Stahl holder legestue i Franken

Der er ikke noget at sige til, at Helmuth (en tilfældigt valgt ældre tysker) går rundt i sine “lederhosen” og ryster på hovedet, for intet er som det var engang. Tyskland er blevet en stor legeplads for veluddannede unge vinmagere, der ikke ser begrænsninger, men kun muligheder.

christian stahl
Christian Stahl

En oprørsk knægt tager over

“Franken” – du tænker små buttede flasker, de såkaldte Bocksbeutel, og du tænker druen Silvaner. Men det er altså ikke det der fylder hos Christian Stahl. Han er ikke bundet af traditioner, snarere viljen til at gå nye veje og producere absolut topvin. Han gør som det passer ham, – som på billedet ovenfor. Selvtilliden er i top. I hvert tilfælde i forhold til de ting han er god til. Selverkendelse er en god ting.

Winzerhof Stahl har ikke altid været en Winzerhof. Christians bedstefar havde køer og dyrkede forsekllige afgrøder. Det gør alle naboerne i øvrigt stadig. Man kan nemt få tanken, at man er kørt forkert når man skal finde gården. Der ligger ikke en vinmark lige i nærheden. Christians far var så småt begyndt at producere vin, fra druer i Tauber-dalen. Christian blev født i 1978 og han blev hurtigt fascineret af vinproduktionen. Han startede i lære på Weingut am Stein i Würzburg i 1999 og tilbragte derefter noget tid hos den biodynamiske vinproducent Jakob-Peter Kühn i Rheingau. Han afsluttede sine studier med et eksamensbevis ved Geisenheim University.

Sortimentet

Christian Stahl har Silvaner i sortiment, men det er ikke her han “shiner”. Det gør han til gengæld på Sauvignon Blanc og Chardonnay. To druer, som ikke mange i Franken dyrker. Men hvem ved, måske skulle de overveje det. Christian´s resultater er mildest talt forbløffende. Det samme kan man sige om hans resultater på Müller Thurgau og Scheurebe. Når disse druesorter hentes fra gamle stokke på stejle skråninger, så kan de noget helt særligt. Som Christian siger: “De sorter har jo aldrig fået lov at vokse i meget andet end en nedlagt kartoffelmark. Så bliver resultatet også derefter.”

Christian Stahl er ikke Franken, selvom det er Franken. Det er det moderne Tyskland. Det rykker ved alt hvad du troede du vidste. Ingenting er som det var.

Christian Stahl på stejle Hassenest ved Tauber-floden

International anerkendelse

Christian Stahl overtog i år 2005 sine forældres vingård på 1,5 hektar nær Tauber, en biflod til Main. På daværende tidspunkt besad huset kun jord ved Tauber, men Christian har udvidet besiddelserne, så han i dag kan tilbyde vin også fra top-besiddelser ved Main. Ikke, at Main er mere rigtig Franken end Tauber, men det er trods alt vinene fra de stejle skråninger langs Main, der har givet floden sit gode ry. Når det er skrevet, så skal det også slås fast, at Christian ikke giver meget for nostalgi. Der eksperimenteres og innoveres på livet løs. Christian er en visionær og knaldhamrende dygtig vinmager. Han blev kåret til “Newcomer of the year” i Falstaff i 2008 og “Winemaker of the Year” i Frankfurter Allgemeine i 2018.

Innovativt vinmageri

Christian er ikke bange for at gå nye veje. Som han siger: “Hvorfor bevidstløst søge modenhed der fører til en alkoholprocent på omkring 13%, hvis du kan få et modent udtryk i en vin ved langt lavere alkohol?”

Det er præcis det Christian Stahl leger med i en vin som “Sauvignon Blanc Pre-Release”. Tidligt høstet Sauvignon Blanc, som fremstår smukt moden, og så til gengæld med en skøn, drikkevenlig lav alkoholprocent på 11,5%.

Lærermesterens aftryk

Det fornægter sig ikke, at Christian har stået i lære hos Peter Jakob Kühn, der også arbejder meget med skindkontakt. Men filosofien er alligevel en anden. Kühn er ikke bange for det reduktive, Stahl vil kun have kompleksiteten, ellers en ren og frisk vin.

Skindkontakten bringer samtidig næring til gærcellerne, som takker for mineraltilskuddet ved at skabe en cremet og fuldmoden struktur på vinen. Det er ren og skær logik, som var gået tabt et eller andet sted i “industrialiseringen” af vinproduktion. Christian anvender skindkontakt på næsten alle vine. Det rene og stringente bevarer han gennem nedkøling. Christian arbejder med sine “macereringer” ved temperaturer på mellem 3 og 10 grader. På den måde udvindes kun få bitterstoffer og den mikrobiologiske aktivitet holdes på et minimum. Han arbejder ikke med nogen form for tilsætning af gasarter (nitrogen, kulsyre) som jeg ellers havde ham mistænkt for.

Selv hans basisvin på Riesling og Scheurebe, som hos Mr Ruby hedder “Mr Ruby´s favorite blend” er et eksempel på innovativt vinmageri. Her presses druerne godt nok, men mosten, med alle urenheder (primært frugtkød) får lov at stå koldt i 3 dage. Hver dag røres der i mosten, så most og urenheder kan “interagere” med hinanden. Det giver masser af smag og ernærer gærcellerne med masser af mineraler så en spontan gæring kan foretages uden problemer.

Besøg hos Christian Stahl

Hvis du kunne tænke dig at besøge Winzerhof Stahl, så lav en aftale. Christian Stahl er en utroligt travl mand, som udover at være vinmager og forestå alt salgsarbejdet med vinen, også er kok på familiens restaurant. Den formiddag jeg kom forbi var der mennesker over alt. De fór rundt mellem hinanden for at gøre klar til aftenen, som ville blive travl. Christian selv virkede meget rolig og fattet. “Det handler bare om at have gode folk!” sagde han. Men jeg er nu alligevel imponeret. Jeg er kun vinhandler. Bestrider faktisk kun én af de poster som Christian bestrider, og til trods for det, synes jeg ofte jeg har for travlt. Man spiser i øvrigt godt på Winzerhof Stahl men igen, bestil bord, ellers er der meget stor sandsynlighed for at køre forgæves. Bordbestilling her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *