Mosel årgange 2012-2015

Ærlig Mosel Riesling uden hokus pokus

Modne Riesling druer på en stejl Mosel skrænt
Modne Riesling druer på en stejl Mosel skrænt

Mosel er blevet besøgt flittigt igennem de senere år. Nu skyldes det ikke længere bare egen interesse, nu skyldes det faktisk, at en af vores største leverandører kommer herfra.

Én leverandør kan vi takke for, at Mosel i dag fylder så meget i vores kunders bevidsthed – og det er Schmitges. Det er reglen om at tilbyde kunderne det bedste produkt til den bedst mulige pris suppleret med en lækker indpakning, der har gjort tricket. Ingen hokus pokus – simpel logik.

Lækkert udstyr, lækker vin, lækker pris. Schmitges har regnet den ud
Lækkert udstyr, lækker vin, lækker pris. Schmitges har regnet den ud

Det værste ved at sælge vin (men jo også en del af charmen), er den usikkerhed der er omkring hver eneste årgang. Som forhandler spørger vi ofte: ”Bliver den bedre eller dårligere end sidste år?” Og ret væsentligt: ”Hvor stort bliver udbyttet?”
Sidste spørgsmål er måske en anelse dobbeltmoralsk, for vi vil jo gerne have gudedråber høstet med ekstremt lavt udbytte – men vi vil samtidig gerne holde prisen, og frem for alt vil vi gerne have nok vin til et helt års salg.

Besværet med en besværlig årgang

Morgendis over Mosel, set fra Erdener Treppchen
Morgendis over Mosel, set fra Erdener Treppchen

Ingen af vores spørgsmål kunne besvares positivt når vi spurgte til årgang 2013 hos Schmitges, og 2014 blev gudhjælpemig endnu en rædsel af en årgang. I 2013 regnede det hele sommeren ved Mosel, som det gjorde i Danmark. I 2014 var de både været udsat for frost under blomstringen, hagl under modningen og regn under høsten. Tre faktorer, som kan give enhver vinbonde mareridt. Problemet ved Mosel er ikke regnvejr i Juni/Juli, det er når regnen fortsætter i august/september at det får betydning for udbytte og kvalitet. I 2012 havde man også en regnvåd forsommer, men da modning og høst skulle foregå var det mere tørt og ikke mindst varmt, og så producerer man altså god vin ved Mosel. Skråningerne er så veldrænende, at meget vand ikke behøver være et problem. Men det er naturligvis et problem hvis druerne ikke får tilstrækkelig sol og varme til at modnes, og svampesygdomme sætter ind.

2013 var et mareridt for bønderne ved Mosel. Der var Botrytis-svamp i 20-30% af de druer der sad på vinplanterne. Der skulle sorteres helt vanvittigt for at få sunde druer. Specielt i tørre vine er den æblekage/kanel-agtige aroma fra Botrytis ikke behagelig. I de søde vine vil man gerne have Botrytis-druer med, da det kan bidrage med fint krydderi til sødmen. Den største mangelvare i 2013 var dog syre. Den vanlige sprøde og friske karakter er knap så sprød og frisk.

2014 fulgte op med 10-15% Botrytis inficerede druer ved høst-start. Men da regnen fortsatte, nærmest eksploderede Botrytis-niveauet. Der er hentet druer af fin kvalitet til Kabinett og Spätlese. Auslese har ekstremt høj Botrytis-andel, og det bliver nok svært at finde vin med højere kvalitets-betegnelse.

2015 endte fortjent nok som en ren gave til vinbønderne ved Mosel. En kølig forsommer forsinkede blomstringen, men gjorde samtidig, at den kom fri af frost. Sommeren blev lang, varm og tør. Faktisk så varm, at modningen blev forsinket, da Riesling-planterne lukkede ned i varmen og brugte energien på, at beskytte planternes blade med det sparsomme vand der var til rådighed. September og Oktober blev kølige men solrige, og modningen af druerne foregik under optimale betingelser, både i forhold til at øge sukker-indhold og bevare syre-indhold. En årgang der vil gå over i historien.

Smagning med Swen Klinger på von Othegraven
Swen Klinger gennemgår årgang 2011 og tager alle med storm med sin 2012 Altenberg Kabinett

Som Mosel-elsker og Riesling-entusiast står 2011 og 2012 stadig stærkt for mig. Vi har heldigvis gudedråber på lager fra de to årgange. Jeg vil gerne fremhæve Othegraven´s Altenberg Kabinett. Jeg glemmer aldrig da winemaker Swen Klinger smed den vin ind i en smagning af årgang 2011. Alle var på halen over den. Så ren, så umiddelbar, så helt utroligt velafbalanceret.

Vine der skal fremhæves

2012 Altenberg Kabinett, von Othegraven
Fuldstændig enestående glas Riesling! I denne vin mødes man af hvide blomster og hjemmelavet citronfromage. Smagen er delikat og sødmefuld, nærmest cremet, og med frisk prikkende syre som modspil. Herlig vin til et glas i godt selskab, eller evt. til fjerkræ “Asian style”. (++)

2011 Ürziger Würzgarten, Kabinett, Karl Erbes
Helt eminent Mosel-vin. Det gøres simpelthen ikke flottere til den pris. Eksotiske frugter suppleres med en fuldstændig perfekt integrereret petroleums-næse. Smagen balsamerer nærmest smagsløgende og pirrer med både sødme og syre. Langt dvælende bid, med lidt krydderi og bitterhed. En vin til fiskeretter, eller til Riesling-elskeren, der bare vil have lov at meditere i fred. (++)

2014 Ürzig in der Kranklei, Auslese, Karl Erbes
Fuldstændig fantastisk glas Mosel Riesling. Årgang 2014 er i dette tilfælde hysterisk mange gange bedre end sit omdømme. De 106 gram restsukker holder i et jerngreb af 9,6 gram syre. Det er præcision på allerhøjeste niveau dette her. Vinen dufter af fersken, marcipan, et bed med regnvåde margueritter, let tørret abrikos og revet appelsinskal. Vinen er delikat og cremet på tungen – og ja, man fornemmer sødme, men slet ikke på dessertvins-niveau. Prøv istedet med et chili-marineret andebryst. Man skulle tro vinen var skabt i Stefan Erbes hemmelige underjordiske laboratorium, men den er skabt i hans kælder af druer der nærmest er overjordiske. (++)

2012 Erdener Prälat, Grosses Gewächs, Schmitges
Man mødes af et orgie af indtryk i både duft og smag. I næsen findes hvide markblomster, fersken, lime og man fornemmer en anelse botrytis gennem duften af tørret abrikos. Smagen er delikat, vedholdende, elegant og stringent på samme tid, og eftersmagen slipper ikke sit tag i din tunge bare sådan lige. Druerne til vinen er høstet ved 100 grader oechsle og svarer dermed til Auslese, men gæret helt ud. Et fænomenalt glas vin! (++)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *