Turen går til Mosel

De tre overskrifter

Tre ting må være væsentlige på en tur til Mosel:
1. At få set Trier´s bymidte der emmer af historie, med levn helt tilbage fra Romernes tilstedeværelse.
2. At finde sig en lækker udsigt på en skråning et sted langs floden og
3. At få smagt en masse fantastisk Riesling.
Her er tips til, hvordan og hvor du kan finde det hele:

Hvad skal ses i Trier?

Kort_over_Trier
Kort over Trier. Her er tegnet cirkel om de 4 steder som kraftigt må anbefales at besøge. Det hele ligger indenfor gå-afstand.

Som med de fleste europæiske vindyrkende regioner, så har romerne sat deres præg på begivenhederne langs Mosel. Romerne var i området fra omkring år 0 til ca. år 350. Mange af de navne man finder på byerne og markerne ved Mosel har deres oprindelse fra denne tidsperiode. Blandt andet er byen Piesport en videreudvikling af romernes “Pisonis Portus” (Pisos havn). Bynavnet Trier stammer fra romernes “Augusta Treverorum”. Trier var hovedstad i den galliske del af romerriget fra år 259 til 279.

Trier_Porta_Nigra
Den romerske byport “Porta Nigra” er et vidne om et folk, som rent arkitektonisk var forud for sin tid.

I Trier finder man mange levn fra Romernes tilstedeværelse, og de bør ses når man er i byen. Det drejer sig bl.a. om ”Porta Nigra”, som er den bedst bevarede romerske byport nord for Alperne. Den romerske Basilika i Trier er oprindeligt opført i det 4. århundrede, men løbende vedligeholdt og står den dag i dag som et velholdt og smukt byggeri. Sct. Peters katedral kan ligeledes dateres tilbage til romerne. Sct. Peters katedral er resterne af en de største kirker i Nordeuropa og opført i år 330 af Romerne. Naboen Liebfrauenkirche er knap så prangende, men når man nu er i området så tag den lige med. Dette er den første gotiske kirke i tyskland opført i 1260.
”Kaiserthermen” den romerske badeanstalt bør også ses.

Smukke udkigspunkter langs Mosel

Trittenheimer_Apotheke
Udsigten fra Leiwener Klostergarten mod Trittenheimer Apotheke

De stejle skråninger langs den snoede Mosel-flod giver nogle helt fantastiske muligheder for at sætte sig ned med en vanvittigt smuk udsigt og fundere over tilværelsen. Et af mine favorit udsigtspunkter er skråningen ved Trittenheimer Apotheke/Leiwener Klostergarten. Her sidder man for enden af en af ”Mosel-sløjferne” og kan se prammene komme sejlene mod sig fra Trier for efter at have fulgt svinget, at sejle væk fra sig imod Piesport. Udsigten er ualmindeligt smuk og giver et fantastisk billede af, hvor unikt dette scenarie er – både som vinområde, men også rent geologisk og som natur-område.

mosel_erdener_treppchen_schmitges
Højdeskræk kan ikke forenes med en klatretur på Erdener Treppchen

Et andet favorit-sted, som dog kun er for folk uden højdeskræk, er skråningerne over Ürzig og Erden. Her får man et godt indblik i vinbøndernes arbejdsbetingelser på de stejleste skråninger. Der findes en vandresti på skråningerne, hvor der på visse stejle stykker er spændt et reb ud, så man ikke risikerer at skride i Mosel fra 100 meters højde!!! Vandrestien starter ved den romerske Kelterstation for foden af Erdener Treppchen. Her kan man så samtidig få lidt historie med og iagttage hvordan man lavede vin i området for et par tusinde år siden.

Hvor skal vi smage Riesling ved Mosel?

Der findes flere hundrede små vinbønder langs Mosel. Man skal ikke forvente, at de alle producerer gudedråber. Det er en rigtig god idé, at finde ud af hjemmefra hvad man vil smage og hvornår og så få lavet en aftale på forhånd. Man kan nemt spilde en dag på at rende rundt og lede efter et sted at smage, og måske endda komme til at smage på halvkedelige, halvsøde vine, som der stadig produceres en del af ved Mosel. De bedste producenter er ikke dem der skilter med ”Weinprobe”, det har de ikke behov for. Man bliver også taget langt mere seriøst hvis man laver en aftale på forhånd. Så giver huset sig tid til alle historierne – og vinene.

mosel_schmitges_vinothek
Vinsmagning med Andreas Schmitges i gårdens Vinothek i Erden

Weingut Schmitges i Erden har et lækkert Vinothek hvor man kan komme ind fra gaden og smage. En aftale er dog stadig en god idé hvis man vil have deres fulde opmærksomhed. En anbefaling herfra kunne være at besøge firmaet Karl Erbes i Ürzig og Schmitges i Erden. De producerer vine fra nogle af de samme marker, men med hver deres unikke stil. Karl Erbes hælder til den lidt gammeldags Mosel-stil hvor petroleums-duften er ønsket. Schmitges er mere moderne. Det er renhed og mineralitet der er i hovedsædet her. Petroleumsduften ses som et alderstegn og er ikke ønsket i de unge vine.

Hvor spiser man ved Mosel?

Weinstube_Kesselstatt
Hygge, landkøkken og fantastisk Riesling i Kesselstatts Weinstube

Gastronomisk kan Mosel være en udfordring. Der går ofte Schnitzel, Bratwurst og Sauerkraut i det, men det er jo fordi Schnitzel, Bratwurst og Sauerkraut er det man spiser her. Man skal være indstillet på et landligt køkken med begge ben på jorden, ikke højtragende gastronomi. Men den lokale madkultur kan faktisk også give oplevelser. Efter et besøg på Weinstube Kesselstatt i Trier vil du vide hvad jeg mener. Bestil en ”Lyoner Topf” – det er en dyb tallerken indeholdende brasede kartofler og ditto pølse – og bestil dertil en flaske Riesling Feinherb – så synger englene i løbet af et øjeblik. Et andet sted som skal fremhæves, når anbefalingerne herfra alligevel går i retning af Ürzig og Erden, er Hotel Moselschild i Ürzig. Her spiser man godt, og maden hæver sig over det traditionelle Mosel-køkken. Vinkortet byder på vin fra lokale top-producenter. Vil man have højgastronomi, så er Restaurant Schanz i Piesport et godt bud. Restauranten har i 2017 to stjerner i Michelin Guiden. Læs via dette link fra 2015 om: vores eget besøg på Restaurant Schanz.
Men jeg skal ærligt sige, at jeg ikke føler, at Michelin er en fyldestgørende guide ved Mosel. Og lad bare dette statement være en hyldest til dansk gastronomi, som ganske enkelt er i verdensklasse. En et-stjernet Michelin restaurant ved Mosel giver ikke gastronomisk samme oplevelse som en et-stjernet restaurant i Danmark. Sådan er det bare! Selv mine tyske leverandører måber over de retter de bliver udsat for i Danmark. Jeg går ligeså gerne efter wienerschnitzel eller flammkuchen når jeg er ved Mosel.

Overnatning ved Mosel

Er man til landlig idyl og morgensol på Erdener Treppchen, så er overnatning hos Schmitges at anbefale. Andreas og Waltraud har tre moderne indrettede dobbeltværelser til udlejning. Wein und Tafelhaus i Trittenheim er et virkeligt dejligt sted at bo. Husets restaurant har en Michelin-stjerne, så her spiser man også godt. Det er en god idé at booke i god tid, for der er rift om både værelser og borde i restauranten. Et alternativ er Hotel Lekker i Neumagen-Dhron. Her får du store hyggelige værelser og restaurant i kælderen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *