Sommerbesøg hos Ottella

De overordnede linjer med Michele

Den 8. Juli 2015 var det 38 grader i Verona og omegn. Hedebølgen i mellemeuropa var på sit højeste. I Peschiera del Garda havde man ikke set en regndråbe i 10 dage – og det hører trods alt til sjældenhederne. Men det skulle vise sig, at være et meget godt udgangspunkt for at studere de geologiske faktorer, som er medvirkende til, at man i Lugana, ved Garda-søens sydkyst – små 15 kilometer vest for Verona, producerer helt enestående vine på Trebbiano. Det formår man ikke ret mange andre steder i Italien. Der er flere faktorer der medvirker. Den vigtigste er nok lavt udbytte, – Trebbiano er ekstremt højtydende, så den skal styres og beskæres hvis man vil have det bedste ud af den. Men en meget vigtig faktor er områdets helt specielle jordbund.

ottella_building_site
Byggegrunden hvor det nye Ottella skal ligge.

Michele Montresor, den ene af ejerne af vingården Ottella tog mig med ud for at se på den hvide ler, som efter 10 dage uden vand og ulidelig varme, er hård som sten. Det ligner næsten porøs skifer når man brækker i det. Vi kørte et smut forbi bakkekammen, hvor Ottella´s nye domicil skal ligge. Et ualmindeligt smukt spot omgivet af vinmarker, hvorfra man kan se ud over hele Garda-søen.

I kælderen med Domenico

Efterfølgende forklarede vinmager Domenico om hans metoder i mark og kælder. Domenico er udlært agronom fra Parma og har efterfølgende produceret vin i Californien og Australien. Men der er ingen tvivl om, at han nu er Ottella-mand med hud og hår. Han blev ved med at fortælle om husets stolte traditioner – og fortalte dernæst hver gang, om en eller anden moderne metode der blev anvendt for at opnå de fantastiske resultater som huset opnår. Han stoppede først traditions-snakken, da jeg sagde, at jeg følte huset var et af de mest moderne i Lugana. Den friskhed der er bevaret i de hvide vine, den sprøde syre, mineralitet, lethed og alligevel komplekse struktur vinene har, er helt unik og ingen skal bilde mig ind, at de har smagt sådan i over 100 år.

Han gav mig sjovt nok ret.

Domenico´s hoved emmer af idéer til hvordan processer hele tiden kan forbedres. Han er lige nøjagtigt lavet af det stof, som laver god vin. Han bliver aldrig tilfreds. Jeg elsker det.

ottella_vineyards
Ottella forsømmer ikke at gøre opmærksomme på, hvor deres marker ligger omkring byen Peschiera del Garda.

Som nævnt, så starter det hele i marken. Hos Ottella har man sine helt egen dyrkningsteknik. At dømme efter opbindingen ser det ud som om de kunne finde på at høste med maskine, men det har intet på sig. Den kraftige opbinding er skabt for at kunne danne en stor skyggende løvtop sidst på sommeren når modningsfasen for alvor sætter ind. Med skyggevirkningen forsøger man at trække modningen i langdrag, og derved opnå bedre balance i druerne.

Druerne plukkes i flade kasser, som hver kan rumme ca. 12 kilo druer. Dette gøres for at undgå, at druerne skal kvase hinanden og blive udsat for iltning allerede inden de kommer til vingården. Når hvidvinsdruerne kommer til vingården presses de, tilsættes nitrogen for at fordrive ilten fra dem, og dernæst hviler mosten på tank i 24 timer. Efter 24 timer er de fleste af urenhederne i mosten bundfældet, og man kan pumpe en helt klar most over i gæringskarret. Her køles mosten ned til ca. 15 grader og en meget langsom gæring går i gang.

Jeg spurgte ham efterfølgende om han nogensinde havde arbejdet med Riesling – hvortil han grinende sagde: ”Det har jeg, men ingen af de rigtige steder. For det vi søger er fuldstændig det samme som de gør ved Mosel.”
Det skal lige tilføjes, at jeg aldrig nævnte min passion for Mosel for ham, men måske er der en grund til, at jeg synes vinene fra Ottella er så fantastiske…

“Le Creete” – det lille mesterværk

LeCreete_Ottella
Smag et sandt mesterværk – få fat i en flaske “Le Creete” fra Ottella

”Le Creete” er husets top-Lugana. Den produceres fra marken af samme navn, hvor vinstokkene efterhånden har nået en alder på op mod 50 år. Druerne fra de gamle stokke opnår en større kompleksitet end de unge stokke. Oven i det, så høstes druerne ca. 14 dage senere end til husets basis Lugana, enkelte druer kan være angrebet af Botrytis, men det vil altid være en meget lille procentdel. Den endelige vin er uendeligt kompleks, med mange lag. Første gang jeg smagte den, var jeg sikker på den fik fad. Det gør den ikke. Domenico siger, at han kan få vanille-karakter frem i enhver hvidvin uden at bruge fad ved hjælp af lang kontakt med gæren, og den battonage han foretager når vinen er færdiggæret. Ved battonage røres de døde gærceller op fra bunden af vinen, og er på en eller anden måde med til at udvikle vinens aroma. Endelig har vinen gennemgået malolaktisk gæring, som omdanner den friske æblesyre til den mere cremede mælkesyre. Alle disse ting gør vinen kompleks, men frarøver den ikke sin lethed og mineralitet. Et verdensklasse-produkt!

Se vores udvalg fra Ottella her

Læs mere om Lugana og Trebbiano her

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *