Det er næsten uvirkeligt. På Fyn, lidt syd for Odense ligger et lille stråtægt bindingsværkshus og emmer af dansk landidyl. Men der er noget der ikke rigtig passer ind. Noget som gør, at man tror man er kørt forkert, eller kørt for langt. Huset er omgivet af vinmarker!
Når man så smager hvad Jacob Klitgaard formår at frembringe af druerne fra de vinmarker, så giver alting alligevel mening. Jacob Klitgaard er en af pionéerne i dansk vindyrkning. Han er i den grad med til at give andre tro på, at Danmark har en fremtid som vinland.
Det er ikke kun klimaforandringer der gør, at Jacob lykkes med sit projekt. Det er også en meget pragmatisk tilgang til det at dyrke vin i Danmark. “Det kan jo ikke nytte noget, at vi tænker: Nu vil jeg lave en mørk og kraftig rødvin. Vi er nødt til at tilpasse os til de muligheder vi har. Klimaet i Danmark er perfekt til produktion af mousserende vin, da druerne ikke skal være fuldmodne.”
Pinot Noir er den mest plantede sort på Jakob´s marker (ca. 1600 stokke). Her vokser to Spätburgunder-kloner GM 1x og GM 20-13, samt Pinot Noir Précoce. Pinot Noir er meget påvirkelig af det danske vejr, både i forhold til modningsgrad, modningstidspunkt og stor risiko for gråskimmel. “Klimaet er nok ikke helt til Pinot Noir endnu, men det kommer. Jeg vil gerne nå at arbejde med den i min levetid, derfor bliver den plantet nu”.
Solaris er næstmest plantede sort med 1200 stokke, Ortega med 250, samt en lille smule Chardonnay til test.
Jacob Klitgaard
Jacob Klitgaard er oprindeligt uddannet kok og drev sin egen restaurant i Odense. I 2004 flyttede han og konen fra midtbyen og ud på landejendommen i Sønder Nærå. Det var i første omgang ikke for at dyrke vin, men Jacob plantede nogle stokke og blev mere og mere grebet af tanken om at blive vinbonde. Han producerede sin første vin i 2005, men omtaler den selv som udrikkelig. Først i 2016 følte han, at resultatet var godt nok til, at det skulle kommercialiseres.
Jacob er ikke uddannet ønolog, men har lært vinmageriet gennem egne erfaringer og gennem råd og vejledning fra kollegaer i Danmark, samt i Tyskland og Frankrig.
Ejendommen består af cirka 1 hektar vinmarker. Jacob kan endnu ikke leve af sin vinproduktion, men drømmen er at kunne det en dag.
Sønder Nærå´s geologi
Det var primært huset og logistikken der fik familien Klitgaard til at bosætte sig i Sønder Nærå. Vindyrkningen kom til med tiden. Men når man nu er i gang, så er det jo fristende at finde ud af, om forholdene på stedet er velegnet til netop vin. Derfor har Jakob brugt meget tid på at studere geologien i området, – og der er faktisk noget der tyder på, at jordbunden lige netop her, er noget helt særligt.
Vinmarken er beliggende på en blød syd-syd/vest vendt skråning i dette område. Skråningen er dannet af aflejringer fra en smeltevandsflod som strømmede gennem området ved afslutningen af seneste istid, og som aflejrede op mod 20 meter tykke lag af grus, ler og forskellige stenarter. De øverste jordlag omkring Sønder Nærå består derfor af ler, blandet med sandjord og rige forekomster af kvarts, rød flint og mergel.
Vinmarken ligger ca. 60-70 meter over havets overflade, i et lyst, luftigt og bakket terræn hvilket giver et stabilt klima for vinstokkene. Dette er bl.a. med til at forebygge frostskader i det tidlige forår. Området kan også prale af en større mængde varme i vækstsæsonen end landsgennemsnittet.
Vinifikationen
Det er de mousserende vine der fylder billedet hos Klitgaard. Valget skyldes dels den høje syre som druerne ofte besidder i det danske klima.
Alle vine gærer på de naturlige gærceller fra druernes skind og gennemgår dernæst malolaktisk gæring, både for at blødgøre syre, men også for at opnå større dybde og kompleksitet i den færdige vin. Mosten til mousserende og hvide hvide vine gærer typisk ved 18-20 grader. De mousserende vine produceres efter champagnemetoden med andengæring i flasken. Flaskegæringen sættes i gang i august/september året efter høst.
De mousserende vine tilsættes ikke sulfit, da frugtsyre og naturlige kulsyre (CO2) er med til at stabilisere vinens holdbarhed og kvalitet. Alle vine er ufiltreret og er i fuld kontakt med bærmen (bundfald af døde gærceller) indtil vinene blive flasket. Stille vine frigives efter ca. 1,5 år. Mousserende vine efter ca. 3,5 år.
Smag på dansk vin, der peger direkte ind i fremtiden. Køb vinene hos Mr Ruby.