Det vil være lidt kliché-agtigt at skrive “Så gik der endnu et år”, men det gjorde der jo. Og hvordan starter man ellers en beskrivelse af det år der lige er gået? Jeg går i tænkeboks, og har måske en alternativ klar når jeg skal beskrive året 2024.
De bedste vine set med Mr Ruby´s øjne er naturligvis et begrænset univers. Men det er ikke desto mindre et univers hvor der bliver gået i dybden. Så stol trygt på, at hvis du vil gøre gode køb indenfor tysk vin, – så er anbefalingerne herunder troværdige.
Årets “fund” – Gebrüder Mathis
To unge mennesker tegner overskriften for 2023. De hedder Severin og Sabeth og udgør parret bag vingården Gebrüder Mathis. Jeg fatter stadig ikke, at de to kom gående til min dør i Brabrand med 4 flasker vin under armen fordi de gerne ville starte eksport til Danmark. Det var kort og godt et mirakel!
Når jeg tænker på hvor meget jeg normalt læser, undersøger, forhører mig og tester før der dukker noget interessant op, så var det her intet mindre end fuldstændig skørt. For halleluja de to kan lave vin. De kommer til at blive to af de store stjerner på den tyske vinscene i de kommende år. Mark my words!
Tjek lige de ratings:
Og de har såmænd også leveret en af årets største oplevelser på Sekt-fronten. Mere herom senere.
Årets Spätburgunder
Det kan nok ikke overraske, at Gebrüder Mathis står for årets oplevelse i denne kategori. Sidst jeg havde en Pinot-oplevelse som denne er mange år siden, og det var en La Taché fra Vosne-Romanée der gav mig den. Det må have været en gang i 90´erne, da man stadig kunne betale for den slags og den gang Bourgogne smagte af Bourgogne. Niels Lillelund skrev i Jyllands Posten for få uger siden, – at dette var en af de bedste Spätburgunder-vine han havde smagt i sit liv – og gav den i øvrigt 96 point. Måske du skulle se at få det prøvet?
2020 Rosenloch, Gebrüder Mathis, Tuniberg, Baden
Nærmest forfinet duft med jordbærkompot, viol og orangeskal. Utroligt dragende duft. Rank og præcis i munden. Igen lidt jordbær, lyst og let, men med et balsamisk element, der svøber munden i velsmag. Moderat tannin, men til gengæld insisterende syre, der giver vinen noget tyngde og et sitrende krydderi i eftersmagen. Stadig meget ungdommelig, og så alligevel næsten umulig at holde sig fra fordi den simpelthen bare smager fremragende. Til 599,- kroner er det helt uhørt høj kvalitet! 95 point
2021 Sonnenberg KT, Weingut Jülg, Pfalz
Betagende duft af brombær, jordbær, kardemomme og blomme i madeira. Det er lyst og let, men alligevel med tyngde. Lækker viskositet i munden, delikat sødmefuld frugt, der afbalanceres perfekt af syre og tanninbid. Pirrende næsten julet krydderi i eftersmagen med let lakridsbid i enden. Et imponerende resultat, fra en besværlig årgang. 95 point
Årets Chardonnay
2020 Teufelslochgasse, Weingut Wöhrle, Baden
Et fuldstændig utroligt eksperiment, som måske ender med at tilføje en ny GG-mark til VDP´s register. Teufelslochgasse er en lille del af Lahrer Kronenbühl, som udmærker sig ved at have et højt indhold af kalksten. Markus spottede dette ret tidligt og havde en idé om, at lige netop denne jordtype ville kunne gøre noget godt for Chardonnay. Så han hentede Chardonnay-stiklinge i Bourgogne og nyplantede parcellen i 2015. 2020 er første årgang. Der blev produceret et fad i denne årgang. Af en fuldstændig enestående vin. Kendte vinanmeldere har budt “Batard-Montrachet” i en blindsmagning af vinen, som desværre er udsolgt. 97 point
2022 Opus Oskar Chardonnay, Jülg, Pfalz
Enestående, simpelthen! Jülg har fundet opskriften. Johannes har i årevis undgået malolaktisk gæring på sin Chardonnay, fordi han godt kunne lide den friske, mundvandsdrivende æblesyre. Men i 2021 var der så meget syre i Chardonnay, at han valgte at lade vinenes æblesyre omdanne til den blødere mælkesyre. En naturlig proces, som alle vine gennemgår naturligt med mindre de svovles. Forvandlingen fra tysk, stringent Chardonnay til nærmest burgundisk cremet struktur er vanvittig, og derfor har han gentaget proceduren i 2022. Det smager simpelthen så englene synger det her. Enorm dybde i næsen, med grillet fersken, papaya, karamel, ristede noter suppleret med et lidt grønt urtet præg. Stor cremet smag, der indtager munden med lige dele kælen sødme og frisk kølig syre. Det modne og lidt ristede går igen, suppleret med lidt bitterhed, der virkelig klæder det sødmefulde og kælne. Eftersmagen bare vokser og vokser i munden. Det er kæmpestor Chardonnay det her. Den fortjener ikke at blive sammenlignet med noget. Den fortjener at blive drukket af folk der elsker det moment som tysk vin gennemgår i disse år. Jeg vil bare sige: “Godt gået Johannes”. 96 point
2020 Ladoix 1er cru Les Gréchons et Foutrières, Marchand-Tawse, Bourgogne
Der er for mig ingen tvivl om, at hvid Bourgogne stadig kan være noget af det største, – og gid det må være det mange år endnu. Desværre, så får det nok en ende med sprød Chardonnay fra markerne på “De gyldne skråninger” på et tidspunkt, i takt med at klimaforandringerne ændrer vækstbetingelserne i området. Men her, fra en kølig østvendt skråning på Corton-højen, der bliver der stadig lavet sprød hvid Bourgogne. Det er en af de mest mindeværdige hvide Bourgogner jeg har drukket i 2023. Duft af hvid fersken, lidt fennikel og diskret fadkrydderi. Renheden er forbløffende i både duft og smag. Cremet lys frugt på tungen, som ledsages af letkrydret fadnote og en læskende, mundvandsdrivende frisk syre. Dette er et lille mesterværk. 95 point
Årets Riesling
1994 Scharzhofberger Kabinett, Egon Müller, Saar
Årets største Riesling-oplevelse, no doubt! Egon Müller med alder, det giver simpelthen så ufatteligt god mening. Fernis- og acetone-aromaerne ville skræmme nogen, men for kendere af Saar, så ved man, at det følger med modningen af Riesling herfra. Under modenheden ligger der stadig en klar grøn urtet note, solbærbusk og en knivskarp syre, der fletter sammen med sødmen på smukkeste, og utroligste, vis. Et mesterværk, der på en gang er tidløst, og som måske alligevel snart skal drikkes… 98 point
Vinen er i øvrigt både dyr og svær at opdrive. For dem der kunne have lyst til at stifte bekendtskab med en noget friskere udgave af Kabinett fra Egon Müller, så kunne en tilmelding til smagningen Riesling´s historie til foråret 2024 være en løsning.
2021 Bremmer Calmont GG, Weingut Franzen, Mosel
Den regnvåde årgang bringer mindelser om hvad Mosel var engang. Syren er tilbage, køligheden og elektriciteten er tilbage. Litchi, lime, hvide blomster, en anelse bivoks i næsen. Smagen besidder en cremet karakter, men er samtidig let, sitrende og luftig. Virkeligt lækker syre, med sten og mineralitet i eftersmagen. En vin der vil kunne blive lige så gammel som Egon Müller´s ovenfor, – og blive kæmpestort!
Køb rigeligt og læg det i kælderen, – eller drik det. Vinen fik en 2. plads ved årets EM i tør Riesling hos Mr Ruby og Vinum Weinguide er ved at falde i svime over Franzen´s niveau i årgang 2021 og 2022. Som de skriver: “Hvordan kan sådan en lethed, med omkring 11,5% alkohol, besidde så meget intensitet og indre styrke? Vi forstår det ikke. Prisen er sensationel!” 95 point
Årets mousserende
2019 Pinot Rosé Brut Nature, Gebrüder Mathis, Baden
Så blander de sig igen, Severin og Sabeth. Jeg opdagede deres mousserende Pinot Noir, ved at smage den ikke mousserende basisvin, der lå på fad i gårdens kælder. Behøver jeg skrive, at basisvinen smagte fuldstændig fantastisk. Det var nemt at forestille sig, at vinen ville være fantastisk, når den havde gæret endnu engang på flaske for at blive mousserende.
Det var naturligvis ikke denne årgang jeg smagte fra fad. Men produktionsmetoden er den samme, og vinen er et brag! Vinen har ligget 3 år på gæren og er ikke tilsat dosage ved degorciering.
Den er dyb pink. Lækker hindbær/jordbær-næse, der samtidig byder på myriader af krydderier fra fadlagringen, samt den lange autolyse på flaske. Smagen er mest hindbær, med friskhed, citrus og lidt kernebitterhed. Eftersmag med lidt hvid peber. Lækker mousse. Alt spiller. Det smager kort og godt virkelig godt 93 point
Årets Nebbiolo
2019 Barolo, Giacomo Borgogno & Fils, Piemonte, Italien
En Nebbiolo har såmænd sneget sig med iblandt årets største vinøse oplevelser. Det er ikke en af de dyreste der er blevet drukket i år, men det er en af de mest indlysende autentiske Barolo-vine jeg har drukket i mange år. Derfor skal den med. Vinen kan i øvrigt købes hos Mr Ruby.
Borgogno er traditionalister så det klodser. Her anvendes helt op til 40 dages macerering, så der trækkes virkelig noget tannin ud af skaller og kerner, inden husets Barolo blødgøres ved lagring i 24 måneder på store gamle træfade.
Nogle gange bliver folk forskrækkede når de møder den udtørrende tannin i en Barolo. Dette kunne være en af de vine der skræmte folk, – men det er det bare ikke. For den tannin der er i vinen, den besidder modenhed, – også bitterhed, men især modenhed. Der er slet ingen tvivl om, at druerne – og de kerner der var i dem, har været optimalt modne i 2019. Vinen dufter af lys frisk kirsch, frugten nærmest stråler op af glasset, suppleret med læder, tørret figen, chokolade og orangeskal. Vinen besidder en lækker viskositet, livlig frisk frugt og indbydende tannin. Der er en fantastisk solmodenhed og energi i denne vin. 93 point