Languedoc 2012 og 2013

Damn good shit er damn better than ever

Varme, tørre, lavendelduftende og cikadestøjende Languedoc
Varme, tørre, lavendel-duftende og cikade-støjende Languedoc

Jeg bliver mere og mere begejstret for Languedoc. Den rivende udvikling området har været igennem, den optimisme der hersker, den vilje til at vise verden, at ”Vi kan godt!”. Her er ingen regler. Her gør man hvad man har lyst til. Man ligger ikke under for traditioner som mange andre steder i Frankrig. Området er på en gang goldt og råt, og så alligevel smukt og indbydende. Man kan ikke lade være med at tænke på, hvor ufremkommeligt og barskt klipperne med kratbevoksningen må have taget sig ud for de første bosættere i området. I dag er der vinmarker hvor man kigger hen. Og det er ikke længere ligegyldige vinmarker. Det er marker der byder ind med noget særpræg og noget karakter til denne verdens enorme vinproduktion.

Det er efterhånden blevet accepteret af forbrugerne, at kvalitetsvin godt kan komme fra Languedoc
Det er efterhånden blevet accepteret af forbrugeren, at kvalitetsvin godt kan komme fra Languedoc

Der er sket en holdningsændring i Languedoc gennem de seneste 30 år. Den er gået slag i slag, og har haft det svært i starten. Både lokalt, nationalt og internationalt. Der har været masser af fordomme at slås med. Den ældre generation i Languedoc har altid set vinproduktion som en afgrøde. Jo større udbytte, des bedre. Den nye generation har set, at der er muligheder for andet end et ligegyldigt bidrag til denne verdens vinsø. Klimaet er nærmest perfekt til vindyrkning. Meget varme, men ikke for varmt. Vinter med vand, sommer uden. Klimaet gør, at man sjældent møder sygdomme i vinmarken. Og flere af de lokale druer trives bedre her end noget andet sted i verden. Tag druer som Carignan og Grenache Gris. Men det er klart, at holdningsændringen ikke er sket over en nat. Mange har forsøgt sig med kvalitet, og knækkede nakken på det. Languedoc var ikke klar, Frankrig var ikke klar, eksportmarkedet var ikke klar.

Her hviler Damn Good Shit årgang 2013 trygt på fad, med Château Maris logo
Her hviler Damn Good Shit årgang 2013 trygt på fad, med Château Maris logo

Når jeg tænker på hvor forgabte vi var i Languedoc da vi besøgte Vinisud i Montpellier for 12 år siden og skulle til at starte Propperiet Vin Import. Tanken var, at vi var nødt til at komme ud til kunderne med noget de andre ikke havde. Kvaliteterne talte for sig selv. ”Côte 125” fra Bernard Schurr´s Domaine des Courtilles i Corbieres, eller ”La Chapelle” fra Domaine Montlobre i udkanten af Montpellier. Det var helt vanvittigt velsmagende vine, til vanvittigt lave priser, som beviste at området havde fundet nye veje.  Vi havde 5 kvalitets-leverandører fra Languedoc i vores første prisliste. Det blev ret hurtigt reduceret til én. Château Maris fra Minervois og vores elskede ”Damn Good Shit Syrah” fik lov at overleve. Markedet var bare ikke klar til kvalitetsvin fra Languedoc. Men skibet er ved at vende.

Og det ses tydeligt i Languedoc. Det blomstrer op med unge innovative vinmagere med mod på tilværelsen, og en helt klar overbevisning om, at Languedoc ikke behøver stå tilbage for nogen. En af de nye visionære vinproducenter mødte jeg i sommeren 2014. Jean-Baptiste Fores er en af de unge, som kan sit kram. Han er uddannet ønolog og overtog i 2012 sin fars vinmarker. Hans far havde, jævnfør det ovenfor skrevne, altid leveret sine druer til det lokale kooperativ, jo flere han kunne høste, des bedre økonomi var der i det for ham. Jean-Baptiste har ændret dyrkningsmetoderne, så han i dag høster med ekstremt lavt udbytte, og han har lejet sig ind i et hjørne i det lokale kooperativ, hvor han går og laver sine egne vine. En super sprød og mineralsk Chardonnay med 3 måneders lagring på nye fade. En saftig Syrah med noter af mørke kirsebær, lakrids og lavendel med 8 måneders fadlagring. Super vine, med masser af nerve og karakter. I dag sælger han til flere toprestauranter i Cannes, Nice og Montpellier, og drømmen er at komme ud på eksportmarkedet. Det skal han nok komme – jeg kunne godt fristes til at hjælpe ham.

En Bourgogne-mand i Languedoc

Hilde Chevillot, winemaker på Abbotts & Delaunay viser rundt på fadlageret
Hilde Chevillot, winemaker på Abbotts & Delaunay viser rundt på fadlageret

Et af de huse vi handlede med tilbage i 2002 var Abbotts. I januar 2014 tog vi kontakt til huset igen, efter 10 års pause. Der var sket mange nye ting på de mellemliggende år. Ægteparret Abbotts var blevet skilt og vingården solgt til Bourgogne-manden Laurent Delaunay. Vinene hed for en stor dels vedkommende det samme, men der var så sandelig sket forandringer. Den vilde utæmmede power fra ægteparret Abbotts var nu blevet pudset og poleret lidt, så vinene fremstod mere franske, men stadig moderne og frem for alt med uomtvisteligt Languedoc særpræg. Vi var i næsegrus beundring over vinene, som nærmest var bedre end vi huskede dem. Her 8 måneder efter, kan vi se tilbage på året 2014 som året hvor missionen fra 2002 endelig lykkedes. Vi har solgt mere Languedoc end vi har solgt noget som helst andet i år. Château Maris har haft fremgang, Abbotts & Delaunay er blevet en kæmpe salgsmæssig og markedsføringsmæssig succes. Aldrig har et enkelt hus hentet så meget ros i pressen som dette. Verden er klar til det nye Languedoc! – eller Danmark er i hvert tilfælde.

Chateau Maris

Benjamin Darnault skænker prøver fra fad. Robert Eden og undertegnede begejstres.
Benjamin Darnault, winemaker på Chateau Maris skænker prøver fra fad. Robert Eden og undertegnede begejstres.

Min primære mission i sommeren 2014 var at besøge Robert Eden i hans nye hamp hus “Château Maris” i Minervois (huset vil blive beskrevet i kommende blog) og Abbotts & Delaunay. De nye årgange 2012 og 2013 blev prøvesmagt begge steder. To helt igennem fantastiske, men også usædvanlige årgange. Det kan godt være, at den globale opvarmning fremrykker høsten andre steder, men i Languedoc sker der noget andet. Somrene fremstår køligere og mere blæsende end før. Det gør, at druernes modning trækkes i langdrag. Hilde Chevillot, winemaker på Abbotts & Delaunay, kunne fortælle, at de i 2013 havde høstet Carignan i starten af November. Ekstremt sent. Det har til gengæld betydet for begge årgange, at druerne har opbygget meget mere elegante og komplekse aromaer end normalt. Al den Grenache jeg smagte fra tank hos Château Maris skulle drikkes af spand så godt smagte det! Helt fantastisk balance, helt enestående aromaer af jordbær og mørke modne kirsebær, kaffe og chokolade.

Vine der skal fremhæves

Damn good shit blev smagt fra fad. Det er en noget mere afdæmpet udgave af vinen vi får at se i 12 og 13. Stadig dyb og intens, men med mere kølige noter (kirsebær og lakrids) og kæmpe lagringspotentiale. Har man planer om at gemme noget i kælderen – så vil der være gode muligheder her. Smagt fra flaske og dermed vine som snart kan ramme DK blev bl.a.:

2012 ”la Touge”, Minervois la Livinière, Château Maris
Den bedste ”La Touge” der nogensinde er produceret! – hemmeligheden er måske de 20% Grenache der er blandet i, også selvom Robert Eden mener det er ”æggeskallerne” han lagrer vinen i der gør forskellen. Super kompleks Syrah som altid, men afrundet af den delikate frugt fra Grenache (++)

2012 ”Les Armandieres”, Minervois la Livinière, Château Maris
Sent høstet Syrah fra de bedste parceller. Meget lille produktion. En vin til omkring 500 kroner i DK. Helt sindssygt koncentreret. Man skal jo næsten gange DGS med 2. Læg dertil sødme og tørrede noter af figner og svesker. Det smager vanvittigt godt, også selvom det er næsten oppulent (++)

2013 Corbières, Abbotts & Delaunay
Smuk, smuk vin. Den minder på mange måder om 2011 Rousillon fra samme hus. Fine sødmefulde noter i næsen af røde bær, roser og lavendel. Delikat og mundfyldende frugt. Slutter med behageligt let lakrids bid (++)

2012 Boréas, Faugères, Abbotts & Delaunay
Det ser ud som om, især Grenache trives med den lange modning i 12 og 13. Ualmindeligt smukt eksemplar af racen her. Den kunne glide lige ind i en Châteauneuf-du-Pape smagning og få en topplacering. Overmodne jordbær, knust peber og lavendel i næsen. Balsamerende frugtsmag. Lækkert let krydret bid i enden  (++)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *