Man skulle ikke tro det, men det er et faktum, at kvalitetsniveauet på tysk Pinot Noir stiger hvert eneste år. En ting er, at “Den nye generation” får større erfaring med den moderne måde at fortolke druen på, som for eksempel hvilke kloner fungerer bedst hvor, og hvilke produktionsteknikker fungerer bedst med bestemte kloner. En anden ting er, at producenterne, af ovennævnte grund, finder frem til det udtryk de gerne vil levere. Et udtryk som går mere og mere i retning af, at skabe Pinot Noir, med et unikt tysk udtryk, – Pinot Noir, som ikke skabes noget andet sted i verden – og som man derfor med rette kan kalde “Spätburgunder”.
Rigtig sjovt var det at opleve, da Mr Ruby afviklede tysk versus fransk Pinot i foråret 2023. Her blev smagt Spätburgunder fra top-producenter i Tyskland mod 1er cru vine fra gode Bourgogne producenter. Nogle vine var svære at placere rent geografisk, fordi de mindede utroligt meget om hinanden. Men vindervinen fra Weingut Wöhrle var umiskendeligt tysk. Alligevel var det den vin smagepanelet faldt pladask for. Det tegner et klart billede af, at de bedste Spätburgunder-producenter er ved at finde deres identitet. Der kommer i øvrigt også flere og flere stjerner på den tyske vinscene, som for eksempel Gebrüder Mathis fra Baden, som heldigvis allerede står på hylderne hos Mr Ruby.
Hvordan blev vinene blev valgt til smagningen
Setup´et er sat i verden for at smage noget af det bedst mulige Tyskland har at byde på inden for Pinot Noir lige nu. Der er genvalg til flere producenter, ud fra devisen “Never change a winning team”. Men selvfølgelig skal der nyt input med hver gang, – så det er der. Der er fundet 5 vine udefra, valgt på omtaler fra internationale og nationale skribenter, samt et forsøg på at dække flest mulige områder og stilarter. 6 vine er fra Mr Ruby´s eget sortiment, som også viser meget forskellige stilarter. Diversiteten på feltet bliver enorm. Der vil være forskellige filosofier repræsenteret, forskellige jordbundstyper, forskelligt klonvalg, forskellige produktionsteknikker.
Vinene vil blive smagt semi-blindt. Det vil sige, at deltagerne ved hvilke vine de skal smage, de ved bare ikke hvornår de kommer. Der bliver smagt i 4 heats med 2 vine i første heat og 3 vine i de tre sidste. I første heat får i lov at smage to forskellige stilarter. Det kunne f. eks. være en vin produceret uden brug af helklasegæring, samt en vin med høj andel hele klaser i gæringen. Det skulle gerne være en rettesnor til de øvrige vine. Efter smagningen bliver der afgivet point og vinene afsløret. Der kan naturligvis gættes på hvad man tror der gemmer sig bag de indpakkede flasker, men det er ikke hoved-formålet. Det handler primært om at vurdere 11 top Spätburgunder vine mod hinanden, om at dufte og smage, og suge viden til sig.
De 11 vine til Spätburgunder Mesterskabet 2023:
2020 Saumagen GG, Rings, Pfalz
De to brødre Andy og Steffen driver i dag Weingut Rings. De er et godt billede på “Den nye generation”. Deres slogan er “Udvikling i stedet for tradition.” Og de udvikler, samtidig med at de udvikles. Jeg har smagt deres vine flere gange i de seneste 10 år og har altid fundet dem gode, men ikke ekstravagante. Efter sigende skulle de have taget et step op i de seneste årgange. Det skal vi have testet denne aften. Huset har landt andet besiddelser på kalkstensholdige Saumagen, hvor 1 hektar er beplantet med Pinot Noir. Primært franske kloner, men også en lille del (0,2 hektar) med den tyske klon GM2013. Vinen er spontangæret med 15% hele klaser og gærer i åbne trækar. Dernæst 18 måneders lagring på barriques, som primært er franske, både nye og brugte.
Detailpris 1200,- kroner, 95 point i Vinum Weinguide
2017 Im Sonnenschein GG, Ökonomierat Rebholz, Pfalz
Denne vin har fundet vej til smagningen af ren og skær nysgerrighed. Sabeth fra Gebrüder Mathis har nemlig stået i lære her. Rebholz skamroses for deres Riesling, men deres Pinot er også ved at opnå berømmelse.
“lm Sonnenschein” er en skråning, hvor der tidligere lå flere forskellige lieu-dits. Der er en del forskellige jordbundstyper på marken, men de steder hvor kalkstenen titter frem har Hansjörg Rebholz plantet forskellige kloner men primært den tyske Mariafelder M137 og Dijon 777. Druerne er håndplukket, komplet afstilket og har gennemgået en kold maceration inden spontangæringen. Vinen modner i 20 måneder på fade af fransk, østrigsk og tysk oprindelse, efterfulgt af tre års lagring på flaske. Vinen besidder intens frugt masser af krydderi, røg, nelliker, laurbærblad, tobak og kirsebær.
70 EUR, 95 point af James Suckling
2020 Rosenloch, Gebrüder Mathis, Baden
Det er mig stadig fuldkommen uforståeligt hvordan Sabeth og Severin har præsteret denne vin. Det er deres første årgang fra marken, og den smager som den største selvfølgelighed. Den er ædel og afbalanceret på en måde som normalt vil bygge på årelange erfaringer med klonvalg og jordbund.
Den kalkholdige lerjord på marken Rosenloch er beplantet med 60 år gamle Freiburger-kloner. Druerne er gæret med 15% hele klaser, spontangæret og har tilbragt 18 måneder i brugte barriques, som er indkøbt fra Bernhard Huber og Ökonomierat Rebholz. Vinen er tappet uden filtrering.
Detailpris 599,-, 95 point Vinexpressen
2020 Sonnenberg KT, Weingut Jülg, Pfalz
Jülg overgår sig selv her! Årgang 2020 fremstår friskere og lettere end de to ekstremt varme år 2018 og 2019. Der var knap så mange dage med over 30 grader i 2020 og især nætterne var kølige. Der blev høstet sidst i september, hvor de to tidligere årgange 18 og 19 bød på høst henholdsvis sidst i august og start september. De mørke kirsebær fra 2019 er skiftet ud med jordbær i denne helt exceptionelle årgang. Enorm saftighed, enorm fylde. Vinen dufter som en kæmpestor Bourgogne. Her er jordbærgrød, skovbund og brunkagedej. Dragende som bare…
Stor saftig og mundfyldende frugt, der holdes i hånden af frisk syre og let tanninbid. Fuldstændig enestående balance. Jülg´s utrættelige arbejde, og unikke tilgang til nye kloner og total afstilkning giver her så meget mening at man næsten fælder en tåre.
Detailpris 599,-, 98 point på Houlbergs Vinblog
2020 Kirchgasse GG, Weingut Wöhrle, Baden
Spätburgunder fra marken Kirchgasse, som har status af Grosses Gewächs, det man i VDP betegner som Grand Cru. Vinmarken Lahrer Kirchgasse ligger på en sydvendt skråning med form som et amfiteater hvorpå der er anlagt terrasser. Undergrunden består af Löss. Man har kunnet spore vindyrkning på Kirchgasse helt tilbage til år 1114. Marken har sit navn efter en gammel sti, som gik fra byen og op til Martinskirche, og derfor blev kaldt “An der Kirchgasse”. Marken er beplantet med et udvalg af Dijon-kloner, samt den tyske klon “Frank 105”. Reinhard Frank drev planteskole i Baden og hans klon “105” var indtil 2006 den mest udbredte Pinot klon i Baden, men er efterhånden blev klemt fra tronen. Klonen udemærker sig ved at have meget løse klaser, hvilket gør, at selv i meget våde år opstår der ikke råd i klaserne. Druerne er spontangærede. Andelen af hele klaser varierer fra år til år, i 2020 indgik cirka 15% hele klaser i gæringen. Vinen har lagret 12 måneder på barriques fra bødkeren “Taransaud”. Fadene er med medium toast, 40% var nye i årgang 2020.
Detailpris 549,-, 95 point på Houlbergs Vinblog
2019 Pinot Noix Ardoise, Daniel Twardowski, Mosel
Årgangen blev endnu en varm en af slagsen ved Mosel. Knap så varmt som 18, så det var tørken der var største problem. Undergrunden var i forvejen lav på vandreserver, og nu blev det værre. Årgangen blev derfor meget lille, med små druer fra få klaser. Koncentration var der med andre ord nok af, men også flot syre grundet tidlig høst. Der er brugt 50% hele klaser under gæringen. Den første årgang med en 3. vin sætter sit præg på Ardoise, – vinen fremstår mere præcis end nogensinde! Vinen dufter af røde bær, orangeskal og cedertræ. Smagen er elegant, mundfyldende, cremet, men med et sitrende bid af krydret mineralitet. Let tanninbid, som er perfekt afbalanceret. Eftersmagen fortsætter og fortsætter. Endnu engang er man målløs over, at 12,5% alkohol kan smage af så meget.
Detailpris 795,-, 96 point James Suckling
2020 Fürstenlager, Schloss Schönberg, Hessische-Bergstrasse
Fürstenlager er topmark i Hessische-Bergstrasse. Pinot Noir klonen Auer vokser her i rød granit, hvilket kreerer en fyrig nektar.
Klonen skaber en let og syrerig Pinot, med masser af røde frugtnoter og et pirrende krydderi. Det er som om d et hele forstærkes af den røde granit, så man her får Auer-klon x 2. Druerne er spontangæret med 15% hele klaser i karret. Vinen har lagret 18 måneder på brugte fade og er tappet uden filtrering. Vinen dufter af rabarber, jordbær, varme krydderier og sød lakrids. Smagen er rødfrugtet med frisk syre og modent lækkert tanninbid. Der er stof nok i denne vin til mange års lagring, men den smager fantastisk allerede nu. Eftersmag med masser af spicyness.
Detailpris 499,-, 95 point på Houlbergs Vinblog
2019 Herrenberg GG, Jean Stodden, Ahr
Jean Stodden har stolte traditioner med Pinot Noir. Huset er opført i 1900 af Alois Stodden. I dag er det tipoldebarnet Alexander, der står for vinfremstillingen. 88% af husets 7 hektar er beplantet med den lokale klon Kastenholz og klonen Ritter Spätburgunder og flere af stokkene er over 80 år gamle. Jean Stoddens stolthed er marken Recher Herrenberg – en stejl, sydvendt skifer-skråning hvor nogle af husets ældste stokke vokser.
Vinen er produceret med fuld afstilkning og spontangæring på ståltank. Først når vinen er færdiggæret overføres den til barriques, hvor den dog får lov at gennemgå malolaktisk gæring. En trediedel af fadene er nye. Vinen hviler 18 måneder på fade, inden den tappes.
Detailpris 895,-, 95 point i Falstaff
2018 Winklerberg Häusleboden Wanne, Dr. Heger, Baden
Winklerberg “Wanne” ligger på sydvendte skråninger på Kaiserstuhl, og kan med rette kalde sig en af Tysklands mest solbeskinnede vinmarker. Stokkene er 60 år gamle og vokser i en undergrund af vulkanske sten. Alle disse faktorer gør, at der høstes med ekstremt lavt udbytte. Det er Joachim Heger der i dag producerer husets vine. Joachim er et meget godt eksempel på den generation, der i disse år styrer tysk vin mod verdenstoppen. Som han siger “jeg kunne ikke have skabt de vine jeg gør, uden den vidensdeling der foregår i min omgangskreds”. Omgangskredsen tæller blandt andet Georg Breuer, Paul Fürst, Werner Knipser og Helmut Dönnhoff, – sværvægtere indenfor tysk vinproduktion. Wanne er beplantet med en Dijon-klon fra Clos de Vougeot, som blev sat her allerede i 1956. Druerne afstilkes altid, og gennemgår en kold macerering inden gæring. Winklerberg Wanne lagres i nye egetræsfade med let toast.
Detailpris 950,-
2020 Alte Lay GG, Burggarten, Ahr
Alte Lay er nabo til Kräuterberg, anlagt på stejle terrasser i den rødbrune skifer ved Walporzheim. Markens hældning er 50% og orienteret mod syd-sydøst. Vinen er produceret på de tyske kloner Geisenheim 20-13 og Ritter. Druerne har gennemgået en 5 dages koldmacerering inden gæring, med 30% hele klaser i gæringskarret. Dernæst har vinen tilbragt 15 måneder i to barriques af fransk eg (ikke nye) og er tappet ufiltreret.
Detailpris 499,-, 94 point i Falstaff
Bernhard Huber
Bare rolig. Der kommer Bernhard Huber på programmet. Men pt er der altså ingen GG på lager og det vides endnu ikke hvad og hvor lidt (tør ikke skrive hvor meget) der kommer til Danmark. Men Huber skal vi også smage denne aften.
En tanke om “Smagning: Spätburgunder Mesterskabet 2023”