Unikke Franciacorta
Jeg havde hørt området omtalt i høje vendinger – naturligvis af italienere. For hvem ville ellers sammenligne et lille område i Norditalien med Champagne. Ja, man kan faktisk blive helt sur over den slags sammenligninger. For hvis man laver noget godt, hvorfor så sammenligne det med noget andre laver? Hvis man går i andres fodspor, så kommer man aldrig foran! Lad nu for pokker være med hele tiden at måle op mod andre. “Be unique”. Det er det unikke og anderledes der gør, at man er værd at beskæftige sig med. Og unikt og anderledes – det er lige netop hvad Franciacorta er!
For jeg blev nysgerrig, og har efterhånden smagt rigtig mange forskellige vine fra Franciacorta. Noget har været godt, noget har været skidt. Men når det er godt, så er det simpelthen virkelig lækkert. Og lad mig starte med at sige: Det er ikke Champagne!
Bevares, sammenligningen er naturlig nok, fordi vinene herfra flaskegæres og der er krav om minimum 18 måneders lagring på flaske før vinen må degorcieres og gøres klar til salg (i øvrigt er kravet kun 12 måneder i Champagne). Netop lagringstiden giver vinene en mousse, en kompleksitet og en finesse som er helt enestående.
Historien om Franciacorta
De første mousserende vine blev produceret i området i 1970 på vingården Berlucchi. Her opdagede man, at området ikke bare kunne imitere de store vine fra Champagne, men rent faktisk havde noget selvstændig karisma at byde ind med. Det indså andre producenter i området og derfor fulgte Ca´del Bosco og Bellavista snart efter med lignende produkter. Området fik grundet den høje klasse på de mousserende vine egen DOCG status i 1995.
Franciacorta-området er med sine blot 2300 hektar vinmarker og 14 millioner producerede flasker en meget lille spiller på markedet. Champagne-området dækker over 34.600 hektar og producerer årligt ca. 300 millioner flasker. Størrelsen på områderne er en af de ting der gør dem forskellige, noget andet er klimaet. Man har i Franciacorta langt bedre mulighed for at producere fuldmodne druer. Det gør, at Franciacorta er mindre syrlig, og mere frugtrig.
Området ligger i Lombardiet ved sydsiden af søen Iseo, og mellem byerne Brescia og Bergamo. Jordbunden er helt speciel lige her, den består af moræne-ler og er meget kalkholdig. Druesorterne der anvendes til de mousserende vine er primært Chardonnay, men også Pinot Blanc og Pinot Noir spiller en rolle. Druesorterne ligner jo næsten en copy/paste version af Champagne, men det er faktisk ikke tilfældet. Druerne har vokset her, siden munke fra klostret i Cluny i Bourgogne bragte dem hertil i 1100 tallet.
Processen kort
For dem der ikke helt har styr på hvordan en flaskegæret vin produceres, så beskrives processen her meget kort. Først produceres på helt normal vis en stille vin, det der i denne sammenhæng kaldes en base-vin. Denne vin vil holde cirka 10% alkohol. Base-vinen tappes på Champagne-flasker og tilsættes en nøje afmålt mængde sukker og gær. Flasken lukkes med kapsel og ligges i stakke i kælderen. Nu starter den gæring som gør vinen mousserende. Under gæringen produceres alkohol og kuldioxid. Da kuldioxiden ikke kan slippe ud af flasken bliver den istedet optaget i vinen. Efter endt gæring lader man vinen ligge sammen med gæren. Denne fase er ekstremt vigtig, da kontakten mellem døde gærceller og vin både udvikler vinens smag og mousse, denne fase kaldes også “autolyse”. Når vinen har lagret det ønskede antal måneder, så begynder man fasen, hvor gæren skal samles i flaskehalsen. Det blev før i tiden gjort reoler kaldet pupitre, men i dag bruges i vidt omfang robotter. Flasken drejes jævnligt og rejses langsomt. Når al gæren er samlet i flaskehalsen fryses gæren/flaskehalsen, kapslen tages af, og trykket i flasken skyder gæren ud. Flasken efterfyldes med samme vin, evt. lidt dosage/likør, og flasken lukkes med kork prop.
Antica Fratta
Antica Fratta blev stiftet i 1979. Vingården ligger i området Fratta ved byen Monticelli Brusati. Gården skulle være anlagt i midten af 1800-tallet og har altid været benyttet til vinproduktion. Kældrene er anlagt som et stort kors og gravet ind i et bakkedrag, så temperaturen her er ret konstant.
Hver flaske Franciacorta fra Antica Fratta tilbringer som minimum 30 måneder i kælderen, så der kræves plads! Målet på Antica Fratta var fra starten at producere et produkt, der skulle ligge i toppen af hvad Franciacorta kan præstere. Og helt ærligt, jeg tror aldrig jeg har smagt en Franciacorta så flot som Quintessence, der har lagret 50 måneder i husets kælder. Den er et vaskeægte scoop til prisen. Noget lignende fra Champagne ville koste det tre-dobbelte (skrev ham der også skrev, at man ikke skulle sammenligne de to!!!)
Satèn er områdets varemærke. Det er både en betegnelse for Blanc de Blanc, dvs. en vin produceret på Chardonnay og Pinot Blanc, men det er også en betegnelse for en bestemt produktionsmetode. En Saten tilsættes kun sukker og gær nok til at kunne nå et tryk på 4 bar efter flaskegæring. Normalt vil man søge at opnå 5 bar. De 4 bar gør moussen blødere og vinen mere delikat.
Der er ikke noget bedre en vin som er ægte lokal og produceret med sans for historien.
Helt enig Svend Erik 🙂