Spätburgunder Mesterskaberne 2020

Klimaforandringer og holdningsændringer er i disse år ved at gøre Tyskland til et mekka for Pinot Noir-elskere. Der er smæk for skillingen, hvis man finder det rigtige. Denne aften går vi ikke efter smæk for skillingen, her går vi kun efter det bedste. Der mangler nogle, sådan vil det altid være. Men Keller, Franz Keller, Jean Stodden med flere, får måske chancen næste år, hvis årets udvalgte ikke performer tilfredsstillende. Herunder præsenteres aftenens vine. Kom med, hvis du vil have en Spätburgunder-oplevelse! Begivenheden foregår den 28. maj klokken 18.

2016 Kirchberg GG, Salwey, Baden

4,5 hektar store Kirchberg ligger midt i Baden´s Spätburgunder epi-center Kaiserstuhl bakkerne. Bakkerne er opstået af den vulkanske aktivitet, der var i området i den miocæne tidsalder for ca. 5.000 millioner år siden. Jordbunden på Kirchberg består af golde vulkanske sten kaldet tefrit.
Om sommeren er det en tørre-ovn. Heldigvis er den 60 år gamle Kaiserstühler-klon vant til varmen og har et dybt forankret rodnet, så den klarer sig. Marken har en 45% hældning i en syd-sydvestlig retning.

Druerne er kun delvist afstilket. Kold macerering inden gæring for at udvinde farve og aroma. Gæret med naturgær. Vinen har tilbragt 14 måneder på barriques af Kaisestuhl eg, heraf var 50% nye. Aftapning uden filtrering.
Detailpris 450,-
94 point i Wine Enthusiast, 95 point på Falstaff.at

2017 Bischoffsberg GG, Benedikt Baltes, Franken

Grossheubacher Bischoffsberg er en af bedste rødvinsparceller langs hele Main. Direkte sydvendte stejle terrasser hvor alt arbejde skal gøres manuelt. Benedikt dyrker økologisk og hans mest betroede medarbejdere i marken er en flok får, som holder ukrudt væk og samtidig gøder jorden helt naturligt. Grossheubacher Bischoffsberg består af en sandet overfladejord, som gør vinene herfra mere frugtdrevne og lettere tilgængelige som unge, i forhold til hans vine fra Schlossberg GG.

Marken er beplantet med en god blanding af franske kloner og den tyske klon Ritter. I disse år har mange tyske producenter travlt med at plante franske kloner, men det bør man ikke gøre ukritisk. Ikke alle tyske kloner præsterer dårligere end en Dijon klon. Ritter-klonen benyttes også af producenter som Fürst (Franken) og Burggarten (Ahr). Vinen er spontangæret, lagret på lokalt producerede egetræsfade i 18 måneder og dernæst tappet uden filtrering.
Detailpris 450,-
94 point på Falstaff.at, 95 point af Rene Langdahl

2015 Kirschgarten GG, Philip Kuhn, Pfalz

Midt i kalkbruddene i Pfalz, ligger Philip Kuhn. Hans vine bærer tydeligt præg af den kalkholdige undergrund, især hans Riesling, men også Spätburgunder får en helt særlig karakter her. Marken Kirschgarten består af en topjord af Löss (silt) og en undergrund af mere massive kalkforekomster. Marken er beplantet med et udvalg af Dijon-kloner.

Philip lægger hårdt manuelt arbejde i sin gærende most, hvor han dagligt “masserer” skallerne for at trække makismal farve og aromaer ud af dem. Vinen lagres op til 24 måneder på nye barriques fra de bedste franske tonnelieries.
Detailpris i Tyskland: 40 EUR
93 point på Falstaff.at

2017 Kirchgasse GG, Weingut Wöhrle, Baden

I 2018 blev Markus Wöhrle, i det tyske Vinum Weinguide, tildelt titlen som “Årets vingård” i Baden. På vinbladets all-time rangliste over Baden producenter er Wöhrle kun overgået af Bernhard Huber og Dr. Heger.

Kirchgasse ligger på en direkte sydvendt skråning, i Lahr-dalen, som skærer sig ind i Schwarzwald. Lahr-dalen ligger lidt nord for Kaiserstuhl, og har ikke samme jordbundsforhold. Undergrunden består af Löss, hvilket giver en lidt lettere type Spätburgunder. Vinen er produceret af den tyske klon Frank 105 og et udvalg af Dijon-kloner. 30% hele klaser er gået med i gæringskarret. Druerne har gennemgået en koldmacerering inden gæringen er startet spontant. Den færdige vin har har lagret 13 måneder på barriques fra Taransaud med medium toast hvoraf 1/4 fornys hvert år.
Detailpris: 499,-
93 point i Vinbladet

2016 Pinot Noix, Daniel Twardowski, Mosel

Fra skiferskråningerne på Dhroner Hofberg henter Daniel sine druer. Lokalbefolkningen rystede på hovedet af ham, da han rykkede Riesling op og plantede Dijon kloner af Pinot Noir istedet. Men Pinot Noix er i de seneste årgange uden tvivl stemplet ind i kampen om at være en af tysklands bedste pinot´s. Her kaldes det ikke spätburgunder, for referancen er klar. Det er Bourgogne der er forbilledet. Af samme grund opkøber Daniel brugte fade fra bourgogne-huse som Armand Rousseau og Domaine de la Romanee Conti.

Han dyrker økologisk, presser nænsomt, gærer spontant og bruger gerne hele klaser, men varierer procentdelen efter stilkenes modenhed. I 2016 var der 25% hele klaser i gæringskarret. Efter endt gæring hviler vinen på gamle træfade i 24 måneder og der tappes naturligvis uden filtrering. Der bruges ingen pumper i kælderen. Alt foregår nænsomt, naturligt og roligt.
Detailpris 695,-
94 point på Falstaff.at, 94 point af René Langdal, 94 point af Vinbladet

2016 Pares GG, J. Neus, Rheinhessen

Et af de huse som i en årrække har kæmpet for at levere store pinot noir vine er Weingut Josef Neus. Huset blev grundlagt i 1881. Josef Neus har alle dage arbejdet efter sit helt eget “selection massale” system, hvor han har taget stiklinge fra de planter der performede bedst, og dyrket videre på dem. På den måde har han skabt sin helt egen Ingelheim´er klon.

Jordbunden på Pares består af Löss. Huset arbejder efter økologiske principper og er i certifikations-fasen så vinene fra 2021 må bære det grønne blad. Vinen er spontangæret, med 30% hele klaser og lagret på gamle egetræsfade i husets over 100 år gamle og helt fantastiske kælder i 18 måneder.
Detailpris 449,-
95 point på Falstaff.at

2017 Sonnenberg KB, Jülg, Pfalz

Ifølge det østrigske vinmagasin Falstaff, så er dette den bedste Spätburgunder produceret i Tyskland i 2017. Bureaukrati gør, at Johannes ikke må kalde denne vin andet end Sonnenberg. Druerne er hentet på parcellen “Kammerberg”, som ligger på den franske side af grænsen. Eneste marknavn der er godkendt af bureaukraterne er Sonnenberg. Derfor kalder han den blot KB. Kammerberg ligger med direkte sydlig orientering og Johannes har egentlig aldrig været i tvivl om, at hans bedste Pinot Noir blev hentet herfra. Dyb mørk, tanninrig.

Vinen er produceret af et udvalg af Dijon kloner. Druerne har gennemgået 14 dages macerering inden den spontane gæring er startet. Johannes gærer altid uden stilke. Vinen har lagret dels på 1. og 2. års barriques, dels på store gamle træfade og tappet ufiltreret.
Detailpris 499,-
95 point på Falstaff

2015 Kräuterberg, Burggarten, Ahr

Ubetinget en af de bedste marker i den kølige Ahr dal. På stejle terrasser, rejser Kraüterbergs vinplanter sig majestætisk mod himlen. Den rødbrune skifer giver en spændstighed og et krydderi til Spätburgunder som er ret enestående. Burggarten producerer 500 liter om året og Paul Schäfer er en af de vinmagere, som er med til at løfte Ahr til nye højder.

Vinen er produceret på de tyske kloner Gm 20-13 og Ritter. Druerne har gennemgået en 5 dages koldmacerering inden gæring, – 30% hele klaser i gæringskarret. Dernæst har vinen tilbragt 15 måneder i to barriques af fransk eg (ikke nye) og er tappet ufiltreret.
Detailpris 599,-
93 point af Gault Millau

2015 Winklerberg Wanne GG, Dr. Heger, Baden

Winklerberg Wanne er uden tvivl et af de varmeste og tørreste steder at dyrke Spätburgunder i Tyskland. Parcellen ligger på en direkte sydvendt skråning i Kaiserstuhl. Overfladejorden består af Löss, på en undergrund af vulkansk sten. Vinstokkene har efterhånden nået en alder på 60 år.

Det er Joachim Heger der i dag producerer husets vine. Joachim er et meget godt eksempel på den generation, der i disse år styrer tysk vin mod verdenstoppen. Som han siger “jeg kunne ikke have skabt de vine jeg gør, uden den vidensdeling der foregår i min omgangskreds”. Omgangskredsen tæller blandt andet Georg Breuer, Paul Fürst, Werner Knipser og Helmut Dönnhoff, – sværvægtere indenfor tysk vinproduktion.

Wanne er beplantet med en Dijon-klon fra Clos de Vougeot, som blev sat her allerede i 1956. Druerne afstikes altid, og gennemgår en kold macerering inden gæring. Winklerberg Wanne lagres i nye egetræsfade med let toast.
Detailpris i Tyskland 85 EUR
92 point på Falstaff.at

2013 Reserve du Patron, Knipser, Pfalz

Pinot Noir “Reserve du Patron” (RdP) blev første gang produceret i 2009. Med denne vin går Knipser benhårdt efter at producere det ypperste. Vinen produceres kun i de bedste år og sammenstikkes af de bedste fade i husets kælder. Vinen vil ofte bestå af en blanding af top parceller. Vinen lagrer 24-30 måneder på fad samt 24 måneder på flaske inden den frigives til salg 5 år efter høsten. Huset Knipser fornægter ikke de tyske kloner. Der er plantet en del Dijon-kloner de senere år, men flere tyske får lov at blive. Grundet produktionsmetoden vil denne vin derfor oftest være en blanding af flere forskellige kloner

Knipser ligger 6 minutters gang fra Philip Kuhn i byen Laumersheim i det nordlige Pfalz. Jordbunden i området er Löss over kalksten.
Detailpris i Tyskland 99 EUR
100 point i Gault Millau, 95 point på Falstaff.at

2016 Centgrafenberg, Fürst, Franken

Sydvendte Centgrafenberg er centrum for størstedelen af Fürsts vine. Her i Frankens lunere, vestlige hjørne også kaldet Churfranken, er består jordbunden af rødlige sandsten i modsætning til Frankens dominerende kalkholdige limstenparceller.
Paul Fürst står i dag for vinproduktionen på gården og husets Spätburgunder-vine ligger konsekvent blandt de bedste i Tyskland. Her dyrkes økologisk, med minimal interaktion under gæring og lagring og der tilsættes minimalt svovl for konservering. 20 måneders lagring på barriques fra burgundiske tonnelerier. Aftapning foregår naturligvis uden filtrering.
Marken Centgafenberg er beplantet med lige dele Ritter og Dijon kloner.
Detailpris i Tyskland 49 EUR
96 point på Falstaff.at

2017 Schlossberg GG, Bernhard Huber, Baden

Kongen af Baden! Ham de allesammen gerne vil overgå. Bernhard Huber´s marker ligger i Preisgau, samme område som Wöhrle. Jordbunden på de fleste af husets marker består af Löss og Muschelkalk. Huber anvender Dijon kloner. Alle topvine spontangæres med 20-30% hele klaser og lagrer på eg. I de senere årgange er andelen af ny eg skåret ned. Julian Huber, som har overtaget vinmager-hvervet på gården efter hans fars alt for tidlige død, er ved at finde sin egen stil. Mere rank, mere let. Aftapning uden filtrering.
Detailpris i Tyskland 65 EUR
96 point på Falstaff.at

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *