Frankland Estate

Opstået på begrundet mistanke

frankland_river_map
Frankland Estate´s beliggenhed i Great Southern, Western Australia

Frankland Estate blev grundlagt af Barrie Smith og Judi Cullam i 1988, og det var ingen tilfældig beslutning der lå bag. Deres gård lå på en plet, som var ganske velegnet til vinproduktion. Vingården ligger ved Frankland River i Great Southern distriktet i Western Australia. Det var en canadisk professor Doctor Harold Olmo, der i 1956 så Frankland Rivers potentiale. På daværende tidspunkt blev dalen mest brugt til oliven-dyrkning og fåreavl. Doctor Olmo så ligheden mellem Bordeaux i både jordbund og klima. Det milde klima, giver en anden type vin end man er vant til fra Australien. Rigtig koldt er her jo ikke. Men det er uden sidestykke den køligste og vådeste vindyrknings-region på det australske kontinent.

frankland_river_view
Et sjældent syn på det sydlige australske kontinet – regnskyer på en sommerdag

Frankland Estate er især kendt for sine enkeltmarks-vine på Riesling, men producerer også forrygende elegant Shiraz og ikke mindst Cabernet Sauvignon. Den australske vinguru James Haliday skamroser husets vine hvert eneste år i sin “Australian Wine Companion”. Han rangerer huset som værende blandt de 3% bedste australske vinproducenter.

Barrie Smith voksede op på en vingård i Renmark i South Australia, som leverede druer til en lokal vinproducent. Vin har med andre ord været en del af hans liv helt fra starten, men da han og Judi i 1974 købte Frankland Estate var det kun med henblik på fåreavl. Idéen til Frankland Estate som vingård blev skabt under en tur til Europa.

frankland_estate_isolation_ridge
Frankland Estate omgivet af vinmarken “Isolation Ridge”

Der var allerede vinavlere ved Frankland River, og de havde stort held med at dyrke Riesling. Derfor besøgte Barrie og Judi producenter i Østrig og Tyskland for at hente inspiration. Doctor Olmo´s Boreaux vinkel blev også studeret nærmere. De arbejdede begge under høsten på Chateau Senejac i Bordeaux to år i træk. På den måde blev de rustet til at starte egen produktion. ”The Isolation Ridge” vineyard omkranser vingården og blev grundlagt i 1988, og er tilplantet siden, så den i dag udgør i alt 30 hektar. Vinmarken ligger på en højderyg bestående af malm, overfladejorden er gruset, på en undergrund af ler – her kunne i princippet ikke dyrkes meget andet end vin. Druerne til Rocky Gully-vinene og de tre enkeltmarks-Rieslings opkøbes hos andre vinbønder i Frankland River.

En “love affaire” med Riesling

netley_road_rieslingDe tre enkeltmarks Rieslings hentes fra marker der er beliggende tæt ved floden. Den ældste mark er Netley Road, som blev beplantet i 1968. Marken er østvendt, og nyder derfor godt af morgensolen, og en mere indirekte sol hen på den steghede eftermiddag. Dette, kombineret med den kølige brise fra floden, sørger for en lang modning, som er lige hvad Riesling har brug for. Det er en druesort, der opfører sig underligt når den får det for varmt – så bliver den grøn og syrlig i smagen – helt modsat mange andre druer, der mister syre. Hos Frankland Estate ved de godt, at de ikke skal forsøge at kopiere hvad andre laver. De skal forsøge at bringe denne verden en Riesling, som ikke findes i forvejen. Og stilen er helt sikkert meget Frankland River-agtig. Den ligger sig et sted imellem australske Eden Valley Rieslings og noget europæisk. Lettere og mere floral end Eden Valley, men dog med mere tyngde og markeret syre end europæisk Riesling. Frankland Estate producerer Australiens bedste Riesling – sådan er det bare! Af samme grund har huset startet en årlig begivenhed ved navn ”Riesling Downunder”, som skal hjælpe til med at udbrede forståelsen af Riesling fra denne verdensdel. Her kan producenter fra hele Australien komme og vise deres Riesling frem. Smagningen forgår i 2015 fra 8.-10. februar i Melbourne.

Frankland Estate arbejdsmetoder

Frankland Estate dyrker egne marker efter økologiske principper. Vingårdens besiddelser ligger så isoleret, og klimaet er så velegnet til vindyrkning, at sygdomme er et meget sjældent problem. Her har man lange varme somre, og kølige våde vintermåneder. Rigtig varme sommerdage holdes svale af floddalens nærvær, som har direkte forbindelse til ”Southern Ocean”, hvorfra kølig luft kan blæse op gennem dalen. Her kunstvandes ikke, da vinplanterne kan hente det vand de skal bruge i undergrunden. Dette er naturligvis medvirkende til lavt udbytte, men gevinsten er vine med masser af lokalt særpræg og høj kvalitet. Hos Frankland Estate ønsker man, at vinene udtrykker hvad naturen har bragt, mere end de udtrykker hvad vinmageren er i stand til.

frankland_estate_the_people
Barrie og Judi, deres søn Hunter, winemaker Brian Kent (siddende) og deres datter Elisabeth

I dag får Barrie og Judi assistance på vingården af deres datter Elizabeth Smith og deres søn Hunter Smith. De er begge uddannet indenfor planteavl, og kan begge indgå i vinproduktion. Ud over opgaver omkring produktion, så varetager de også administrative opgaver som markedsføring og salg. Selve vinproduktionen  har vinmager Brian Kent ansvaret for.

Riesling produceres efter europæisk forbillede. Gæring foregår som oftest på gamle neutrale træfade ved en temperatur på blot 14 grader. Den lave temperatur gør, at gæringen trækkes i langdrag (ca. 12 uger) og udvikler meget fine og raffinerede florale aromaer. Rødvinene gæres i åbne gæringskar og lagres ca. 18 måneder på egetræsfade.

Se Propperiet´s udvalg af vine fra Frankland Estate

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *