Bogen Vin Under Lup

Hvordan bliver en vinbog til?

Hvordan opstår lysten til at arbejde med vin – og senere lysten til at skrive en bog om produktet vin? Historien om hvordan jeg gik fra naiv skoledreng til vinnørd er eneste og bedste måde at forklare det på.

Skriveriet

Jacob Ruby smager på vin
Hverdagen som vinkyper er lidt som at være brandmand. Der trækkes slanger, tændes pumper, spules og dampes. Eneste forskel er, at et glas vin på arbejdet er i orden.

Lysten til at skrive har jeg altid haft. Den har forfulgt mig siden de mindste klasser i Folkeskolen. De bedste lektier man kunne give mig for, var dansk stil. Jeg elskede det, og min lærer elskede at læse det jeg skrev. At begejstringen for dansk stil blev standset brat på Handelsskolen af en lærer der gav mig et 6-tal og mente jeg var for useriøs – har heldigvis ikke taget modet fra mig. Jeg VIDSTE jo, at hun tog fejl – og at det ikke var mig der havde lavet noget lort.

Men man går jo hen og bliver voksen, og seriøsiteten presser sig på. Selv mine julekort har fået et seriøst islæt gennem årene – for ja, jeg tilhører en sjælden rase som stadig sender julekort til venner og bekendte – i kuvert og frankeret med både frimærke og julemærker. Så meget om skrivelysten, som jeg i øvrigt ikke aner hvor kommer fra. Et tidligere liv, eller en fjern slægtning.

Vinen

Jacob Ruby laver vin
Rødvinsproduktion i Australien. Ham knægten fra det der vanvids kolde land mod nord har fået lov til at stå for de daglige “pump overs”.

Lysten til at arbejde med vin opstod ved lidt af en tilfældighed. Jeg stod, som de fleste står, i en alder af 17 år og ikke anede hvad jeg skulle give mig til. Læreren der gav mig 6, havde taget lysten til at gå i skole fra mig. Jeg ville ud og tjene penge og spare sammen til et stereoanlæg. Det eneste sted der var en lærerplads på daværende tidspunkt var i den lokale vinhandel: Skjold Burne i Skælskør. Her fik jeg forbavsende let overbevist vinhandler Søren Wichers om mine kvaliteter (Men det er naturligvis ikke sikkert han har haft mange ansøgere). Og jeg stod pludselig bag disken i en vinhandel.
Det første år var det bare et job. Jeg gjorde hvad jeg skulle og fik min løn. Syntes i øvrigt de var nogle fjolser, dem der stod og pralede med, at de i går aftes havde drukket en flaske vin til 200,- kroner. Havde jeg haft de penge, så var de gået til mit første stereoanlæg! Men det gik hverken værre eller bedre, end at jeg blev sendt på et skoleophold på Mommark og fik en “hovedopgave” omkring Beaujolais området. Jeg var nødt til at åbne en vinbog for at gennemføre projektet. Den ene bog tog den anden med sig – og jeg blev faktisk totalt opslugt af emnet. Opgaven indbragte topkarakter, lige hvad der skulle til for at jeg begyndte at synes, at vinbranchen var noget for mig.

Jacob Ruby laver vin
At lave vin er hårdt og beskidt. Her skal skallerne fra rødvinsgæringen presses.

Men jeg ville mere end vinhandler-livet. Jeg ville lære mere om produktet. Måske endda ud i verden og opleve det. Vinhandelen blev derfor skiftet ud med en uddannelse som Vinkyper hos Taster Wine. Tre år med arbejde på et tanklager. Et uendeligt skiften filterplader, trækken slanger og tagen laboratorieprøver, som slet ikke var så romantisk som det havde taget sig ud fra en købmandsdisk. Men arbejdet førte en flok legater og en studietur med sig, og ud i verden drog jeg, for at lære mere om vin. Det var på mine studieture til Mosel i Tyskland og South Australia, at ”Vin under lup” blev grundlagt. Jeg kom hjem med tons af inspiration, og en hel kuffert fuld af bøger og notater. Mit tøj havde jeg foræret væk, det var vigtigere at få de andre ting med hjem. Jeg vidste allerede på dette tidspunkt, at jeg ville skrive en bog. Skulle bare finde formen. Den skulle jo helst ikke blive som alle andre bøger.

Vin under lup

Vin under lup af Jacob Ruby
Bogen “Vin under lup” blev trykt i 2011 og fik ros for sin faglighed og opbygning.

Formen fandt jeg så først næsten 20 år – og mange notater senere. Bog-projektet blev fundet frem i korte perioder og lagt væk i alt for lange perioder, der næsten medførte glemslen. I 2011 lykkedes det mig, at få sat det sidste komma, og få sat tingene sammen så de fremstod som en helhed. Jeg er glad og stolt over at kunne sige, at jeg har skabt en bog som er anderledes. Som går i dybden med vin på en helt anden måde end mange andre vinbøger. Her er det selve produktet der er i fokus. Ikke en geografisk oprindelse eller en dygtig vinmager. Her kigger vi på, hvad det er geografien gør, og hvilke muligheder vinmageren har for at påvirke produktet. Bogen kunne ikke hedde andet end “Vin under lup”, – for vi zoomer ind her, vi zoomer ikke ud.

Politiken skrev, at det er en vinbog for begyndere. Det er jeg nu ikke sikker på jeg vil give dem ret i. Jeg mener du bør vide noget om vin, for at finde det jeg skriver om, og fordyber mig i interessant. Men i øvrigt blev bogen rost. Det blev den også af Henrik Oldenburg på Forlaget Smag, i Vinbladet og på Vinavisen.dk. Den anmeldelse der gjorde mig mest stolt var dog en lektørudtalelse fra Dansk Biblioteks Center. En anmeldelse fra en person, som ikke laver andet end at læse bøger, men som roser for opbygningen af bogen, det faglige indhold og blandt andet skriver: “En pædagogisk fint tilrettelagt vinbog, som rummer et væld af oplysninger, som jeg ikke mindes at have set tilsvarende formidlet samlet i de mange vinbøger jeg har læst.”
En dejlig anmeldelse. Det var jo netop pointen med bogen. At få en masse relevant og dog nørdet stof til at give mening.

Køb bogen “Vin under lup” på propperiet.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *