To søskende, eller mere præcist – et par tvillinger, er ved at melde sig ind i den absolutte elite af Barolo-producenter. Mirko og Federica lyder efternavnet Martini og har taget den La Morra-baserede vingårds tidligere ejers efternavn med sig, så “Gianni Voerzio” fra 2012 blev omdøbt til “Voerzio Martini”.
Hvis Gianni Voerzio lyder bekendt, så kan det have noget med Gianni´s bror, Roberto Voerzio, at gøre. Roberto Voerzio opnår nogle af de højeste priser for sine Barolo-vine. Der er rift om dem. Gianni har aldrig opnået helt samme succes, men har måske heller aldrig haft et ønske om at nå samme sted hen som sin bror. De to arvede vinmarker efter deres far. Han delte simpelthen sine parceller i to, så deres parceller ligger lige op ad hinanden. Potentialet er det samme.
Tvillingernes far, Piero Martini, og dennes bror drev en større vingård i Asti. Men italiensk temperament førte uenigheder med sig og faderen blev købt ud af familie virksomheden. I mellemtiden gik Mirko på ønologi-studiet i Torino og havde en underviser der hed Gianni Voerzio. De to klikkede godt. Gianni havde ingen arvinger og ville gerne se ejendommen blive drevet videre, så han spurgte Mirko om det var noget for ham at overtage. Her kom Piero´s penge fra salget af Asti-virksomheden i spil. Han købte gården, som Mirko og Federica driver i dag.
Som en del af salget blev der indgået aftale om, at Gianni skulle fungere som konsulent på gården i de første 3 år. Aftalen løb til 2015 hvorefter tvillingerne har overtaget driften.
Vingården ligger på vejen mellem La Morra og Verduno. Vi er med andre ord i den nordvestlige del af Barolo, i den del, der skaber de letteste og mest elegante Barolo-vine. Huset besidder 12 hektar, fordelt på cru markerne La Serra, Cerequio, Monvigliero og Boiolo.
Tilbage til fremtiden
Mirko og Federica har en klar idé om hvad de vil med vingården. De går naturens vej. En vej som flere og flere top-producenter tager. De gamle mekanismer genopdages, og der er ingen tvivl om, at tanken om at tage, men også give tilbage til naturen er en del af fremtidens vinbrug. Mirko og Federica´s marker er under omlægning til økologi, gæring foregår med naturgær og der skeles til biodynamiske dyrknings og produktionsmetoder. Nyplantninger foretages ved hjælp af stiklinge fra de planter der performer bedst på egne marker, fordi det helt logisk vil være disse planter, der har tilpasset sig omgivelserne bedst muligt. Man forsøger ikke at hente stiklinge ind fra andre top-marker, da kriterierne for succes ikke vil være de samme på en Voerzio Martini mark ved La Morra som på en Aldo Contreno mark ved Castiglione Falletto. De følger med andre ord den trend der er indenfor vinbrug i disse år. Landbruget er ved at finde tilbage til sit udgangspunkt, at være landbrug. Det ligger næsten i ordet “landbrug” at bruge jorden, at tage, men huske at give. Kemien er den store taber.
Voerzio Martini etiketterne er skabt af den lokale kunstner Gianni Gallo og hver etiket afbilleder en blomst, som vokser i Piemonte. Gallo er kunstneren bag mange vinetiketter i Barolo, også Vietti´s etiketter er prydet med hans tegninger.
Sortimentet
Nebbiolo fylder mest i landskabet. Stilen står skærende klart i hvert eneste glas, hver eneste flaske. Det er den transparente Nebbiolo uden for meget nyt fad der søges. Det jeg vil kalde den klassiske stil, og den stil som jeg mener tjener Barolo bedst.
Langhe Nebbiolo
Langhe Nebbiolo produceres rent faktisk fra cru marken Boiolo, der er nabo-mark til La Serra. “Ciabot della Luna” er en parcel øverst på Boiolo hvor der ligger et lille hus. “Ciabot” betyder lille hus, “Luna” betyder måne. Parcellen “Det lille hus under månen” er sydvest vendt, og her vokser udelukkende Nebbiolo klonen “Michet”. Klonen udmærker sig ved at sætte meget små druer og levere stor intensitet. Plantematerialet på Ciabot della Luna er 40 år. Vinen har tilbragt 8 måneder på en blanding af tonneaux (500 liters træfade) og franske barriques (225 liters træfade) hvoraf 2/3 fornys hvert år.
Barolo DOCG
Vinen produceres af druer fra markerne La Serra og Boiolo. Plantematerialet er omkring 50 år og leverer druer med stor intensitet. Dertil kommer, at der høstes “grønt” på markerne 3-4 gange i løbet af vækstsæsonen, for at reducere udbytte og kun stå tilbage med optimalt modne druer. Normalt høster Mirko og Federica ikke mere end 1 kilo druer pr. plante. Gæringen foregår i ståltanke og forløber typisk over 14 dage, dernæst overføres vinen til en blanding tonneaux og franske barriques. Cirka 2/3 af egetræsfadene fornys hvert år. Vinen tilbringer 24/30 måneder på træfad, alt efter årgangen.
Barolo cru La Serra
Barolo “La Serra” er produceret udelukkende på Nebbiolo klonen “Michet”. Plantematerialet på La Serra er 50 år og yder helt enestående intensitet. Læg dertil grøn høst og ekstremt lavt udbytte. Den tunge kalkholdige jord på La Serra giver en vin med en enorm intensitet. Det er den kraftigste cru i Voerzio Martini´s sortiment. Vinifikationen foregår på samme måde som husets Barolo DOCG, men La Serra indeholder hvert eneste år mere tørstof end Barolo DOCG. Vinen lagrer udelukkende på brugte fade, halvdelen på 2500 liters træfade og den anden halvdel på tonneau.
Barolo cru Cerequio
Cerequio er nabomark til La Serra, begge marker er syd-øst-vendte, men Cerequio ligger lavere på La Morra-bjerget og har en mere sandet jordbund. Det giver en lidt lettere vin, både hvad angår fylde og tannin. Vorzio Martini producerer årligt 2500 liter cru Cerequio – lige nok til at fylde et af deres store træfade. Skulle årgangen byde på en større høst, så deklassificeres den overskydende vin til Barolo DOCG.
Barolo cru Monvigliero
Marken ligger i 380 meters højde ved byen Verduno, på en bakkekam, der på modsatte side passeres af floden Tanaro. Disse betingelser giver et lidt køligere mikroklima. Samtidig er jordbunden sandet og medvirkende til at levere en af de letteste og mest forførende Nebbiolo-vine i hele Barolo. Årligt producerer Voerzi Martini blot 3 tonneau´s herfra.
De øvrige vine
Fra marken toppen af cru Boiolo, og parcellen “Ciabot della Luna” kommer også husets Barbera d´Alba. Druerne er høstet fra 40 år gamle stokke og besidder en intensitet, der ville være en anelse forvirrende hvis man fik serveret den blindt. Efter endt gæring macererer vin og skaller i 20-25 dage. Det er her den enorme intensitet i denne vin skabes. Vinen lagres 8 måneder på brugte barriques. Vinen der kommer ud af dette er så kompakt og så tanninrig, at man skulle tro det var Sangiovese man havde i glasset.
Husets hvidvine produceres ved hjælp af en 12 timers cryo-macerering. Druerne kværnes og blandes med tøris. På denne måde får du kontakt mellem most og skaller, men undgår oxydering. Teknikken gør, at der udvindes mere aroma af skallerne end ved et direkte pres. Det giver en strågul farve og en dybde og kompleksitet som er vildt skøn. Huset producerer en let og elegant Arneis, samt en mere kompleks vin på druen Timorasso. Sidstnævnte er blevet populær igennem de senere år. Lokalt kaldes druen for “Piemonte´s Riesling” og sammenligningen er måske ikke helt skæv, – kun lidt skæv. Faktum er, at druen oftest leverer en vin på omkring 14% alkohol, holder masser af syre og bliver bedre og bedre med alderen.