Erdener Prälat er uden sammenligning den mark der har størst betydning for hele området omkring Erden og Ürzig, og samtidig en af de mest eftertragtede marker ved Mosel.
Historien om Prälat kan fortælles på mange måder. Denne udgave tager udgangspunkt i vinmager Karl Erbes, som jeg har besøgt mange gange. Karl arbejdede i 50´erne og 60´erne som konsulterende vinmager i og omkring Ürzig. Kørte rundt mellem vingårdene på sin scooter og producerede vin. Han producerede blandt andet vin for flere medlemmer af familien Berres, som har været en af de ledende familier i vinavl omkring Ürzig i århundreder. Familien er stadig involveret i vinproduktion i området, men de bedste besiddelser på Prälat er ikke længere i Berres familiens eje. Karl Erbes var også kældermester på Mönchhof, der stadig producerer vin fra Prälat.
Karl fik dog lyst til at producere vine under eget navn. Det skete i forsøget på at få en mindre stressende hverdag, hvor de mange kunder ikke skulle slås om hans opmærksomhed. Karl besad ikke selv jord, men hans gode kontakter gjorde, at han ret hurtigt fik fat i små parceller på Ürziger Würzgarten, hvor han især havde fokus på parcellen “In der Kranklai”, som i hans øjne skaber vine på niveau med Prälat. Han startede egen vingård i 1967.
In Onnerts bliver forfremmet
Marken Prälat har ikke eksisteret under navnet “Prälat” ret længe. Før i tiden var den en del af Erdener Treppchen, men en stor samlet parcel, ejet af familien Berres. Parcellen gik under navnet “in Onnerts”. Det var først i slutningen af det 19. århundrede, at navnet Prälat dukkede op. Familien Berres mente de producerede en helt særlig Riesling fra deres parcel, og de tog patent på navnet Prälat og på en helt særlig etiket, som de anvendte til deres Erdener Treppchen vin. På etiketten stod dengang også “Erdener Treppchen” da den jo skulle overholde lovgivningen. Etiketten anvendes den dag i dag af flere af producenterne på Prälat.
Det gik med Prälat parcellen som det er gået med masser af andre markbesiddelser ved Mosel. Syv arvinger skal overtage 0,4 hektar, og de vælger nærmest alle, at gå egne veje. Med tiden er de små andele af Prälat blevet solgt fra, således at det i dag er svært at finde Berres navnet på personer bag produktion af vine fra marken. Eneste Berres der har besiddelser på Prälat er Helga Berres som har giftet sig ind i firmaet Peter Nicolay i Bernkastel-Kues. Her står Peter Nicolay på etiketten.
Vinlov med forviklinger
I 1971 blev en ny omdiskuteret vinlov indført i Tyskland. Den skulle gøre det lettere for forbrugeren at gennemskue virvaret af marknavne. Der er delte meninger om hvor meget godt der kom ud af den lov. Erdener Prälat blev efter en del tovtrækkeri nu formelt godkendt som selvstændig mark, men blev udvidet til en 1,5 hektar stor mark, til glæde for de producenter der nu pludselig kunne producere Erdener Prälat, som efterhånden var blevet et stærkt brand.
Parcellen “in der Kranklei” blev til gengæld lagt ind under 56 hektar store Würzgarten, til stor irritation for dem der producerede og stadig producerer vine af top-kvalitet fra Kranklei. De vine skulle nu pludselig sammenlignes med vine fra den sydvest- og vestvendte del af Würzgarten, men har i grunden rent geologisk mere til fælles med Prälat og Goldwingert. Goldwingert, der ligger klemt inde mellem Prälat og Kranklei fik efter en retssag med lov til at forblive under eget navn, til stor glæde for før omtalte Helga Berres og Weingut Peter Nicolay.
Enestående geologi og mikroklima
Men familien Berres havde jo ret. De besad faktisk en parcel som var unik. Erdener Prälat er i dag en stor del af vinmarkerne der ligger under klippen som rager op mellem Würzgarten og Erdener Treppchen og som samtidig markerer grænsen for to geologisk meget forskellige områder. På Würzgarten er det rød skifer der dominerer, og på Erdener Treppchen er det blå-grå skifer.
Prälat er sammensat af en bund af blå-grå skifer, toppet med et lag skifer med et højt indhold af jernoxid, som får den til at fremstå rødlig. Jordbunden er enormt stenet og vand afledes meget hurtigt. Marken er direkte sydvendt, med sol fra morgen til aften, på nær når de sene aftenstråler går ned bag Würzgarten. Klippen opvarmes af solen og afgiver denne varme til vinstokkene. Dette er en af de varmeste vinmarker ved hele Mosel, altid tidligere knopbrydning end andre, altid tidligere modning end andre. Prälat ligger samtidig så langt nede mod floden, at her er høj fugtighedsprocent, især i den obligatoriske “efterårs-Mosel-morgentåge”, hvilket er med til at fremprovokere Botrytis, som tilføjer en ekstra dimension til vinene. Vinstokkene på Prälat er mellem 60 og 100 år, hvilket betyder lavere udbytte og højere kvalitet.
Vinen fra Prälat
Vinen fra Prälat har et enormt potentiale. Den er oppulent, aromatisk og enormt kompleks. Vinen har en sær evne til at virke cremet og delikat som ung, for så at udvikle sig til at blive mere stringent og kompleks med alderen. Derfor har selv eksperter svært ved at vurdere de enkelte årganges potentiale når de smager dem umiddelbart efter frigivelse. Det er først efter 5-8 år de rigtig viser hvad de kan. En vin fra Prälat kan nemt klare 30-40 år i kælderen.
12 producenter har i dag besiddelser på Prälat. De tre største besiddere er Dr. Loosen 0,5 hektar, Mönchhof 0,25 hektar og Schmitges 0,25 hektar. De sidste 0,5 hektar er fordelt mellem 9 producenter, så det er ikke mange stokke der er til hver. Karl Erbes ejer under 0,1 hektar af den oprindelige Berres vinmark grænsende op til Erdener Treppchen.
Firmaet Karl Erbes
Karl Erbes produktionslokaler ligger i Ürzig for foden af Würzgarten. Huset blev grundlagt af Karl Erbes i 1967. I dag består firmaet Karl Erbes af 7 hektar vinmarker og Karl´s søn Stefan har overtaget driften af vingården. Produktionen koncentrerer sig om Würzgarten, med små besiddelser på Kranklei (0,3 ha) og Prälat (0,1 ha) som toppen af kransekagen. Tilgangen til Mosel-vin er klassisk. Det er sødme/syrebalancen der er vigtig. Dillen med at producere tørre vine har aldrig rigtig vundet indpas her. Der produceres Trocken udgaver af enkelte vine, men det er ikke her efterspørgslen ligger for firmaet, der har en stor eksport til det asiatiske marked. De klassiske tyske vines sødme står godt til det asiatiske køkken.
For familien Erbes har parcellen Kranklei et potentiale der er næsten lige så stort som Prälat. Og når man ser på luftfoto af de to marker, så giver det da også god mening, at de skulle kunne levere på nogenlunde samme niveau. Vinene fra Kranklei har en syre og en power der er helt enestående. Der er ikke noget at sige til, at Karl Erbes rystede på hovedet, da det i 1971 blev vedtaget, at Kranklei skulle ligges ind under Ürziger Würzgarten. For ham var det en degradering. Derfor var det glædeligt, da vinloven i 2014 blev ændret, og enkelte top-parceller fik lov at anvende “Gewann”-navne, eller “Lieu dit” som de kalder det i Frankrig. Vinene må nu kaldes “Ürziger in der Kranklei”.
Firmaet Dr. Loosen
Ernst Loosen er en anden stor spiller på Prälat. Weingut Dr. Loosen ligger lige uden for byen Bernkastel-Kues. Ernst Loosen blev udvalgt af sine søskende til at overtage familiens gård. De mente ikke, at hans arkæologi-studie ville bringe ham noget godt. Hans far var døende og i 1988 overtog han gården. involverede hurtigt sin bedste ven Bernie Schug til at hjælpe ham med at finde ud af, hvad han skulle stille op med arven.
I første omgang skulle de forsøge at lokalisere gårdens 19 hektar vinmarker. De fandt hurtigt ud af, at der aldrig var brugt klingende mønt på vedligeholdelse, hverken i kælderen eller i marken. Markerne var forsømte og beplantet med 60-100 år gamle Riesling-stokke, der ikke var podet på amerikanske rødder. Der var blevet sparet hvor spares kunne. Heldigvis havde Ernst heller ingen penge og forsøgte at få det bedst mulige ud af de gamle stokke. Det viste sig at blive en kæmpe gevinst for vingården, både hvad kvalitet angår, men også hvad renommé angår. De upodede stokke giver en helt særlig karakter til vinene fra Dr. Loosen.
Ernst skiftede arkæologi-studierne ud med ønologi-studiet på Geisenheim Universitet. Han og Schug udviklede stedet til at blive en af Mosel´s førende producenter, – og en af de største. I dag ejer Dr. Loosen 100 hektar ved Mosel. Der skabes forskellige kvalitetskategorier. Entry level produceres af opkøbte og egne druer og sælges under brandet ”Dr. L”. Top kvaliteterne sælges primært til gastronomien. Det er stadig arven fra farmand, der leverer de største vine i Loosen-porteføljen. Vinene fra upodede stokke på Wehlener Sonnenuhr, Ürziger Würzgarten, Erdener Prälat, Erdener Treppchen, Bernkasteler Lay og Graacher Himmelreich. Herfra produceres både tørre og søde vine.
Alle enkeltmarksvine er spontangærede og lagret på deres bærme i gamle egetræsfade i mindst 9 måneder. Enkeltmarks-vinene lagres på fad i mellem 12 (for sød) og op til 24 måneder (for tør) på bærmen før filtrering og aftapning.
En tanke om “Historien om Erdener Prälat”