Ydmyg storhed på kanten af Schwarzwald
Markus Wöhrle er endnu et bevis på, at tysk vin er på vej ind i en ny æra. Det er ikke længere halvhjertede forsøg på at lave noget der er internationalt, men som alligevel klamrer sig til tyske traditioner, der kommer fra de bedste tyske vinmagere, – det er intet mindre end helhjertet, innovativ, perfektionistisk verdensklasse de leverer!
Der kommer heldigvis flere og flere producenter, der tager deres produkt alvorligt. Som mener at Tyskland´s fremtid ligger i kvalitet og ikke i fordums kvantitet. Jeg har besøgt mange af top-producenterne, og hver gang jeg gør det, bliver turen naturligvis lagt forbi eksisterende leverandører. Og det sker hver gang. Jeg sidder hos Wöhrle og bliver blæst bagover. Markus er noget nær tysk mester i hvidvin, og de røde har alle denne umiskendelige lette, krydrede, let reduktive Wöhrle karakter, som er lige præcis den vej Tyskland skal gå med Pinot for at være interessant for verdensmarkedet.
Det der er vildt ved Markus er, at han næsten hver gang man kommer forbi, har lavet et nyt eksperiment, forsøgt noget nyt, for at forbedre kvaliteten af hans vin, – uden at gå på kompromis med husets unikke stil. Jeg elsker det. Det vidner om ærgerrighed. Viljen til at stræbe mod stjernerne. At Markus selv er ydmygheden selv taler kun endnu mere til behageligheden ved et besøg på stedet.
Baden
Baden er tysklands 3. største vinregion, men langt fra en af de mest kendte. På eksportmarkedet er området næsten ikke-eksisterende. Området er tysklands varmeste vin-område, og egentlig tysklands modstykke til Alsace. Baden´s vinmarker løber på modsatte side af Rhinen, og strækker sig fra grænsen til Schweitz (Basel) i syd til vinområdet Franken i nord. En strækning på over 400 kilometer. Vinmarkerne ligger dog spredt, og ofte på sydvendte skråninger, så derfor er vinmark-arealet alligevel begrænset. Cirka 15.000 hektar er opdyrket med vin i Baden området, – det er samme antal som i Alsace, men Alsace er blot 170 kilometer langt.
Fordelen ved Baden, i forhold til et område som Alsace er, at her har man ikke de samme traditioner at holde i hævd, og samtidig så er den nye generation vinmagere meget omstillingsparate. Derfor blev Chardonnay i 1990 godkendt som selvstændig drue i området, og derfor er Spätburgunder blevet kæmpe stort i Baden. 36% af områdets vinmarker er i dag beplantet med druen, og det er formentlig ikke en trend der stopper sådan lige. Med de priser man efterhånden skal betale for Pinot Noir fra Bourgogne, så søger folk alternativer, – og det kan de i særdelshed få fra de gode producenter i Baden. Weingut Wörhle er en af dem.
Weingut Wöhrle i Lahr
Weingut Wöhrle ligger lige syd for Offenburg i byen Lahr. Ved Lahr skærer en dal sig ind i Schwarzwald, og det er i denne dal, på de sydvendte skråninger, at parret Markus og Tanja Wöhrle henter deres druer. De dyrker nogenlunde ligeligt røde og hvide druer, med hovedvægten på Bourgogne-druerne Spätburgunder (Pinot Noir), Weissburgunder (Pinot Blanc) og Chardonnay, men også Riesling og Grauburgunder (Pinot Gris). Familien Wöhrle købte gården “Weingut Stadt Lahr” i 1979 og i 2013 overtog Markus Wöhrle bedriften efter sin far, og omdøbte samtidig gården til Weingut Wöhrle. Markus er uddannet ønolog og har blandt andet arbejdet for en af tysklands absolutte top-producenter Müller-Cartoir i Pfalz. Arbejdsgiveren var/er også VDP medlem, og dyrker Riesling, Spätburgunder, Grauburgunder og Weissburgunder, – og arbejder i øvrigt også økologisk. Flere ting gjorde, at Markus kunne tage erfaringer med over i eget firma.
Spätburgunder fra tyske kloner
Markus Wöhrle forsøger ikke at lave burgundisk Pinot Noir. Han holder fast i den autencitet, der ligger i at bruge de kloner af Pinot Noir, som har vokset i området i årtier. Disse kloner har tilpasset sig klimaet omkring Lahr og leverer en lysere, mere krydret og syrlig Pinot. Markus sigter efter at levere en tysk udgave af Pinot Noir, som ikke kan skabes andre steder i verden. Man må sige det lykkes. Vinen er umiskendeligt tysk, men så velsmagende og afbalanceret, at den fejer mange Bourgogne Pinot´s af bordet, også selvom Bourgognerne koster noget mere.
I 2022 forsøgte Markus sig første gang med “pump overs” i sine Pinot gæringer. Det har givet vinene en fantastisk frugt og viskositet, og en fantastisk renhed. Sidstnævnte kan også skyldes årgangen, men faktum er, at den let reduktive karakter, som Wöhrle Spätburgunder ofte besidder, den er ikke eksisterende i 2022. Det er storladen rød moden frugt, der stråler op af glasset. Blide, bløde tanniner og pirrende krydret syre. Det lover godt for fremtidige årgange fra Markus.
Chardonnay i verdensklasse
Hvad Chardonnay angår kan Markus ikke løbe fra, at han kigger mod Bourgogne. Han har plantet burgundiske kloner og køber sågar sine fade hos bødkeren Damy i Meursault. Det har vist sig, at Lahr-dalen tager virkelig godt imod Chardonnay. Druerne modner flot og bevarer samtidig en syre, som mange Bourgogne-bønder ville blive misundelige over. Læg dertil, at hos Wöhrle er druerne i hænderne på en vanvittigt dygtig vinmager. Chardonnay dyrkes på Lahrer Kronenbühl og på Gottsacker.
Teufelslochgasse er en lille del af Lahrer Kronenbühl, som udmærker sig ved at have et højt indhold af kalksten. Markus spottede dette ret tidligt og havde en idé om, at lige netop denne jordtype ville kunne gøre noget godt for Chardonnay. Så han hentede Chardonnay-stiklinge i Bourgogne og nyplantede parcellen i 2015.
Parcellen er beplantet ekstremt tæt, med 50 centimeters afstand. Det giver et naturligt lavt udbytte pr. plante og ydermere beskæres planterne, så de kun sætter 2 klaser. Det giver en ekstrem kompleksitet.
Mosten har gennemgået 12 timers skindkontakt, og efterfølgende, et 6 timers meget skånsomt pres. Mosten er spontangæret på ét nyt egetræsfad – mere er der ikke produceret. Efter endt gæring har vinen hvilet 21 måneder på gærresterne.
Vinen er fuldstændig vild. Selv VDP har overgivet sig, og kigger i øjeblikket på, om Teufelslochgasse skal ophøjes til GG. Vinen dufter af citrus, urter, røg og hvid peber. Den er en censorisk eksplosion i munden, med lidt melon og abrikos, som suppleres af masser af syre, sten og røg. Spændstig, mineralsk, vanvittigt flot!
Verdensklasse vingård
Allerede i 2014 blev Markus nomineret til “Winemaker of the year” i Tyskland, så man har noteret sig hvad han går og laver. I 2018 får huset I tyske Vinum Weinguide tildelt titlen som “Årets vingård” og bliver rangeret blandt de absolutte top-producenter i Baden, kun overgået af Bernhard Huber og Dr. Heger. Hos Eichelmann, et andet tysk vinmagasin, er historien den samme. Wöhrle er i 2018 rykket op i kategorien “Verdensklasse vingård”. Markus er på vej til at gøre Wöhrle-navnet kendt. Han er perfektionist. Og man må jo af og til erkende, at perfektionisme kan være skide irriterende, men også at det virker. Der kommer ikke en eneste vin fra dette hus, uden at den oser af kvalitet, – og hans bedste vine hører ganske enkelt til i verdens-eliten! Husets top Chardonnay vil kunne glide direkte ind i en smagning af Puligny Montrachet uden at falde igennem. De bedste Spätburgunder vine er på samme ekstremt høje niveau.
Huset er medlem af VDP og har besiddelser på tre Grosse lage vinmarker: “Herrentisch”, “Kirchgasse” og “Gottsacker”. Hvilket betyder, at de må udstyres med den højeste udmærkelse for VDP medlemmer “GG”. Alle Weingut Wöhrle´s vinmarker dyrkes økologisk.