Griesel & Compagnie – Sekthaus

Drømmen om den perfekte Sekt

Griesel & Compagnie ligger i Grieselstrasse i Bensheim lidt syd for Frankfurt am Main. Huset opstod i 2013 da et par fra Frankfurt opkøbte kooperativet i Bensheim med ønsket om at skabe noget unikt. De ville lave tysklands bedste Sekt. Til at gøre dette ansatte de Niko Brander som vinmager. Niko har erfaringer fra Weingut Fürst i Franken, samt fra sekt-huset Volker Raumland.

Det viste sig hurtigt, at Niko var den rigtige mand. Allerede første årgang tog de årlige sekt-smagninger med storm. I 2019 blev han kåret til årets upcoming vinmager af det tyske vinmagasin Vinum Weinguide. 

Hos Griesel & Compagnie produceres sekt, som man producerer en champagne. En grundvin gæres og fyldes på flaske, hvorefter lidt gær og sukker tilsættes, så andengæringen kan gå igang. Andengæringen producerer co2 og alkohol, men da kuldioxiden ikke kan slippe ud af flasken optages den istedet i vinen, der bliver mousserende.

Kvalitet – en vanvittig besættelse?

Første gang jeg besøger Niko griner han lidt, da snakken falder på det vanvid der ligger i, at være grebet af kvalitet. For huset her emmer af kvalitet. Markerne dyrkes efter økologiske principper, alt håndplukkes og sorteres, vinene spontangæres og der indkøbes nye fade hvert eneste år med den helt rigtige ristning. Der nipses, smages, poleres, drøftes og derfor produceres stor vin. Men hvorfor gør de det? Hvorfor er der nogen der tager deres fag til højder som mange forbrugere slet ikke værdsætter?
Det var det Niko grinede af. For det var mig der spurgte, og det er mig der er fuldstændig pjattet med hans vin – og som har påtaget mig opgaven at sælge det. 

Kælderarbejdet

Griesel & Compagnie blev helt sikkert født, da husets kælder blev vist frem af ejendomsmægleren. Den kælder er intet mindre end en konge værdig! Niko elsker den, men især fordi den er gammel og har bakterie- og svampekulturer, som er med til at give hans vine en særlig karakter.

Alle vine gæres på naturgær. Her tilsættes hverken gær eller svovl. Det eneste Niko behøver er tid. En spontan gæring kan tage lang tid, i nogle tilfælde gærer hans vine gærer 24 måneder! Så det kræver tålmodighed, men man belønnes med en kompleksitet, som er værd at vente på.
Til basisvinen arbejder Niko med ny eg, gammel eg, store og små træfade, samt ståltanke. Den fadlagrede vin vil altid kun udgøre en lille del af den færdige vin, men det er en vigtig del. Det er her Griesel Sekt opnår sit rustikke og unikke udtryk. Der foretages en del blandingsarbejde inden flaskegæringen, for at finde frem til det helt rigtig udtryk i den vin der skal gennemgå andengæringen på flaske.

“Tradition” serien lagres minimum 16 måneder på flaske. “Prestige” lagres 36 måneder, og i særlige tilfælde produceres Exquisit, som ligger endnu længere. Denne vin blev første gang solgt i 2017 i meget begrænset mængde.

For Niko er det både en ulempe og en fordel at han producerer vin i Hessische Bergstrasse, for som han siger, forventningerne fra de potentielle kunder er ikke store, og de har derfor let ved at blive positivt overraskede. Til gengæld havde det nok været nemmere at sælge en sekt fra Pfalz. De senere års udmærkelser og lovprisninger af hans produkt har dog skabt nysgerrighed og salget går derfor bedre end nogensinde.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *