelse mod vind og giver ​​et varmt mesoklima. Jordbunden består af sandet muldjord. Hvilket er én af tre jordbundstyper, som huset arbejder med. Den sandede jord i Clos´et giver lette og frugtrige vine.

Men Domaine Weinbach besidder efterhånden en del andre marker end klostrets oprindelige. De nyest tilkomne er parcellerne på Altenbourg, Furstentum GC, Marckrain GC og Mambourg GC, alle marker med kalkholdig ler. Den tunge jordbund giver vine med stor tyngde, men også med høj syre. Husets måske vigtigste mark er do, Schlossberg Grand Cru, en granitskråning der ligger umiddelbart over klostret. Fra sidstnævnte produceres noget af det bedste Riesling i Alsace, ja, måske i verden. Der er så lidt næring at finde på skråningen, at vinplanterne konsekvent yder et meget lille udbytte. Vinene der kommer ud af vækstbetingelserne er næsten germanske i stil, med lethed, mineralitet og fantastisk syre.

Druesorter

Tidligere dyrkede Weinbach stort set alle de klassiske Alsace-druer. Men fokus bliver mere og mere lagt på Riesling og Pinot Noir. Tiden er løbet lidt fra de aromatiske sorter som Gewürztraminer, Muscat og Pinot Gris. Forudsigelserne er også, at en druesort som Pinot Gris vil få det svært i Alsace i nær fremtid, grundet klimaforandringerne. Syren forsvinder simpelthen.

Klimaforandringerne driller også Riesling, men det er et problem som man kan overvinde ved at anvende andre dyrkningsmetoder. Riesling´s største problem er de lange tørkeperioder som Alsace oplever. Det er ikke fordi der kommer mindre vand, men det kommer bare koncentreret, over korte perioder. Derfor bliver alle nyplantninger med Riesling podet på rodmateriale, der bedre kan tackle tørken.

Pinot Noir får under Theo og Eddy langt større opmærksomhed end tidligere. Theo har arbejdet med Pinot Noir både i Bourgogne og Californien og de vil meget gerne skabe en tradition for stor Pinot fra Weinbach.

Vinifikation

Det der adskiller Domaine Weinbach fra rigtig meget andet i Alsace, det er lethed og elegance. Adspurgt om hvor elegancen kommer fra, svarer Eddy: “Vi høster tidligt, men ikke meget tidligt. Der er flere andre der er ude før os. Men klima og jordbund gør rigtig meget for os. Vi lader egentlig bare naturen gøre arbejdet færdigt, vinene spontangæres i store fudres, gærer helt ud og gennemgår malolaktisk gæring.”

Cuvée Théo-vinene, er opkaldt efter Théo Faller, og er Riesling- og Gewurztraminer-vine fremstillet udelukkende af Clos des Capucins-druer.

Vinmarken Schlossberg ligger majestætisk på bakkerne over vingården. Her handler det om Riesling. Schlossberg er sydvendt og var en af de første marker til at opnå Grand Cru status i Alsace. Jordbunden består af granit og sand, er veldrænet og vinplanterne øverst på marken i 400 meters højde skal virkelig kæmpe for næring. Husets topvin “Cuvée Catherine” er fra det mellemste stykke af marken. “Cuvée Colette” er fra stykket mellem Clos de Capucins og Schlossberg. Begge vine besidder stor intensitet og masser af syre. “Catherine” fordi den er høstet sent og fra gamle stokke (60-70 år), “Colette” fordi den ligger for foden af skråningen og henter noget mere næring. Riesling-vinen “Schlossberg” er nok den vin der bedst viser hvad en granitskråning gør ved Riesling. Vinen besidder en fantastisk elegance og en mineralitet og syre, der får mundvandet til at drive fra gummerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *