Massena Vineyards

Gamle venner blandt gamle vinstokke

massena_vineyards
Dan Standish og Jaysen Collins smager på druer

Dan Standish & Jaysen Collins startede Massena Vineyards i 2000. Ønsket var fra starten at adskille sig fra mængden af Cabernet Sauvignon og Chardonnay udbydere. Således var en af Dan & Jaysens første investeringer at anlægge en 5 ha stor vinmark med druesorterne: Durif (Petit Sirah) og Cinsault – sorter der ikke findes mange kvadratmeter med i Barossa. Adskillelse er dog ikke nødvendigvis en kvalitetsbetegnelse, men Dan & Jaysen har fra første færd haft et helt overordnet mål for øje: “Kvalitet”. Denne opnås kun såfremt råmaterialet er i orden og derfor har de to fra starten ønsket kun at opkøbe druer fra vinstokke på minimum 40 år. Det er det tidspunkt hvor udbyttet falder til det, for den vinbonde der sælger til kooperativerne, urentable og hvor druernes kvalitet stiger proportionalt.

massena_vineyards_old_vines
Fritstående gamle vinplanter, hvor løvet får lov at kaste skygge over druerne, – der har det rigeligt varmt alligevel.

Dan & Jaysen havde allerede udset sig de marker de gerne ville arbejde med, og nu var det bare et spørgsmål om at overbevise bønderne om, at de skulle sælge til dem frem for til de store firmaer i Barossa. Det viste sig dog at være et mindre problem end først antaget, idet de fleste vinbønder nyder at se, at deres druer kan producere store vine. De store firmaer fortæller ikke hvilke vine de bruger vinbøndernes druer til og bønderne føler derfor ingen stolthed ved at levere til dem. Naturligvis er Massena Vineyards nødt til at betale en højere pris for druerne fra de lavtydende gamle vinstokke, men det endelige resultat er så sandelig merprisen værd.

Jaysen Collins overtager bedriften

massena_vineyards_surly_muse
Australsk vin har virkelig formået at skabe et image som værende ukompliceret og skabt for livsnydere. Ikke mindst gennem fantasifulde vin-navne.

Siden 2015 har Jaysen overtaget Massena Vineyards. Lidt af en udvikling, da det var Dan Standish der var den vin uddannede da de to startede deres eventyr. I dag kan Jaysen kun beskrives med én titel “utroligt dygtig vinmager”. Han har en enorm erfaring fra de 15 års arbejde på Massena, og har en innovativ tilgang til vinproduktion. Jaysen Collins stammer fra Barossa og læste på handelshøjskolen før han gjorde sin entre i vinverdenen som bogholder på St Hallett Wines i Barossa. I 1998 tog han på rundrejse i Amerika og Europa og fik faktisk arbejde på forskellige vingårde, men denne gang i kældrene. Da han kom tilbage til Australien havde han fået smag for denne del af vinens verden og fik job hos Taylors Wines i Clare Valley. I Maj 1999 blev Jaysen ansat som daglig leder af Turkey Flat Vineyards.

Gammeldags produktionsmetoder

massena_vineyards
Det gamle Torbreck Winery, som er blevet til Massena Vineyards

Massena Vineyards var fra starten et fritids-projekt. Dan og Jaysen gik og legede med vinene når de kom hjem om aftenen. Men efterhånden som forretningen udviklede sig blev det nødvendigt at hellige sig projektet fuldtids. Produktionen foregik i starten i lånte lokaler hos forskellige vinhuse, men i 2007 lejede de sig ind i de rustikke lokaler der før i tiden var hjemsted for vinhuset Torbreck. Torbreck var blevet for store til lokalerne, og Massena Vineyards var blevet store nok til lokalerne.

massena_vineyards_basket_press
To gange “Basket press”. En gammel, men god opfindelse

Produktionen kan kaldes moderne, men er egentlig et kig tilbage i tiden. Her anvendes produktionsudstyr som ved første øjekast ligner noget fra før industrialiseringen, men det er rent faktisk udstyr som har fået en renæssance, – især på det australske kontinent. På mange vingårde rundt omkring i verden gæres vin på tanke, hvor man kan styre temperatur og ilt-tilførsel.  Hos Massena Vineyards benyttes “Open top fermenters” – eller “åbne gæringskar”. De giver en mere livlig gæring, fordi gærcellerne har fri adgang til ilt. Gæringsformen gør, at flygtige og eventuelt reduktive aromaer, som skabes under gæringen har mulighed for at slippe ud af karret. Disse aromaer kan give vinen en kedelig duft af løg eller gummi. Man får en mere ren frugt af at gære i åbne kar. Efter endt gæring presses drueresterne i “Basket press”. Denne presseform er meget udbredt i Australien. Her mener man faktisk, at “Basket press” er langt mere skånsom end hvis man presser med hydraulik, selvom det er lykkedes producenterne af de hydrauliske presser at overbevise de fleste producenter om, at deres produkt er mere skånsomt. Det hele handler jo i sidste ende om hvor hårdt man presser. Jo hårdere pres, des mere farve og bitterstoffer udvindes af skallerne. Hos Massena Vineyards er alt blødt, saftigt og behageligt. Selv “The Howling Dog” – vis syre efter sigende skulle få dig til at hyle som en hund, er rent faktisk harmonisk og velsmagende.

Årgang 2014 hos Massena Vineyards

Årgang 2014 blev et varmt og tørt år i Barossa. Lidt forårsregn rustede dog vinplanterne til tørken der ventede forude. De vinbønder der kunstvander oplevede en meget hurtig modning, de høstede allerede i februar. På dette tidspunkt var druerne på Massena´s vinmarker først lige begyndt at tage farve. Tung regn satte ind i februar og rustede planterne godt til modningen af druerne. Druerne blev høstet i april, lidt tidligere end i 2013, som også var et meget varmt år. De mange varme år inden for det seneste årti har fået Jaysen til at tage en drastisk beslutning. De bedste vine bliver ikke længere produceret på Shiraz eller Grenache alene, men på en blanding af sorter. For første gang nogensinde, er The Moonlight Run ikke domineret af Grenache fra +100 år gamle stokke. The Moonlight Run er stadig samme stil, men for at fastholde stilen – en delikat, krydret, medium fyldig vin med vedholdende syre, – så må druesammensætningen tilpasses. Det samme er sket i The Howling Dog, som før var baseret på Durif, i 2014 er den domineret af Saparavi.

Vine der skal fremhæves

2014 The Moonlight Run, Barossa Valley (++)
Produceret på 58% Mataro, 22% Grenache og 20% Shiraz. En vin, der altid har været domineret af Grenache fra +100 år gamle vinstokke. For første gang nogensinde er Mataro den dominerende drue. Vi var lidt ængstelige ved substitutten, selvom Jaysen havde sagt til os, at han kun ændrede på blandingsforholdet fordi han mente Mataro gav en bedre vin, – en mere spicy og kompleks Moonlight Run. Vi må bøje os i støvet. Årgangen mangler intet. Mataro bringer lidt lavere alkohol og en anelse dybere og friskere frugt, men vinen besidder stadig de varme krydrede noter som vi elsker og søger i hver eneste årgang af denne vin. Hver druesort vinificeres for sig, og det endelige blend sættes først sammen efter minimum et halvt års fadlagring. Vinen lagrer dernæst ca. 18 måneder på store 2-3 år gamle egetræsfade.
Blåbær titter frem og bevarer friskheden, men ellers er duften domineret af varme krydderier som cigarkasse, kardemomme og trøffel. Lækker saftig næsten cremet frugtig smag med fyrigt krydderi der pirrer og prikker. Frisk og perfekt afstemt syre til slut. Smuk årgang. Frygten for mangel på Grenache i 2014 er gjort til skamme, Mataro er en fuldgod substitut. Alkohol 14%.

2014 The Twilight Path, Primitivo, Barossa Valley (+)
70% Primitivo, 20% Mataro, 10% Graciano. Primitivo menes at være nært beslægtet med Zinfandel. Primitivo har bare den fordel, at den modner mere ensartet i klaserne og derfor kræver mindre sorteringsarbejde. Aromatisk er der store sammenfald. Vinen lagrer på 2-3 år gamle træfade før den tappes på flaske, uden klaring og uden filtrering – alt det gode er stadig i flasken, men grundet den nænsomme behandling kan den sætte lidt bundfald med alderen.
Dyb kompleks næse med kirsebær, engelsk lakrids, tobak og nybagt brød. Cremet frisk smag med flot bærsødme. Mørke saftige bær. Behageligt bid i enden med kirsebærsten, lakrids og citronpeber. En Primitivo med stil. Bragende flot og i fuldendt balance.
Alkohol: 14%

2014 The Eleventh Hour, Barossa Valley (++)
Shiraz fra 60 år gamle Shiraz vinstokke. 10% af vinen har lagret på nye fade, resten på 2-3 år gamle træfade. Eleventh Hour lagrer sammenlagt 18 måneder på fad. Creme de cassis, roser, hvid peber og lidt lakrids i næsen. Opulent storladen frugt i smagen. Den brager igennem med kompleks dyb solbær og vedholdende krydrede noter med nellike og vanille. Krydderierne fortsætter med at pirre på tungen. Smuk Barossa Shiraz. Den vil elske at blive serveret til en oksemørbrad. Alkohol: 14%

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *