De første Barolo årgange fra La Bioca

Bisso Atanassov (La Bioca) by Andrew Kovalev for Simple Wine News magazine

Første årgang fra La Bioca blev frigivet i 2016 og var årgang 2012. En Barolo skal tilbringe minimum 38 måneder i producentens kælder inden den frigives, og af disse 38 måneder skal mindst 18 være på fad. Vinene er med andre ord noget tid undervejs. Det er dog ikke et tilfældigt påfund fra konsortiets side. Nebbiolo fra Barolo er typisk enormt phenol-holdigt (farve, aroma og tannin). Vinene behøver lang tids lagring for at blive drikkemodne. Egentlig er det ofte ren blasfemi at gå ombord i en netop frigivet Barolo, for den er næsten med statsgaranti ude af balance og behøver ro for at samle sig. Men spændingen var for stor. 2014 skulle smages, og den skulle sammenlignes med de tidligere årgange. Resultatet ses herunder.

barolo_map
Kort over Barolo-området, der viser hvor i området de smagte vine kommer fra.

Årgang 2014 har været frygtet lidt, for den var året hvor norditalien regnede væk. Konstant tænkte de sol-vante italienere, at nu måtte det værste være overstået, men det blev ved, og ved, og ved med at regne. Man har ikke fået så meget regn i Barolo siden 1820. Hvordan har Nebbiolo og La Bioca så lige klaret den opgave? Alt i alt har de klaret udfordringen. Der er kommet en meget klar og transparent Barolo ud af rå-materialet. Det er lette og elegante vine, som er uhyre velsmagende. Der er ingen tvivl om, at vinene har langt mindre lagrings-potentiale end 12 og 13, men der skal jo også være noget at drikke inden 12 og 13 er klar til at drikke om mellem 5 og 10 år.

Barolo Smagningen

Vinene beskrives herunder efter smagsintensitet. Lettest først.

2014 Barolo Monvigliero (Magnumflaske)
barolo_monviglieroCru fra den nordvestlige del af Barolo. Jordbunden er meget gruset og det giver lettere vine end i syd og øst. I 2014 producerede La Bioca to fade fra Monvigliero. 2/3 af vinen blev brugt til at peppe husets Barolo Aculei op imens resten blev tappet på magnum flaske. Det er blevet til blot 214 magnums.
Vinen fremstår transparent og klar i glasset. Duft af sødmefulde krydderier, trøffel, chokolade og figner. Let struktur i munden med flot vedholdende og pirrende bid. Kirsebærsten og let tanninbid i eftersmagen. Et ualmindeligt overraskende behageligt glas ung Barolo. 91

2014 Barolo Ravera
Cru beliggende syd for Barolo by. Bisso mener selv, at denne mark har et af de største potentialer i Barolo. Det lykkedes ham at købe en parcel på marken i 2013.
Transparent og klar i glasset. Dufter af blomme i madeira, boysenbær, mokka, eucaluptus og sød lakrids. Klart mørkere og dybere aromaer end i Monvigliero. Rank og frisk i munden med mørke bær og lakridsrod. Flot intensitet. Fast tannin. En vin der bør gemmes 2-3 år og testes igen. Den er for ung, men er igen for årgangen, et lækkert bekendtskab. Overraskende lækkert. 92

2013 Barolo Bussia
Marken Bussia i hjertet af Barolo bliver tit skældt ud over, at den er for stor og der er kæmpe forskelle på hvad der produceres fra den nordligste og sydligste del af marken. Personligt har jeg gode erfaringer med marken. Den giver Nebbiolo en næsten delikat struktur. Bisso kalder vinen Bissia, som den hed engang, før verden gik af lave.
Her er klart mere farvedybde end i 14´erne. Stadig teglrød og transparent, som Bisso vil have sin Nebbiolo, men man kan ikke kigge direkte igennem den. Mere varm frugt i næsen. Den dufter af kirsch, jordbærkompot, mokka, nybagt rugbrød og let viol. Flot samspil mellem lækker sødmefuld frugtsmag og tanninbid. Vinen virker næsten Pinot Noir-agtig. Kan nok ligge nogle år, men den kan drikkes med stor fornøjelse nu. 94

2013 Barolo Borzone
Fra det aller nord-østligste hjørne af Barolo. Jordbunden er her meget leret og tung, og derfor opnår Nebbiolo et meget mørkt og tannisk udtryk. Her skabes vin der kan ligge mange år i kælderen. Denne vin er ingen undtagelse. Bisso kalder marken Borzello, som den hed engang, før verden gik endnu mere af lave.
Vinen dufter af mørke bær, tovværk, tjære og kærnemælk. Enorm dybde og kompleksitet i smagen. Masser af saftig mørk frugt, der pakker den stadig ungdommelige tannin flot ind. Eftersmag med lakrids og eucaluptus. Vinen er flot nu, men kan gemmes de næste 5-10 år uden problemer. 95

2012 Barolo Stolet
barolo_stoletVinen er sammensat af Nebbiolo druer fra forskellige parceller i det nord-østlige Barolo. På flere af parcellerne vokser Nebbiolo som er over 100 år gammel. Grundet vinstokkenes alder, så er udbyttet ekstremt lavt.
Klar transparent teglrød farve. Vinen dufter af mørke blommer, friskmalet kaffe figner og sød lakrids. Dyb mørk frugt i munden hvor tannin-biddet frembringer mindelser om peber og lakrids. Dybt, komplekst og aggressivt. En top-lækker Barolo, der har mange år i sig endnu. 93

Hvad har vi i vente?

barolo_smagningDer ligger store årgange i kældrene i Barolo lige nu. 15 og 16 var store, men 17 kan gå hen og blive endnu større. Hvor regnen dominerede billedet nord for alperne, så var den savnet i Barolo syd for Alperne. Vinmager Bisso betegner året som „næsten regnløst“. Jordbunden i området er tørret voldsomt du, og der skal regn til i vintermånederne hvis 2018 vegetationen skal komme godt fra start. I La Bioca´s kælder er fugtighedsprocenten normalt 96% i vintermånederne hvis man ikke sørger for daglige udluftninger – hvormed fugtigheden kann bringes ned på 85%. I november 2017 var fugtighedsprocenten på 64%!!! Helt uhørt. Barolo er ved at udtørre!

På grund af varmen høstede man utroligt tidligt. Nogle sorter blev høstet en hel måned før tid. Målingerne af druernes sukker og syreindhold var meget forvirrende, den ene dag så de du til at være høstklare, den næste ikke. Varmen spillede vinbønderne et puds. En forklaring på de underlige målinger var af botanisk karakter.

La_Bioca_Barolo_tasting
Der ligger gode ting og venter i kælderen hos La Bioca

Cellevæggene nær drueskallen var tykkere end normalt og frigav ikke mosten så nemt, men med lidt tålmodighed kunne man godt tage retvisende prøver. 2017 bliver vanvittig og bliver den forløbige kulmination på tre top-årgange i Barolo. Skal man rangere dem, så var 2015 stor, men startede ikke optimalt, da jordbunden var for våd ovenpå regnmasserne i 2014. 2016 var ideel fra start til slut og druerne indeholdte flere polyphenoler (farve, syre og aromastoffer) end 2015. Men hvad angår polyphenoler, så overgår 2017 alt hvad der tidligere er målt. 5200 mg/ltr blev målt i 2017 hvor normalen ligger omkring 4000. Man kunne frygte, at et så varmt år ville ende i marmelade-Barolo uden syre, men det er ikke tilfældet. Syren er på niveau med de seneste to år.

Året er lige til historiebøgerne. Fornemmelsen er, at det bliver exceptionel Barolo.

Map of Langhe2017 bliver første årgang hvor La Bioca sender en Roero Nebbiolo på markedet. Bisso har fået mulighed for at købe et pænt stykke jord i Roero-området. I 2017 er jorden dog stadig på leje-basis, men med den drue-kvalitet han har hentet må handelen formodes at gå i orden. Roero giver, under normale vilkår, Nebbiolo en lettere struktur end Barolo og Barbaresco da jordbunden er mere sandet i området. Men i 2017 er tingene vendt på hovedet. Den Roero Nebbiolo jeg smagte fra fad i August 2018 besad vild intensitet, masser af kirsebær, pirrende krydderi og solid tannin. Eneste vin der overgik Roero i tannin var Barolo Cru Castagni, som Bisso laver Barolo Riserva ud af. Sidstnævnte skal have tannin, da den skal kunne klare 4 år på fad. Roero Nebbiolo er i DK i Januar 2019. Glæder mig til at modtage de første flasker, det er tosse-god Nebbiolo der er på vej.

Sterma 2017 blev smagt fra fad. Den fremstår naturligvis yngre. Vinen forekommer lidt mørkere, stadig med masser af jordbær, og i munden pirrer og sitrer tanninen, så tandkøddet trækker sig. Den har heldigvis endnu et lille år på fad før den tappes. Begge vine er et bevis på, at Bisso ved hvad han laver, og at der er en rød tråd i de enkelte vine i årgangene.

Barolo Cru Ravera blev smagt fra fad i begge årgange. Her brillierer Bisso. Ravera er en af de lettere cru´er. Men let på den “fede” måde. Begge vine har en næsten floral karakter. Krydderierne pirrer i både duft og smag. Syren er superbt afstemt. 2017 virker her lettere end 2016, men 2016 mere harmonisk. I min bog er 2016 totalt vild. Pirrende, prikkende, insisterende, tændervæddende lækker. 2016 frigives i Januar 2020.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *