De bedste vine 2024

Naturligvis vil du i dette blogindlæg primært finde anbefalinger på tyske vine, og flere af dem vil kunne købes hos Mr Ruby. Når det er sagt, så skal det tilføjes, at undertegnede forsøger at holde sig nogenlunde upartisk. Anbefalinger af egen import skal kun forekomme, hvis egen import har noget ekstravagant at byde på. Det kan jeg lykkeligvis tilføje, at det har de ofte. Det er enormt tilfredsstillende, at se hvordan niveauet til stadighed forbedres på vinene fra huse som for eksempel Wöhrle og Jülg, sidstnævnte er jo snart blandt de mest eftertragtede vinhuse i Tyskland.

Spätburgunder: Årets bedste og samtidig årets overraskelse

Året startede med et brag. Johannes Jülg stak en flaske i hånden på mig da jeg var forbi ham i Januar. Der var ikke meget info, det var en fadprøve og på en hvid etikette var relativt hjælpeløst skrevet “Par les deux”. Jeg blev sendt afsted med et: “Lad mig vide hvad du tænker.”
Jeg anede intet om pris, kvalitet, herkomst, – intet.
Vinen blev smagt ved hjemkomst og jeg blev blæst bagover. Johannes har med sin ven Peter Klein købt en parcel på Ilbesheimer Kalmit. Kalmit er en nærmest 1 til 1 kopi af Côte d´Or, både hvad jordbund, hældning og solorientering angår. Vinen er produceret fra gamle stokke af den tyske klon GM20-13. Produktionsmåden er klassisk Jülg. Det vil sige total afstilkning. Men her arbejdes altså med en gammel tysk klon, hvilket ikke er normalt for ham, – han arbejder helst med Dijon-kloner.

Der er dog ingen grund til at lave om på noget. Vinen smager himmelsk. Den har denne autentiske rødfrugtede tyske karakter, men er samtidig dyb og kompleks som en burgunder. Vinen underbygger i virkeligheden det jeg går og prædiker, – at de tyske kloner er en unik mulighed for, at Tyskland kan skabe sin helt eget pinot-stil. En pinot der ikke kan skabes i Californien eller i Bourgogne.
Alene på basisvinen skrev jeg 96+ i karakterbogen, og den har imponeret mange i løbet af året. Topvinen Ilbesheimer Kalmit, som er udsolgt i første årgang (2021), er blot endnu større, endnu mere intens og med lækkert og diskret tanninbid. Sidstnævnte vandt årets udgave af Spätburgunder Mesterskabet, det kan du læse om her.

Årgang 2022 er lige landet. Se sortimentet her: Par les deux

Spätburgunder er gået ind i en ny fase

Tysk pinot er gået ind i en ny fase. En form for ”modningsfase”. Der er gennem de sidste 10-15 år, blandt de bedste producenter, arbejdet på gradvist at forbedre produktet. Produktet er blevet godt, – og hvad i alverden har de nu gang i? – nu lægger de om!!! Som i fuldstændig om. Bernhard Huber har gjort det, Weingut Wöhrle har gjort det. Sikkert ikke uden tøven, og i hvert tilfælde ikke uden overvejelser, men stilændringen er i den grad gennemført og gennemført uden rysten på hånden. Alt er afstemt ned til mindste detalje.

Er vinene blevet bedre? Det er de nok. Men forandringer skal man lige vænne sig til. Wöhrle har minimeret det reduktive præg. Det har jeg intet imod. Reduktion er en farlig leg, og i nogle år stikker det helt af. Markus Wöhrle´s overgang til at benytte “pump overs” er kort og godt – genial. Seneste Spätburgunder Mesterskab bekræftede, at Wöhrle stadig tilhører den absolutte top. Rent, saftigt og med silkebløde tanniner. Prøv årgang 2022 Spätburgunder fra Wöhrle. Hold også øje med Bernhard Huber. Der kommer en lille smule 2022 hjem primo December.

Omlægningen hos Huber er ikke gennemført for at please nogen. Her afstilkes nu komplet. Væk er krydderiet fra stilkene. Der er skåret ned på mængden af nyt træ, og den der bruges, er med meget lav toast. Målet er at gengive markens terroir. Man kan næsten sige, at han går lidt i samme boldgade som Jülg. Umiddelbart er der dog mere tanninbid i Hubers udgaver. Vine til fremtiden.

Man må tage hatten af for de tyske pinot producenter. De hviler aldrig. De stræber hele tiden efter noget større og bedre. Jeg er stadig fan! Kæmpefan!!!

Årets “best buy” spätburgunder

Vi skal have fat i to vine her. En i hver sin prisklasse. For en varm august-dag mødtes jeg med et par vin-venner hos Daniel Twardowski ved Mosel. Vi skulle smage årgang 2021 som var ved at være klar til afskibning. Imens Daniels datter sad omgivet af badedyr i bilen og ventede på, at far havde tid til at tage på sommerferie fik vi os en af den slags oplevelser hvor underkæben rammer gulvet med et brag. Første vin vi smagte var tredie-vinen “3rd”, altså vinen fra unge stokke. Den har altid været god. Mere frugtig og ligefrem end “Ardoise” og “Hofberg”, men i 2021 er den intet mindre end fremragende! Årgangen hvor det regnede og regnede. Årgangen hvor man skulle tro det var umuligt at modne Pinot Noir ved Mosel…

“3rd” opfører sig som en virkeligt lækker Bourgogne. Fra topmark, topproducent. Sikke et krydderi. Kærnemælk. Karamel. Jordbær. Let men med dybde. Balance. Ingen arrig tannin, vinen fremstår modent og lækkert, med frisk syre. Daniel siger det er den lange modningsproces der har gjort det. Det er fremragende. Jeg skrev 94 point i notesbogen, inden hans datter kom og tog ham i hånden og sagde: “Nu kører vi far!”
Rådet må være – se at få købt noget! Du vil kunne imponere alt og alle med den. Til prisen 449,- er den stadig et scoop!

Køb “3rd” her

Det sådan helt rigtige “Best buy” er en gammel kending. Men det viser jo bare, at det ikke er nogen tilfældighed, at den har været fremhævet før. Hanewald-Schwerdt´s gutswein spätburgunder er et vaskeægte scoop! Du får så meget pinot for pengene, at det er svært at fatte. Enorm dybde og intensitet for bare 119,- kroner ved 6 flasker. Vinen er et “must” på enhver pinot-elskers hverdags vinreol.

Køb Hanewald-Schwerdt her

Andre lækkerier – spätburgunder

De højeste ratings i notatbogen blev i år givet til Fürst og Keller. Det lyder næsten som en kliché. Ikke desto mindre, så er det to af de producenter, der har imponeret mig mest i 2024 – og så selvfølgelig Par les deux.

Årets bedste: Keller med Bürgel 2017. Transparent, mineralsk, vellysten, indsmigrende. Nybagt brød, karamel og myriader af krydderier. Det hele er sart og fint, men alligevel med tyngde. Frugt der balsamerer tungen. Syre, der slår gnister. Umulig at skaffe. 97 point

Årets 2´er: Par les deux med topvinen Kalmit. Flottere vin fra den besværlige årgang 2021 findes næppe. Det er rødfrugtet, med skovbund og finurlige krydderier. Lækkert afstemt og silkeblød tannin. 96 point.

Årets 3´er: Fürst med sin Hunsrück GG 2021. Der er meget stilk i vinene fra Fürst, men også elegance, og elegancen redder dem. Sort te, kardemomme og kanel kan blive for meget, men her hjælper det bare med til at underbygge. Frugt med modne jordbær, stjernelækker syre. Køb hvis du kan få fat i noget. Det kan du højst sandsynligt ikke. 95 point

Årets bedste riesling

Tre vine popper op når jeg kigger i mine noter fra 2024. Den første er 2009 Pettenthal fra Keller (Rheinhessen) 97 point. Keller havde alderstegn i duften. Overmoden fersken, rødt æble, bivoks og lidt hyben, men i smagen var den frisk som en vårhare. En vild kontrast, at fornemme sødme i næsen, og så drikke en vin der er knastør. Forvirrende og smukt på samme tid.

2010 Graacher Himmelreich Spätlese fra Joh. Jos. Prüm (Mosel) 96 point. Prüm besad ikke skyggen af alder i hverken næse eller mund. Fantastisk renhed. Blomst, hvid fersken og lidt grønt æble. Ægte Mosel-kultur. Sødmen nærmest neutraliseres af vibrerende, sitrende syre.

Sidst men ikke mindst 2014 Silberlack fra Schloss Johannisberg (Rheingau) 95 point. Et vildt glas. Let alderstegn i form af nødder, Karl Johan svamp, syltet citron og brioche i duften, men du ville aldrig gætte på 10 år. Fantastisk syre og renhed i smagen. Vinen er stadig ung. Det gode ved den er, at den stadig er på lager hos Mr Ruby.

Konklusionen må være: Gem nu noget riesling i din vinreol!!! Den drue er som skabt til at blive drukket med både 10 og 20 år på bagen, sød som tør.

Årets “best buy” riesling

Foreløbig må vi nøjes med noget der måske kan blive lige så godt. I årets løb faldt jeg pladask for vinene fra Clüsserath-Eifel ved Trittenheim (Mosel). Der er virkelig storhed i de vine. Frem for alt fantastisk syre, tilsat en ubeskrivelig renhed. De er virkelig velproducerede, fra parceller, hvor riesling vokser direkte i skifervæggen. Det resulterer i lavt udbytte, og vidunderlig mineralitet. Det er vine, som vil blive stor kunst når de får noget alder. Husets Kabinett fra parcellen Gähteilen er allerede stor kunst. Her forenes sødme og syre på flotteste vis. Jeg havde den med som “blinder” til afterparty ved Dm i blindsmagning i København i foråret. Der blev blandt andet gættet på Kabinett fra Egon Müller! En vin der koster 6-7 gange så meget!!!

Til gengæld er sammenligningen ikke helt i hegnet. Syren er lige så vild her. Balancen, renheden. Jamen, jeg tøver ikke med at kalde huset for “Årets Riesling fund.”

Chardonnay er det næste store tyske mirakel

2024 står for mig som den endelige blåstempling af chardonnay som værende fremtidens drue i Tyskland. Pinot noir plejer at løbe med opmærksomheden på turene sydpå, men i oktober 2024 brillerede chardonnay, – fuldstændig!

Turen startede i nord, med en fadprøve af 2023 Chardonnay Hemsberg hos Schönberg. Julien har plantet en Montrachet-klon i granitten i Hessische-Bergstrasse, og hold da op! Det smager kæmpestort. Masser af moden frugt, fersken, papaya, lækkert fadkrydderi, cremet og intens smag, med sprød syre og citrusbid i enden. Mosten havde 9 gram syre inden malolaktisk gæring! Den ender på 6,4 i den færdige vin. Glæd jer til den kommer hjem i foråret 2025. Vi hilste lige på Taransaud-fadet med årgang 2024, der stod og sugede nærende varme til sig i den nedgående sol. Her er en af Tysklands næste store Chardonnay-vine ved at blive skabt!

Teufelslochgasse Chardonnay fra Wöhrle er mindst et step op, men til gengæld er det så også en af de bedste chardonnays i Tyskland. Parcellen på Erste Lage Kronenbühl, der blev forfremmet til Grosse Lage allerede efter første årgang. Et fad blev produceret i 2022. Der er nærmest intet af det, og det bliver revet væk hvert år når det kommer hjem. Med andre ord, der er ikke mere. Årgang 2023 kommer i september 2025. I samme kategori hører Opus Oskar fra Jülg (som også er udsolgt) og Chardonnay Kalkfels fra Par les deux. Sidstnævnte er stadig på lager.

Chardonnay: Blot anden årgang fra Gebrüder Mathis – og alligevel i top i Tyskland

2023 Chardonnay fra Gebüder Mathis er sublimt. Sikke en renhed, sikke en mundfornemmelse. Cremet, men med kølighed, pirrende og prikkende syre, samt diskret fadnote 93 point. Lidt mere intensitet på enkeltmarksvinen fra St. Morand 94 point. Desværre igen, meget få flasker. Skynd dig hvis du skal have fat i noget.

Bernhard Huber. Nej, det er der heller ikke meget af, og hele verden slås om det der er. Det er dyrt, det er godt, og det er vine som vil ældes med ynde. Huset har efterhånden mange års erfaring med at lave noget af det mest Bourgogne-tro Chardonnay i Tyskland. Hold øje med nyhedsbrev og webshop hvis du skal have noget, det forsvinder hurtigt. Se udvalget her

Hos Jülg stiger kvaliteten stadig. Imponerende nok. Får det nogensinde en ende? Husets Chardonnay-vine er ved at melde sig ind i den absolutte superliga. Især Opus-Oskar, der har sit navn fordi VDP ikke har klassificeret Pfalz i Chardonnay!!!! Wake up folks! Både Jülg´s egen, samt den kvalitet der kommer ud af ”Par les deux”-samarbejdet med Peter Klein, bør ikke kunne overses.

Konklusion

Summa summarum: Tysk Chardonnay er der hvor tysk Pinot Noir var for 10-15 år siden. Der er dog den helt store forskel, at Pinot Noir har vist vejen. Nu ved de unge tyske vinbønder, at det kan lade sig gøre. De har skabt miraklet en gang. Nu kommer det næste 😊

Årets sekt

Der er snart ikke en vinproducent i Tyskland, der ikke producerer sin egen flaskegærede mousserende vin. Tyskerne elsker bobler. Tyskland skulle være det land i Europa, som drikker mest mousserende vin målt pr. indbygger. Men en ting er jo, at producere det. Noget andet er – og det er det nye i Tyskland – at de producerer det med kvalitet for øje.

Et meget godt eksempel er Jülg. Huset har hele tiden haft Sekt som lidt af et sideprojekt, men produktet er blevet så godt, at efterspørgslen er steget. Af samme grund er produktionen øget og udgør nu op mod 20% af husets samlede produktion. Et vildt tal. Men produktet lyver ikke. En af årets største overraskelser kom netop fra denne produktion. Husets 2015 Chardonnay Reserve Extra Brut er noget af det mest rene, yndefulde og afbalancerede boblevand du kan komme i nærheden af. Lidt nedfaldsæble, lidt hvid fersken og grønne urter i næsen. Nuancer af gær og brioche med smøragtige undertoner. Nøddeagtig bitterhed i eftersmagen. Ren elegance og livlighed. 96 point.

Det klassiske spørgsmål vil opstå: Er Chardonnay Reserve på niveau med en Champagne til samme pris? Svaret må være, at du får for 799,- kroner oplevelse i denne vin. Sammenligningen ligger ligefor, men er ikke nødvendig. Jülg er Jülg. Sekt fra Jülg er Sekt fra Jülg. Snyd ikke dig selv, – 2015 Chardonnay Reserve er en kæmpe vin.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *