Opskrift på braisserede svinekæber

Et våben mod dårligt humør

jacob_ruby, braisserede svinekæber
Jo, det tager lidt tid at frembringe braisserede svinekæber, men med en flaske rødvin ved sin side og Pink Floyd på anlægget – så flyver tiden…

Dagene bliver kortere, det bliver koldere,
– det går i en eller anden forstand bare ned af bakke. Så det er vigtigt at få fyldt depoterne op med godt humør. Og hvad giver bedre humør end at nyde et helt utroligt velsmagende måltid og et par gode flasker vin i gode venners lag? Nej vel. Det må simpelthen være meningen med, at vi har bosat os i det land vi har. At vi skal feste, æde og drikke i vinterhalvåret!

Hermed får du et lille tip til hvordan du kommer i lidt bedre humør. Hvordan dagene, der kortes, føles knap så korte, og hvordan påtrængende kulde afvises. Hemmeligheden er, at frembringe en portion braisserede svinekæber. Du skal afskrive et par timer eller tre til madlavning, fordelt over et par dage, men det er det hele værd. For sjældent bliver man så glad for at have brugt nogle timer i køkkenet. “Nogle timer” lyder måske af meget, så slemt er det faktisk ikke, for det meste af tiden passer retten sig selv, men det er dog mere besværligt end at smøre sig en rugbrøds-mad. Til gengæld vil du opleve en velsmag der er så vanvittig. Det sure, det søde og det salte smelter sammen i en symbiose så smuk, at man konstant er nødt til at bryde ud i jubel.

Indkøbsliste:

Til 4 personer

BRAISSEREDE SVINEKÆBER

1 kg svinekæber
2 spsk olie uden smag
1 stor gulerod
1 løg
2 fed hvidløg
1 stor håndfuld frisk timian
2 dl mørk øl
4 dl æblemost
1 dl æblecidereddike
1 tsk peberkorn
salt
5 dl hønsekødsbouillon – naturligvis hjemmelavet
2 spsk smør
evt. fløde

HØNSEKØDS BOUILLON

En hel kylling
2-3 Pastinakker
2-3 Gulerødder
2 Løg
Laurbærblade
Salt
Æblecidereddike
En kvist persille

GROV MOS

1 kg kartofler
1 knoldselleri
50-100 g smør eller efter smag
salt

Sådan gør du:

bouillon til braisserede svinekæber
I luksus-udgaven laver man selv sin bouillon

En bouillon opskrift er altid lidt på slum. Det hele koges op, og småkoger derefter i minimum tre timer. Det handler om at koge ind og koncentrere smag. Kan laves dagen før det skal bruges, eller flere dage før. Bouillonen kan jo bruges i mange retter. Tag en gryde der passer til emnet og tilsæt vand så kyllingen er dækket. Brug evt. kyllingebryst hvis du er lidt dovent anlagt. Bringes i kog.
Tag kyllingen op efter godt en time og kog resten ind til det bliver koncentreret og velsmagende.
Kyllingekøddet kan bruges til sandwich eller en salat dagen efter.

braisserede svinekæber
Braisserede svinekæber “in the making”

BRAISSEREDE SVINEKÆBER

* Skær senen af svinekæberne, så de ikke krøller sig sammen under tilberedning.
* Varm en stegegryde godt op og varm olien heri. Brun svinekæberne på alle sider.
* Gulerødder, løg og hvidløg og skæres i grove stykker. Svits grøntsagerne sammen med de brunede svinekæber.
* Tilsæt timian, øl, æblemost og eddike, og spar endelig ikke på eddiken! Alt det andet der kommer i denne ret smager sødt, så hæld noget surt i som modspil. Tilsæt også peber og lidt salt.
* Bring i kog, og lad væsken koge ind til det halve.
* Forvarm ovnen til 150º varmluft.
* Tilsæt så bouillon, bring i kog igen. Skum evt. urenheder af. Læg låg på og sæt gryden i ovnen i 1,5-2 timer.
* Tag så gryden ud af ovnen og sigt væsken over i en anden gryde.
* Saucen koges ind til det halve igen, så konsistensen bliver blank og klistret. Smag til med evt. lidt mere salt og eddike og afrund med smør og evt. lidt fløde. Vend forsigtigt de møre svinekæber i saucen, så de alle er dækkede.

GROV MOS

* Skræl kartofler og knoldselleri og skær i lige store stykker. Læg i en gryde og dæk med vand.
* Bring i kog og lad grøntsagerne simre til de er godt møre. Det tager ca. 40 minutter.
* Hæld vandet fra og lad det overskydende vand dampe helt af i gryden under låg på det varme blus.
* Mos sammen med smør med en kartoffelmoser eller en elpisker, til du har den ønskede struktur. Smag til undervejs med salt og peber.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *