Pierre Vincent Girardin

Hvornår er noget medfødt talent? Hvornår er noget innovativt? Hvornår er noget genialt? I princippet er det ligegyldigt. Én ting er sikker – det er IKKE rent og skært held, at Pierre Vincent Girardin (født 1998) laver stor vin.

Pierre Vincent Girardin i sin nybyggede kælder i Meursault

Det skulle være slut med vin…

Som søn af en af de største vinmagere i Bourgogne skulle man mene, at det var helt naturligt, at Pierre førte far Vincent´s ejendom og evner videre. Det var bare ikke tilfældet. Vincent Girardin solgte nemlig sin ejendom. Det skulle være slut med vin, livet skulle lægges om, han ville lave noget andet og satsede på afgrøder og kvæg i stedet. Men midt i processen står Pierre og bliver pludselig grebet af tanken om at blive vinbonde – og gudskelov for det. Knægten er i starten af tyverne og har vist sig at være begunstiget med vinmager-evner, der er som sendt fra himlen!

Domaine Pierre Vincent Girardin bliver til

I 2017 producerede Pierre Vincent Girardin sin første årgang. På daværende tidspunkt havde hans fra stadig 2,5 hektar vinmarker, hvilket slet ikke er nok til at leve af. Faderens store omgangskreds i Bourgogne tillod dog Pierre Vincent at supplere sine domaine-vinmarker med langvarige kontrakter med topavlere. Meursault Narvaux, Puligny 1er cru “la Folatières” og Batard-Montrachet er fra egne marker. Pierre er så heldig at kunne opkøbe druer fra selveste Le Montrachet. I dag producerer han omkring 80.000 flasker årligt, hvilket han selv godt kan grine lidt af, da mange af hans vinmager-venner producerer 1 million flasker eller mere.

Pierre dyrker sine marker økologisk og flere af hans samarbejdspartnere er også økologiske, men nogle få er ikke certificerede, derfor er han endnu ikke certificeret økologisk. Det er målet at blive det efterhånden som andelen af egne besiddelser vokser. Pierre ejer i dag 4,5 hektar og vil gerne op på 8.

Vingården ligger i Meursault og det er primært her husets egne besiddelser befinder sig. Jordbunden i lavlandet i Meursault har en meget høj andel af kalksten, og det er denne der giver Pierre´s vine deres helt særlige karakter. “Eclat de Calcaire” kalder han det – som skal henvise til den særlige energi kalkstenen overfører til vinen.

Pierre Vincent Girardin i sin nybyggede kælder i Meursault

Chardonnay

Hvidvinene produceres ved hjælp af et langsomt pres, som gør, at mosten får lov til at trække aromastoffer og syre ud af skallerne. Først sorteres druerne, kommer dernæst i kværnen, hvor stilke frasorteres og skindet brydes. Det handler for Pierre om at få så lang en skindkontakt som mulig, uden at trække bitterstoffer ud af skaller og kerner. Dernæst spontangæres vinene på temperaturregulerede ståltanke og lagres sidenhen på eg.

Da Pierre Vincent Girardin i 2017 skulle i gang med sin første høst havde han et altoverskyggende problem. Han skulle ud og have fat i nyt udstyr. Blandt andet nye træfade. Ikke nok med, at nye træfade er en dyr investering, men rent aromatisk er de også en voldsom indgriben i en hvidvins smag. Pierre ønsker træets tilstedeværelse, men ikke dominans. Derfor bestilte Pierre Vincent specielle 456 liters tønder fra blandt andet Chassin og Francois Freres. Han bestilte det første år hos 7 forskellige bødkere, men den elegante toast og det milde egetræspræg hos disse to bødkere gjorde, at det i dag kun er hos de to han bestiller fade.

Et 456 liters fad giver en forholdsmæssigt mindre kontaktflade mellem vin og fad, end et 228 liters fad. På den måde reducerer Pierre mængden af ​​ege-aroma. Men det er klart, at der er mere eg i Pierre´s første årgang 2017 end der er i 2018, hvor han altså havde brugt fadene én gang før.

Pinot Noir

Pierre´s rødvine er de alle produceret med henblik på elegance og bløde tanniner. Det fremhæver i Pierre´s verden en vins terroir når den ikke er for rå og bitter. Pierre arbejder med et skånsomt pres inden gæring. Under gæring bruger han “pump overs” frem for at arbejde manuelt med skallerne. Dette giver ham minimalt udtræk af bitre tanniner, men til gengæld masser af farve. Han anvender hele klaser i gæringen for at tilføre vinene noget syre, andelen varierer fra årgang til årgang. Den globale opvarmning gør, at syreindholdet bliver lavere i Bourgogne Pinot Noir. Dette kan i nogen grad modvirkes af stilke i gæringen. Vinene lagres i 228 liters træfade, hvoraf en stor andel er nye i de første årgange. Målet er at skære ned på denne andel, så han ender omkring de 20% nye fade hvert år. Vinene tappes ufiltrerede.

Klimaforandringer

Pierre Vincent Girardin er en af de første vinmagere fra Bourgogne jeg har hørt tale åbent om klimaforandringer. Det er enormt befriende, for der er virkelig ingen grund til at skjule, at Bourgogne står med et kæmpe problem. Bourgogne er ved at blive for varm til Pinot Noir! Det er intet mindre end en katastrofe. Planter med tørkestress er efterhånden helt almindeligt, blade og druer svitses af solen og høsttidspunktet bliver tidligere nærmest hvert år. I 2020 startede høsten af Pinot Noir sidst i August, hvilket er 3 uger tidligere end normalen for 25 år siden. Pierre anvender nye dyrkningsmetoder for at modvirke varmen. Han opbinder højere end mange naboer for at skabe mere skygge i vinmarken, hvilket afhjælper en masse af varmens følger. Og som nævnt, så kan man tilføre syre til vinen ved at anvende hele klaser i gæringen. Den store løvvæg sikrer ham også mere fotosyntese og derfor en hurtigere modning af druerne. Han han oftest høste tidligere end andre, men med stor modenhed og god syre. Det er forklaringen på, at Pierre´s alkoholprocenter ofte ligger omkring 13,5 hvor mange andre ligger på 14,5.

Har Pierre Vincent Girardin knækket koden?

Det korte svar er – JA. Hans hvidvine besidder aromaer af en anden verden. Hans Bourgogne Blanc Eclat de Calcaire fejer mange kommune-vine – ja, endda 1er cru vine af banen. Det er ufatteligt smukt strikket sammen. Så rene, så friske og så med denne helt særlige burgundiske mineralitet, som ingen andre i verden formår at gøre dem efter.
De røde er en verden for sig. Man skal lede længe efter bitre elementer. De har stor farvedybde. Er så saftige og delikate, at man sidder og tænker – uh, det smager godt, men jeg bliver nok træt af den i længden. Jeg kan røbe, at træt bliver du ikke. Du får bare lyst til mere. Det er Bourgogne med letløbsfaktor, og vine som bliver spændende at smage om 5 og 10 år. En klog mand sagde en gang til mig: “Hvis en vin ikke har balance som ung, så får den det aldrig!”
Pierre´s rødvine har balance. Ufatteligt smuk balance. Du bør unde dig selv og dine gæster en flaske.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *