Wagram og Weinviertel – Löss er løsningen

Selvtilliden vokser i central-europa

af Sofie Thomasen og Jacob Ruby

Med skiferien for øje, venter snedækkede pister, solkyssede kinder kolde øl og lumumba forude. Men hvorfor egentlig ikke drikke Østrigs majestætiske hvidvin, grüner veltliner, når man holder pause fra sin slalom-susen ned af pisten? Især når vinene er så spændende, som de er blevet inden for de seneste år. Jo, vi ved godt, at Østrig har været hot før. Men så blev der lidt stille. Og så kom de stormende igen, – og det med en selvbevidsthed og selvtillid som aldrig før. Som en storslalom-løber uden angst på vej mod ny verdensrekord.

Grüner velt-hvafor en?

Grüner veltliner er Østrigs dronning og vigtigste druesort. Den grønne drue byder på alt fra syrerige, ranke og friske vine til komplekse, spicy og full bodied udgaver, og egner sig i høj grad til mad. Ud over at være den vigtigste drue, er det også Østrigs mest plantede, med hele 31 % af vinmarkarealet. En ny generation af vinmagere er ved at løfte den østrigske dronning ud af sin dvale og løfte hende op til at skabe sande mesterværker.

… Ind med kærligheden

Zuschmann_Schofmann
Else Zuschmann og Peter Schöf,mann

De unge producenter har øje på kvaliteten og kærligheden til deres vine. Glimrende eksempler på den nye generation af vinmagere, der forstår at iscenesætte grüner veltliner, er parret Zuschmann & Schöfmann, hvis kærlighed til hinanden og vinen skinner igennem i alle deres produkter, som viser koncentration og typicitet. Et andet par, som også lader deres kærlighed til vinen og regionen skinne igennem, er Ehmoser, som producerer strålende grüner veltliner og riesling præget af rank syre og flot spice.

Martina og Josef Ehmoser

Der har været en tendens til, at Østrigsk vin skulle komme fra de stejle skråninger i Wachau eller Kremstal. Men den ny generation af vinmagere er fuldstændig ligeglade med hvad tendenserne siger. De ved nemlig, at de kan producere stor vin, og det kan de især i de bløde bakker i upåagtede områder som Wagram og Weinviertel. Direkte adspurgt om hvad Wagram har at byde på, som Wachau og Kremstal ikke har, svarer Josef Ehmoser uden tøven: “Löss”.

De klassiske områder Wachau og Kremstal bliver udfordret af Wagram og Weinviertel.

Löss er løsningen

For både Ehmoser og Zuschmann & Schöfmann er jordbundstypen löss løsningen på vinligningen. Med löss som dominerende jordbund, trives grüner veltliner særdeles godt under de varme somre, fordi denne jordbundstype er god til at holde på det nedbør, som er faldet i løbet af foråret. Lerarten löss er en kombination af kvarts-sand og kalkholdigt ler, med en andel af kalk på helt op til 30%. Jordbunden indeholder masser af mineraler, som vinplanterne konstant kan nære sig af. Holder man udbyttet lavt, så er det små vidundere der kan skabes.

Pannoniske basin
Cirka sådan så Europa ud for 2 millioner år siden. Det pannoniske basin var fyldt med vand, og dermed bestod befolkningen i Ungarn stort set kun af fisk!!!

Weinviertel er scenen for Zuschmann & Schöfmann’s mesterværker. Området er præget af lavland og bløde bakker og er en del af det pannoniske basin, som er et kæmpe område i centraleuropa, der for to millioner år siden var dækket af vand. Den gamle havbund sørger blandt andet for store forekomster af kalk i jordbunden. I visse områder er forekomsten af muslingeskaller så stor, at du kan stå og pille dem op af jorden. Jordtypen kaldes Muschelkalk, og den giver stor grüner veltliner, men kan så sandelig også tilføre pinot noir en dybde som er overvældende. I bakkerne er det löss der dominerer.  Weinviertel er lig med varme somre og kolde vintre. Parret har siden 2015 været økologisk certificerede. Imellem rækkerne i vinmarken vokser en speciel symfoni af urter, græs og blomster, som nærer vinplanterne med mineraler og ”lokker” nyttige insekter til, f.eks. sommerfugle. I enkelte marker er der sat får ud for at holde græsset nede, og sørge for naturlig gødning.

löss_wagram
Her kan det dybe lag af Löss i Wagram iagtages på nærmeste hold.

Ehmosers hjemmebane er Wargram. Wagram består af bølgende bakker og langt hovedparten af markerne har en undergrund med Löss. Wagram ligger højere end Weinviertel, derfor er nætterne her kolde. Temperaturforskellen mellem nat og dag giver en utrolig sprødhed i Ehmoser´s vine. Her fokuseres der også på at lade naturen stå for størstedelen af arbejdet, med så lidt indblanding som muligt. Ehmoser lader terroir tale sit tydelige sprog, og fremviser rene, ranke og elegante vine af både grüner veltliner og riesling.

Alt i alt må det konstateres at Østrigsk vin er kommet stærkt tilbage, og at du i stedet for øl og glühwein på din skiferie, skal nyde et glas majestætiske grüner veltliner, på en frostklar solskinsdag i de østrigske alper.

Bemærkelsesværdige nyheder fra Østrig:

2016 Grüner Veltliner, Von den Terrassen, Josef Ehmoser +
Klassisk østrigsk Grüner Veltliner. Druerne er hentet primært fra marker med en undergrund af Löss. Gæret og lagret på ståltank. Det er friskhed, renhed og frugt der er drivkraften i denne vin. Vinen dufter af passionsfrugt, fersken og har en let urtet ”dild-karakter”. Saftig og fyldig i munden, men saftigheden får hele vejen modspil af frisk syre og citrus-bid, som gør vinen til intet mindre end et scoop til prisen. Fantastisk balance. Grønt lidt urtet bid i eftersmagen, som vil gøre vinen til en fortræffelig ledsager til lette retter med fisk.

2016 Grüner Veltliner Löss, Zuschmann & Schöfmann, Weinviertel ++
Gæringen er startet spontant. Efter endt gæring har vinen fået lov at hvile på gæren og der er foretaget regelmæssig battonage. Duft af ananas, røg, urter og vanille. Fantastisk fedme og struktur i munden. Det er Grüner Veltliner med gaspedalen i bund. Fedme som en Chardonnay, syre som en Riesling og så alligevel helt sin egen, med spicy mineralitet og røg i eftersmagen. Det er intet mindre end fænomenalt. Klarer nemt kraftigere fiskeretter og asiatisk inspirerede retter.

2016 Riesling Vom gelben Löss, Josef Ehmoser +
Riesling som det smager når det kommer fra marker med en undergrund af Löss. Vinen er gæret på ståltank og har fået lov at hvile på gærresterne efter endt gæring. Vinen dufter af ananas, fennikel og akacie-blomst. Cremet struktur, med sødme, men også pirrende syre, hvor akacie-krydderi driller tungen kærligt. Super saftig og fyldig vin. En fantastisk riesling, der byder ind med helt sit eget smagsbillede. Dette er ikke Mosel, det er ikke Alsace. Det er Wagram riesling dyrket på en jordbund af Löss. Prøv det!

2015 Grüner Veltliner Georgenberg, Josef Ehmoser ++
Enkeltmarksvin fra en af Josef Ehmoser´s bedste parceller. Jordbunden består 100% af Löss. Vinen er gæret kortvarigt med skallerne og har sluttet gæringen på store gamle træfade, og dernæst fået lov til at hvile på gærresterne. Der er foretaget regelmæssig battonage. Vinen opfører sig som en top-Bourgogne i glasset. Diskret duft med lidt eksotisk frugt, vanille og pirrende urtet krydderi. Delikat mundfylde, der får elegant modspil af stringent syre, kompleks og raffineret i munden afsluttende med en eftersmag med lang vedholdende let-krydret mineralitet. Smukt.

2015 Pinot Noir Muschelkalk Selektion, Zuschmann & Schöfmann ++
Specielt udvalgte Pinot Noir druer fra en mark med en høj andel muslingekalk. Gæringen er startet spontant og har varet 3 uger i 600 liters åbne kar. Under gæringen er vinen omstukket for at få druekernerne ud af processen og derved undgå for meget harsk tannin. Dybrød farve, men alligevel transparent. Duft af kirsebær, tør grøn vegetation, mokka, marcipan og lidt mørk chokolade. Vild intensitet i munden. Det er delikat og saftig Pinot Noir, med mange lag, kirsebær, kølig blåbær, frisk syre. Flot ekstraheret, for hverken farve eller tannin tager overhånd. Netop den relativt lyse farve gør, at det er meget overraskende at få den i munden. Kompleks som en top Bourgogne. Meget ung, men dyrisk velsmagende.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *