EM i tør Riesling hos Mr Ruby 2021

Med forårets komme er det også tid til at få smagt på noget riesling. Og det sker, selvom temperaturerne sidst i maj ikke smager meget af forår i dette herrens år 2021. Endnu engang blev deltagerne godt underholdt. Måske ikke af værten, men så i hvert tilfælde af de vine de smagte. 12 vidt forskellige fortolkninger af riesling blev serveret. Flight 3 – med vin nummer 7, 8 og 9 var lige ved at blæse taget af Langdalsvej 75.

Hvordan er de 12 riesling vine valgt?

Et meget relevant spørgsmål. For der vil altid være noget nogen synes mangler i denne slags smagninger. Kriterierne er, at vinen skal være på riesling, den skal være tør, den skal have top-anmeldelser. Prisen er sådan set underordnet, men sjovt nok, så ender top riesling altid med at koste mellem 350 og 700 kroner, nogle endda mere. Cirka halvdelen af producenterne har fået genvalg på grund af tidligere præstationer ved samme begivenhed. Nye er valgt til, for at udvide horisonten. Husets egne, altså Mr Ruby´s, to GG producenter Franzen og Reverchon er selvskrevne. Det er ligesom dem der skal battles imod. Hvor gode er de egentlig. Mr Ruby siger de er gode, men har han ret?
I øvrigt vil Jülg være selvskrevet næste år, grundet hans VDP optagelse.

7 tyskere, 3 franskmænd og 2 østrigere var valgt. Hvorfor nu denne skævvridning? Det er bestemt ikke skævt. Der findes 24000 hektar med riesling i Tyskland, 4000 i Frankrig og 2000 i Østrig. Hvis man måler på denne måde, så har Frankrig faktisk kun krav på at have to vine med og Østrig en enkelt.

Aftenens forløb

Vinene blev smagt semi-blindt. Det vil sige, at deltagerne vidste hvilke vine de skulle smage, de vidste bare ikke hvornår de kom. Der blev smagt i 4 sæt med 3 vine i hver. Efter smagningen blev der afgivet point og vinene afsløret. Der kunne naturligvis gættes på hvad man troede der gemte sig bag de indpakkede flasker, men det var ikke hoved formålet. Det handlede udelukkende om at vurdere 12 top riesling vine mod hinanden.

De nye deltagere i år, i forhold til sidste år, var Philip Kuhn, Schätzel, Peter Jakob-Kühn, Bründlmayer og Pichler-Krutzler. Da Hugel deltog med senest frigivne Grossi Laüe fra 2013, så tillod jeg mig at smide en 2013 Calidus Mons fra Franzen ind i smagningen.

Mr Ruby havde som sædvanligt forsøgt at hjælpe/forvirre aftenens deltagere, ved at mærke alle vine med jordbundstype. Det burde røbe lidt om vinenes stil. Desværre må det nok erkendes, at flere producenter “over-producerer”. Der går for meget teknik i produktet og det efterlader for lidt “mineralitet”. Så hjælpen hjalp ikke så meget. Personligt synes jeg det er dejligt at se, at det er vinene med det mest autentiske riesling udtryk der ligger i toppen af feltet.

Resultatet af EM i riesling 2021

12018 Domaine Weinbach, Cuvée St Catherine, Schlossberg GC, Alsace96,0
22013 Calidus Mons, Bremmer Calmont, Franzen, Mosel95,4
32018 Ockfener Bockstein GG, Reverchon, Saar95,0
42017 Kellerberg, Pichler-Krutzler, Wachau94,5
52018 Lenchen GG, Peter Jakob-Kühn, Rheingau93,9
62017 Clos Häuserer, Zind-Humbrecht, Alsace93,8
72018 Kirchenstück GG, von Winning, Pfalz93,6
82018 Im Grossen Garten GG, Philip Kuhn, Pfalz93,2
92019 Heiligenstein Alte Reben, Bründlmayer, Kamptal92,3
102013 Grossi Laüe, Hugel, Alsace92,2
112018 Ölberg GG, Schätzel, Rheinhessen92,0
122018 Pettenthal GG, Kühling-Guillot, Rheinhessen91,9

Enormt tilfredsstillende, at tre vine, som er udvalgt til at stå på hylderne hos Mr Ruby ender på pladserne 1, 2 og 3. Det er næsten ikke til at få armene ned over. På lande fordelte scorerne sig som følger

1Frankrig94,0
2Tyskland93,6
3Østrig93,4

Noter og meninger

Nedenstående beskrivelser er naturligvis værtens noter og ikke et udtryk for den generelle holdning til vinene:

Første sæt – vi skulle lige i gang

1 Den parfumerede duft røbede vinens oprindelse. Jeg ved simpelthen ikke hvorfor riesling fra Østrig ofte dufter af sæbe – om det er en bestemt klon de bruger, om gærkulturerne er anderledes sammensat eller om det virkelig er den “fuldstændig kalkfri” jordbund, som de praler med, der gør det. Det er besynderligt. Vinen er rank, ren og stringent, men parfumen forvirrer mig. At vinen henter 100 point i Falstaff er næsten endnu mere forvirrende. Der var jeg ikke, og det var der ingen andre i lokalet der var. Jeg kunne knibe mig op på 93 point til Heiligenstein fra Bründlmayer. Samlet ender vinen med en score på 92,3.

2 Var heller ikke svær at spotte. Det meget tydelige alderspræg med nedfaldsæbler og petroleum i både duft og smag. En lidt for dominerende sødme i smagen, som blev mere og mere udtalt jo varmere vinen blev i glasset. Dette var uden den mindste tvivl Grossi Laüe fra Hugel. Jeg havde forventet noget andet. Det er jo klassisk Alsace det her, også lidt for klassisk. Det var aftenens klart sødeste og tungeste vin. Jeg gav vinen 90 point – samlet opnåede den 92,2.

3 En vin som var noget sværere at spotte. Den har en raffineret lethed over sig, måske specielt fordi den kommer lige efter tyngden fra Hugel. Jeg fandt letheden helt Mosel-agtig. Men en lille note af fad og en salt mineralitet sendte mig mere mod Rheinhessen og Pfalz. Vinen viste sig at være Im Grossen Garten fra Philip Kuhn. Ganske flot vin som jeg gav 94 point og som samlet fik 93,2 point.

Andet sæt – kvaliteten stiger

4 Markant bitterhed i smagen røber, at vi har fat i en af de producenter der arbejder med skindkontakt. Vinen virker også til at have en smule nyt fad, hvilket jeg ikke ved om Peter Jakob-Kühn bruger, men det var hans navn jeg endte med at skrive på blokken – og det viste sig at være korrekt. Vinen dufter meget reduktiv. Der er noget indelukket, eller som en deltager sagde “klaustrofobisk” over den. Den åbnede flot op efterhånden som den fik luft. Et spændene og anderledes glas riesling. 94 point fra Mr Ruby og samlet 93,9 – så stor enighed her.

5 Svulstig og powerfuld. Grape, ristet smør, nødder og lys rosin i næsen. Nogen bitterhed i smagen og en vild syre. En vin med et kæmpe udviklingspotentiale. Vinen viste sig at være Pettenthal fra Kühling-Guillot. Jeg er nødt til at notere, at huset skal have en chance mere ved EM 2022 – og da gerne med en vin der har lidt mere alder. Det kunne være rigtig interessant at se hvordan en udviklet udgave ville klare sig. Jeg endte på 95 point, men ikke alle var lige begejstrede, så den samlede score endte på beskedne 91,9.

6 Her blev jeg snydt så det drev. Hvilket vist skete for de fleste i lokalet. Den lethed. Den renhed. Den feminine struktur. Den fine raffinerede grønne, næsten umodne frugt. Den sprællevende syre. Det opfører sig som en tysker fra skifer! Men det er Østrigsk fra Gnejs. Pichler-Krutzler begejstrer. Jeg er kæmpe fan. Jeg gav vinen 96 point, samlet opnåede den 94,5.

Tredje sæt – taget letter

7 Det vildeste heat blev startet op af en sart fin sag med lidt nedfaldsæble, lidt røg, lidt popcorn. Saftig kompakt cremet smag. Så afgjort en af de mere komplekse vine i aftenens felt, men med en fantastisk syre, der spræller og frisker som en vesterhavsbrise. Vinen var Clos Häuserer fra Zind-Humbrecht, der ligesom sidste år kom i mit personlige topfelt. Jeg gav vinen 97 point – samlet endte vinen på 93,8.

8 Engleskum. Så sart, så fint, så velkonstrueret. Sikke en renhed, sikke en friskhed. Man kunne drikke litervis af dette hvis leveren og hjernen tillod det. Skal indrømme at jeg skrev Franzen, indtil jeg fik Franzen. Dette var nemlig Bockstein fra Reverchon. Enestående på alle måder. Moselsk på alle måder. 98 point herfra – og 95 point samlet.

9 Genkendt på sin duft af roser. Jeg elsker det her. Cremet, fyldigt, og med en lille brændende fornemmelse i eftersmagen fra den lidt for høje alkohol i 2018 årgangen. Det er eneste anke. Derfor ender vinen på 96 point fra undertegnede og 96 point samlet.

Fjerde sæt – aftenens vinder fundet

10 Grønne jordbær, hyben og gul stenfrugt i næsen. Stor kompleksitet, noget bitterhed, et strejf af noget surt. Som i eddike-surt. Tænker det er en af farerne ved at anvende skindkontakt. Det kan gå hen og sætte gang i nogle mælke- og eddike-syrebakterier. Naturvinsfreaks vil nok elske det, jeg er ikke så begejstret. Der er spændende ting i vinen, den udvikler sig i glasset, men det sure element forsvinder ikke. Ölberg fra Schätzel blev ikke favoritvin denne aften. 92 point herfra og 92 samlet.

11 Alt for nem at gætte. Den burgundiske note fornægter sig ikke. Von Winning er i glasset. Duft af kvæde, gul vingummi, røg og kokos. Det nye fad træder tydeligt frem. Cremet, eksotisk smag hvor syren giver fint modspil. Flot vin. Smager sindssygt godt. Men om riesling drukner i fremstillingsprocessen skal jeg undlade at forholde mig til i aften, blot konstatere, at den skiller sig markant ud fra resten af feltet. 94 point herfra – 93,6 samlet.

12 Så kom den. Franzen. Den som jeg allerede havde fået…
Men her er der bare ingen tvivl. Calidus Mons 13 er muligvis noget af det flotteste Franzen nogensinde har produceret. Vinen adskiller sig overhovedet ikke i farve og duft i forhold til de yngre vine i aftenens felt. Vinen er så frisk og elegant, at man tænker: bliver den nogensinde ældre? Syren er så smuk og pirrende som var vinen tappet i går. Fantastisk struktur, med lethed og elegance. Lidt cremet hvid fersken og sarte blomster i duft og smag. 97 point fra Mr Ruby og 95,4 i alt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *